YALOVA'DA BAŞARILI BULUNAN ÜÇ PROJENİN İMZA TÖRENİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Bölgede yerel dinamikleri harekete geçirerek yoksulluk, göç ve kentleşmeden kaynaklanan sosyal sorunları gidermek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, istihdam edilebilirliği artırmak, sosyal içermeyi, sosyal girişimciliği ve yenilikçiliği desteklemek ve sosyal sorumluluk uygulamalarını yaygınlaştırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından 2022 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı hayata geçirildi.  Bu kapsamda başarılı bulunan 3 proje için Yalova Valiliğinde bir imza töreni düzenlendi.Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza törenine Vali Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan V. Mustafa Tutuk, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, Altınova Belediye Başkanı Dr. Metin Oral, Çiftlikköy Belediye Başkanı Ali Murat Silpagar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Arif Laçin, İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu katıldı.

Yalova İl Özel İdaresi tarafından hazırlanan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün proje ortağı olduğu “Üzümsü Meyvelerle Yalova'da Kır Kent Elele” projesi kapsamında; Yalova’da yaşayan ve sosyal yardım alanlar öncelikli olmak üzere 5 kadın veya genç işsizin üretim yapacağı 10 dönüm bir Aronya üretim alanı oluşturulacak. Bununla birlikte ildeki Aronya, Kivi ve Çilek gibi üzümsü meyve üreticilerine, kooperatiflerine, birliklerine yönelik bir meyve suyu üretim tesisi kurularak, burada üreticiler ürünlerini meyve suyuna dönüştürerek gelir artışı sağlayacaklar. Ayrıca Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda tespit edilecek Yalova’da yaşayan ve sosyal yardımlardan yararlanan 20 kişiye, üzümsü meyve yetiştiriciliği ve bakımına dair eğitim verilecek. Eğitimi tamamlayanların üzümsü meyve üretimine dâhil olarak gelir elde etmesi de sağlanacak.

Çiftlikköy Belediyesi tarafından hazırlanan Çiftlikköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün proje ortağı olduğu “Kadın Eliyle Tarımsal Kalkınma” projesi kapsamında; süs bitkiciliğinin önemli bir gelir alanı olduğu Çiftlikköy’de sosyal yardım alan kadın, işsiz genç ve engelli bireylerin eğitim göreceği ve sonrasında istihdam edilebileceği, biri engelliler için erişilebilir sera olmak üzere iki sera kurulumu ve üreticilerin atıl meyvelerinin değerlendirileceği bir kurutma tesisi kurulumu gerçekleştirilecek. Eğitimler sonucunda 10 kadın ve engelli seralarda, 5 genç işsiz kurutma tesisinde ve Zirvekent A.Ş. bünyesinde kurulacak satış ve pazarlama ofisinde istihdam edilecek.

Altınova Belediyesi tarafından hazırlanan Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün proje ortağı olduğu “Üretmek Bizden Şifa Bitkilerden” Projesi kapsamında; sezon dışı dönemde atıl kalan seralarda tıbbi bitkiler olan melisa, mürver, tıbbi nane ile kudret narı yetiştirilecek ve bunların işlenerek gıda takviyesine dönüştürülmesine yönelik bir işleme tesisi kurulacak. Kurulacak tesiste 4 kadın istihdam edilecektir. Bununla birlikte seralarda sözleşmeli tarım yoluyla kadın istihdamı sağlanacak. Böylelikle kadınların sosyo-ekonomik durumlarında iyileşmeler gerçekleşecek. Ayrıca seraların atıl kaldığı dönemlerin değerlendirilmesi sağlanacak.