“OLASI DEPREMLERE HAZIR HALE GELMEMİZ LAZIM”
Haber
29 Temmuz 2024 - Pazartesi 07:29
 
“OLASI DEPREMLERE HAZIR HALE GELMEMİZ LAZIM”
Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam belediye başkanlarını ziyaret ederek olası afetlere hazırlık konusunda koordineli bir hazırlık çalışması ortaya koymanın önemini anlatıyor.
GÜNDEM Haberi
“OLASI DEPREMLERE HAZIR HALE GELMEMİZ LAZIM”

Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER) Başkanı Sabri Karaçam, il, ilçe ve belde belediye başkanlarını ziyaret ederek olası bir deprem öncesinde yapılması gereken hazırlıklar ve alınması gereken tedbirler hakkında bilgiler veriyor. Karaçam, bu anlamda belediyelerle tam bir koordinasyon içerisinde çalışmak istediklerini belirtti. Hem il merkezi hem de ilçe ve beldelerde halkın afetlere karşı bilinçlendirilmesi, eğitimli insan sayısının arttırılması ve deprem sonrasında ihtiyaç duyulacak donanımlı arama ve kurtarma ekiplerinin kurulmasının önemini vurguladı.

MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, "Yalova MAG-DER olarak öncelikle MAG yapılanmasının bulunduğu bölgelerde Belediye Başkanlarımızı ziyaret ediyoruz. Genellikle konumuz deprem öncesinde alınacak önlemler ve yapılacak hazırlıklar. Belediye başkanları ile görüşmelerimizde toplanma alanlarının alt yapısı, belediyelerin afet planı yapılması, halkın eğitim için teşvik edilmesi, arama kurtarma konteynerlerinin bakımı ve ekipman desteği gibi olası depremler için önerilerimizi sunuyoruz.

2007 yılında Japonya Kobe’den gelen bir ekip derneğimizi ziyaret etti ve toplanma bölgeleriyle ilgili çok güzel açıklamalarda bulundular. Her mahallede bir toplanma bölgesi var. Bu bölgeler yeşil alan gibi halkın dinlendiği yerler, ama içerisinde depolar var. Depolarda çadır, WC, duş kabinleri, yemek çadırları bulunmakta. Alt yapısı hazır olan bu alanlar deprem anında toplanan halk için gönüllü ekipler tarafından kurulmakta. Japonya örneği bize yerel idarelerin hemen alt yapıları yapması gerektiğini göstermektedir. Bu konuyu 2008'den beri dile getiriyoruz ama kimse umursamadı. Kesinlikle yeşil alanlar yok edilmemeli ve yerel idarelerin bu konuda kesin çözüme ulaşması gerekmektedir.

Yalova’da toplanma alanları Afet Müdürlüğü, belediyeler ve işbirliği ile tespit edilmiştir ama şu anki şartlara göre bu alanlar depremden sonra insanların toplanıp bir yere gitme alanı değildir. Geçici barınma yerleri kurulana kadar afetzedelerin kalacağı yerler olarak düşünülmüştür. Ancak bu alanlarda yemek nasıl pişecek, sağlık hizmetleri nasıl yapılacak, afetzedeler gece nerede yatacak gibi soruların cevapları yok. Çözüm ise var. Japonya'daki gibi ilk toplanma alanlarında alt yapının hazır olması gerekmektedir." dedi.

Karaçam, halkın ve yerel idarelerin bilinçlenmesi ve işbirliği ile depreme hazırlıklı olunması gerektiğini belirterek, kentsel dönüşümün önemine vurgu yaptı. Kentsel dönüşümün devlet, yerel idareler ve vatandaşların el ele vererek yapılması gerektiğini ifade eden Karaçam, "6 Şubat depreminde görüldü ki ilk toplanma alanları olmadığı için vatandaşlarımız şehirleri terk etti. İlk toplanma alanları olsaydı, insanlar geçici barınma yerleri yapılana kadar buralarda kalabilirdi" diye konuştu

6 Şubat depreminin bu anlamda bir kez daha depremle karşı karşıya olan Yalova için uyarıcı olduğunu dile getiren Karaçam, "Belediye başkanları ile yaptığımız görüşmelerde toplanma alanlarının alt yapısı, afet planlarının yapılması ve halkın eğitimi gibi konular üzerinde duruyoruz. Japonya'dan örnek alarak, yerel idarelerin bu alt yapıları acilen yapması gerekmektedir. Amacımız olası Marmara depremini sağ salim atlatmaktır. Kentsel dönüşüm, devlet, yerel idareler ve vatandaşların birlikte yapacağı bir iştir. 6 Şubat depremi kötü bir yıkım oldu ama bilinçli olunsaydı can kaybı daha az olabilirdi. Bu nedenle halkın bilinçlenmesi çok önemlidir." şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Editör: Saim Çotuk
Etiketler: “OLASI, DEPREMLERE, HAZIR, HALE, GELMEMİZ, LAZIM”,
Haber Yazılımı