ARONYA’DA BU YIL REKOR HASAT BEKLENTİSİ

Yalova’nın tescilli ürünlerinden birisi durumundaki Aronya’da hasat dönemine girildi. Ağustos sonu itibarı ile olgunluğa erişen Aronya’ların hasadı gerçekleştirilecek. Bu anlamda Cemal Açış adlı üreticinin bahçesine konuk olan Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar Aronyaları inceledi.
Burada üretimi hakkında bilgi veren Cemal Açış adlı üretici, “2018 yılında yetiştirmeye başladık. Bu anlamda Tarım İl Müdürümüz Suat Parıldar beye çok teşekkür ediyorum. Yaklaşık 5 yıldır organik olarak Aronya üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu bir sağlık meyvesi olduğundan organik üretim daha da büyük bir önem kazanıyor. Diğer üreticilerimize de tavsiyem organik üretime geçmeleri. Tüketiciler de organik olduğunu belirten sertifikayı istesinler. 2 dönüm alanda üretim yapıyor ve 2 tona yakın Aronya elde ediyorum. Organik sertifikalı ürünler perakende olarak kilosu 120 TL’den tüketiciye ulaşıyor. Toptan satışlar ise 90 TL’den gerçekleşiyor” dedi. 
350 dekarda Aronya üretiliyor
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ise ildeki Aronya üretimi yapılan alanlarla ilgili bilgi verdi. Şu anda il genelinde 350 dekar alanda üretim olduğunu ifade eden Parıldar, “Yalova coğrafik anlamda Türkiye’nin en küçük ili. Tarım parsellerimizin yaklaşık yüzde 73’ü de 5 dekar ve altında büyüklüğe sahip. Bize birim alanda maksimum gelir elde edeceğimiz ürünlere yönelmemiz mesajını veriyor. Bu anlamda son çalıştığımız ürünlerden birisi Aronya. Aronya’da 2017 yılında proje çalışmaları yaparak start verdik. Türkiye için 2012 yılında adaptasyon çalışmaları başlatılan ve 2 çeşidinin de 2017 yılında tescil edilmiş olduğu bir ürün. Tescile müteakip biz de üreticilerimizle birlikte projeler yaptık. Bugün geldiğimiz noktada 350 dekarlık bir Aronya bahçesi ekilişimiz var. Çiftçilerimiz yoğun gayret içerisindeler. En fazla projeyi de geçen sene 160 dekarla gerçekleştirdik” dedi.
Yüzde 50’si organik üretim
Yalova’da gerçekleşen Aronya üretiminin yaklaşık yüzde 50’lik kısmının organik yöntemler kullanılarak elde edildiğine dikkat çeken Parıldar, “Yalova Aronyası’nın bir özelliği var. Yalova’da üretimini yaptığımız Aronya’nın yüzde 50’sini Organik tarım metodu ile üretiyoruz. Yani 175 dekarlık alanda Organik Aronya üretimine sahibiz. Hedefimiz ildeki Aronya üretiminin tamamını organik yapmak. Zira Aronya bir sağlık meyvesi. Antioksidan ve Antisiyonin seviyesi çok yüksek olan bir ürün. Bağışıklık seviyesini güçlendiren, hücre yenilenmesini hızlandıran, kalp ve damar hastalıkları alanında çalışma yapan uzmanları tarafından da ortaya konan bir ürün. Aronya’yı üreticimizin birim alandan elde edeceği getirinin yüksek olacağı bir ürün olarak tasarlarken, aynı anda tüketicinin de bir sağlık meyvesine erişim imkanlarına haiz bir ürün olarak düşündük” şeklinde konuştu.

20 projeye 6 milyon TL destek
Yalova’da 2022 yılında 20 projeye destek sağlandığını da dile getiren Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, “2021 yılında coğrafi işaretimizi aldığımız bir ürün. Yalova’nın tarımsal alandaki ilk coğrafi işaretli ürünü. Yani Türkiye’nin Kivi üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Yalova’da gerçekleşirken, yeni bir 24 ayar altınımız olan Yalova Aronyası da ülkemizde Coğrafi işarete sahip durumda. Biz bu anlamda yaptığımız çalışmaları sayın bakanımızın çok ciddi desteklerini alıyoruz. Her konuda yanımızda. Cumhurbaşkanımızın dediği gibi, ‘Bir karış ekilmemiş toprağımız kalmasın’ mottosu ile çalışıyoruz. Pandemi sürecinin bize öğrettiği, gıda güvenliği, gıda arzı konusunda da yoğun çalışmalar yürütüyoruz. 2022 yılında da 20 projeye gerek bakanlığımız bütçesinden, yerel kaynaklardan ve gerekse kalkınma ajansından çiftçilerimize hibe olarak da 6 milyon TL destek sağladığımız bir yıl olarak devam ettiğimiz bir yıl. Projelerimiz devam ediyor” diye konuştu.  
35 ton rekolte bekleniyor
Bu yıl Aronya rekoltesinde rekor beklediklerini dile getiren Parıldar, “İçinde bulunduğumuz Ağustos ayı sonu itibarı ile de Aronya hasadına başlayacağız. 2020 yılında yaklaşık 7-8 ton civarında bir rekoltemiz olmuştu. 2021 yılında bu rakamı 25 tonların üzerine taşıdık. Bu sene ise 35 tonun üzerinde bir rekolte beklentimiz var.  Yıllara sari projemiz verime yattığında ise Yalova’dan Türkiye’ye 350 tonluk bir Aronya hasadı gerçekleşerek üreticilerimizden tüketicilerimize sunulmuş olacak” dedi.