27-28 Temmuz 2024 tarihleri arasında süren “Prof.Dr Halil İnalcık’ın mirası: Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan Cumhuriyet Türkiye’sine Uluslararası Tarih Araştırmaları Sempozyumu” Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa Türk Tarih Kurumu Başkanı Yüksel Özgen, Yalova Vali Vekili Mehmet Bahattin Atçı, Yalova Belediye Başkan Vekili Tülay Özçelik, Halil İnalcık Tarih Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Özer Ergenç, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, akademisyenler ve çok sayıda davetli katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması sonrasında Halil İnalcık'ın Yalova'da ki sempozyumlara katılımını konu alan bir sinevizyonun izlenmesi ile başlayan sempozyum açılış konuşmaları ilde devam etti.
Bu çerçevede Yalova Belediye Başkan Vekili Tülay Özçelik de katılımcılara hitap etti. Düzenlenen bu sempozyumun Halil İnalcık'ın onu anlamak ve onun bilimsel mirasının diğer nesillere aktarılmasında önemli bir rolü olduğunu ifade eden Özçelik, "Bugün burada tarihimizin ve kültürümüzün büyük ismi Prof. Dr. Halil İnalcık hocamızın anısına düzenlenen bu anlamlı sempozyum için bir araya geldik. Prof. Dr. Halil İnalcık, tarihin bilimine yaptığı katkılarla yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada büyük bir saygı ve hayranlık uyandırmış, akademik dünyaya ışık tutmuş, değerli bir bilim insanıdır. Onun eserleri tarihimizin derinliklerini anlamamıza ve kültürel mirasımızı daha iyi kavramamıza yardımcı olmuştur. Bugün burada onun hatırasını yaşatmak ve onun bilimsel mirasını gelecek nesillere aktarmak için bir araya geldik. İnalcık hocanın araştırma disiplinine, çalışkanlığına ve bilimsel etik anlayışına duyduğumuz saygıyı ifade ederken onun izinden gitmeyi kendimize bir görev biliyoruz." dedi.
"Osmangazinin doğru anlaşılmasını isterdi"
Özçelik'in ardından kürsüye gelen Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise Halil İnalcık'ın Osmanlı tarihi hakkındaki bilgisi ve bu anlamdaki çalışmalarının temelinde yatan ana hedefleri katılımcılarla paylaştı. Halil İnalcık hocanın Osmangazi'nin doğru tanınmasını istediğini ifade eden Soygüzel, "Halil İnalcık Hocamız Osmangazi'nin doğru tanınmasını isterdi. Osmanlı Devletini kuran aktörlerin doğru bilinmesini her zaman arzu etti. Bununla ilgili de bazı girişimleri oldu. Bunun için de Yalova'da Osman Bey anıtı yapılmasını bizden istedi. 2011 yılında dönemin belediye başkanı sayın Yakup Koçal'ın da gayretleri ile o anıtı Yalova'da diktik. Bu anıt Osman Bey'in en iyi tasvir edildiği heykeldir. Halil İnalcık hocamız Osman Gazi'nin bir derviş şeklinde tasvir edilmesinin doğru olmadığını, onun zırhı, atı ve kılıcı ile ile bir alp başı olduğunu her defasına söylemiştir. O nedenle de bu şekilde tasvir edilmesi gerektiğini ifade etmiştir. Hatta Yalova'da ki bu anıtın ezkizlerini de bizzat kendisi çizmiştir. Ama bugün o anıtı koyduğumuz haşmeti malesef yok. Mevcut belediye başkanı ile de bu konuyu konuştuk. Bu anlamda da bir çalışma başlatacağız. Osman Gazi anıtını yeniden ifade ettiği şahsı maneviye getirme gibi bir sorumluluğumuz var. Bu Halil İnalcık hocamıza da vazifemizdir." diye konuştu.
"Yalova'nın tarihiçilerin buluştuğu bir şehir olmasını isterdi"
Türk tarihçiliğinin kutbu kabul edilen Prof. Dr. Halil İnacık'ın Yalova ile ilgili isteğini de konuşmasında katılımcılarla paylaşan Soygüzel, "Hocamız ayrıca Yalova'nın tarihçilerin buluştuğu, bir şehir olmasını arzu ediyordu. Yalova hem konumu itibarı ile dünyaya çok yakın hem de Osmanlı'nın kuruluş aşamasında çok önemli bir yere sahip. Aslında bu organizasyon da Halil İnalcık hocamızın bir nevi o isteğinin yerine getirilmesi oluyor." şeklinde konuştu.
"Bu sempozyuma ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz"
Yalova Vali Vekili Mehmet Bahattin Atçı da sempozyumda bir konuşma gerçekleştirdi. Böylesi önemli bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük bir gurur duyduklarını dile getiren Atçı konuşmasında, "Bugün burada değerli bilim insanı Halil İnalcık hocamızı anıyoruz. Yalova olarak dünyanın bir çok noktasından akademisyenleri buluşturan böylesi önemli bir etkinliğe ev sahipliği yapmaktan da ayrıca onur ve gurur duyuyoruz. Ben bu sempozyumun düzenlenmesine katkı suna herkese yürekten teşekkürü de bir borç biliyorum." sözlerine yer verdi.
"Türk tarihçiliğinde çığır açtı"
Sempozyumun protokol konuşmalarında kürsüye son gelen isim ise Türk Tarih Kurumu Başkanı Yüksel Özgen oldu. Halil İnalcık'ın Türk tarihçiliğinde çığır açtığının altını çizen Özgen, "Bütün çabalarım Türk tarihçiliğini modern tarihçilik düzeyine çıkartmaktır diyen Halil İnalcık hocamız, tarihimizin doğru bir şekilde anlaşılması ve tarihçiliğimizin milli ve evrensel ölçekte en üst düzeye ulaşması için ömrünü vakfeden bir alimimizdir. Sadece siyasi değil, sosyo-ekonoim, askeri ve idari açıdan kapsamlı bir şekilde incelediği Osmanlı tarihi alanında çığır açan Halil İnalcık hocamız ürettiği eserlerle ve yetiştirdiği bir çok tarihçi ile bir bakıma hepimizin hocası olmuştur. Halil İnalcık hocamızın Türk tarih kurumu ile olan bağı da bizi onurlandırmaktadır. 1947 yılında Türk Tarih Kurumu şeref üyeliğine seçilen Halil İnalcık hocamız vefat ettiği 2016 yılına kadar 1. Türk Tarih Kongresi hariç diğer Türk Tarih Kurumu kongrelerine katılmış, pek çok önemli araştırmasını da bu kongrelerde bilim alemine sunmuştur. Dolayısıyla Türk Tarih Kurumu ve Türk tarihçiliği açısından böylesine mümtaz bir şahsiyete yönelik düzenlenen bu sempozyum son derece önemlidir." dedi.
Yalova'da 2 arkeolojik alanda süren kazılara Türk Tarih Kurumu olarak destek verdiklerini de dile getiren Türk Tarih Kurumu Başkanı Yüksel Özgen, "Türk Tarih kurumu olarak arkeolojik araştırmalara son yıllarda ciddi destek veriyoruz. Yalova'da da 2 arkeolojik sahaya kurumumuz destek veriyor." diye konuştu.
Plaketler takdim edildi
Konuşmaların ardından, Prof.Dr Halil İnalcık’ın mirası: Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan Cumhuriyet Türkiye’sine Uluslararası Tarih Araştırmaları Sempozyumu'nun düzenlenmesine katkı sunanlara teşekkür plaketleri de Türk Tarih Kurumu Başkanı Yüksel Özgen tarafından takdim edildi. Sempozyumun açılış konferansını ise Prof. Dr. Cemal Kafadar gerçekleştirdi. Sempozyum 27-28 Temmuz 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilen 9 oturumla devam etti. Sempozyum dışı zamanlarda ise katılımcılarYalova Bonsai Müzesi, Karaca Arboretium, Yürüyen Köşk, Kara Kilise ve Çobankale kazı alanını gezme imkanı buldular.
|