DİRENÇLİ KENTLER ÇALIŞTAYI’NIN ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Dirençli Kentler Çalıştayı’nın çalışmaları devam ediyor. Özellikle yaşanan deprem ve beklenen Marmara Depremi göz önünde bulundurulduğunda daha da büyük bir önem taşıyan çalıştay öncesinde Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel’i ziyaret eden Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erkan Çetintaş ve Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri istişarede bulundular. Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erkan Çetintaş çalıştayın hedefleri hakkında bilgiler vererek, “Dirençli Kentler Çalıştayı” Yalova’da gerçekleştirilecek. Proje ve sonrasında gerçekleştirilecek geniş katılımlı çalıştay, Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erkan Çetintaş, Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri Kubilay Özer, Volkan Yılmaz ve Yalova Gençlik Konseyi Gençlik Meclisi Başkanı Fatih Ayaz tarafından hazırlanıyor. Proje ve çalıştayın temel amaçları hakkında bilgiler veren Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, bu projenin mottosunu, “Güçlü Kent Güçlü Gelecek” olarak belirlediklerini söyledi. Kandemir, “Planladığımız çalışma, Türkiye’de bu kavramların akademik düzeyde çalışılmasını ve tartışılmasını aynı zamanda da kamu politikasına ilişkin karar alıcı otoritelerinin dikkatini bu alana yönlendirebilme amacını taşımaktadır. Dirençli Kentler Çalıştayı özellikle ilimiz Yalova’nın, dirençli kentler ana başlığı altında yer alan alt başlıklardan; afetler, göçler, ekonomi, güvenlik, savaşlar, iklim değişikliği, sağlık ve akıllı kent konularında risk analizini yapmayı ve bu analiz doğrultusunda ortak akla dayalı çözüm önerileri oluşturmayı hedefliyor” dedi.
“Kurumlar işbirliği yapacak”
Projenin Kent Konseyi ve diğer 7 kurum ve kuruluşun işbirliği ile hayata geçirileceğini ifade eden Yalova Kent Konseyi Genel Sekreteri Erkan Çetintaş, “Proje ve sonrasında gerçekleştirilecek olan çalıştay Yalova Kent Konseyi koordinesinde, Yalova Valiliği, Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, Yalova Tersaneler Birliği ile Yalova Makine İhtisas OSB işbirliği ile hayata geçirilecek. Projeyi özetlemek gerekirse; İnsanlar, afetler, göçler, ekonomik sorunlar, güvenlik sorunları, savaşlar, iklim değişikliği ve salgın hastalıklar gibi olumsuzluklar sonucu kırılganlığı olan kentlerde yaşamaktadırlar. Önemli olan çağdaş kentlerin bu kırılganlıkları ve riskleri ortadan kaldırarak ya da en aza indirerek dirençliliklerini arttırmalarıdır. Bu noktada ilimizde de sorunlar görülüyor. Riskleri ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek amacıyla, alanında uzman akademisyen ve ilgili kişilerin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu, birinci günü bilgilendirme, ikinci günü çalıştay ve üçüncü günü çalıştay sonuç raporlarının açıklanması olmak üzere üç günlük program yaparak, kentin risk başlıkları tartışılarak kentsel dirençliliğe yönelik bir konsensüs sağlanmasını hedefliyoruz” diye konuştu.
“Önemi daha da arttı”
Yaşanan depremin ve beklenen deprem sonrasında yaşanması muhtemel olayların gerçekleştirilecek olan bu çalıştayı ve çalıştay sonrasında ortaya çıkacak kazanımları daha da önemli hale getirdiğini ifade eden Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Kent Konseyi’ne teşekkür etti. Soygüzel ve beraberindekiler çalıştayla ilgili bir süre daha istişarelerde bulundular.