Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılının ikinci çeyreğine (Nisan-Mayıs-Haziran) ilişkin Hanehalkı Yurt İçi Turizm istatistiklerini açıkladı. Buna göre, yurt içinde ikamet eden 13 milyon 639 bin kişi seyahate çıktı. Bu sayı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 41 artış gösterdi. Seyahate çıkanlar 100 milyon 108 bin geceleme yaptı. Ortalama geceleme sayısı 6,2 gece oldu.
Seyahate çıkanların yaptıkları harcamalar da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 142,5 artarak 47 milyar 792 milyon 417 bin TL olarak gerçekleşti. Bu harcamaların yüzde 90,6’sını kişisel harcamalar, yüzde 9,4’ünü ise paket tur harcamaları oluşturdu. Seyahat başına yapılan ortalama harcama ise 2 bin 971 TL oldu.
Seyahate çıkış amaçlarına bakıldığında, en çok paya yüzde 65,4 ile “yakınları ziyaret” amacı sahip oldu. İkinci sırada yüzde 27,7 ile “gezi, eğlence, tatil”, üçüncü sırada ise yüzde 3,3 ile “sağlık” yer aldı.
Konaklama türlerine göre ise seyahate çıkanlar en çok “arkadaş veya akraba evinde” kaldı. Bu tür konaklama 70 milyon 880 bin geceleme sayısı ile ilk sırada yer alırken, ikinci sırada 12 milyon 872 bin geceleme ile “kendi evi”, üçüncü sırada ise 8 milyon 5 bin geceleme ile “otel” yer aldı.
TÜİK, Hanehalkı Yurt İçi Turizm istatistiklerinin hanehalklarının yurt içinde gerçekleştirdikleri seyahatleri ve bu seyahatlerdeki harcama tutarlarını ölçmek amacıyla derlendiğini belirtti. TÜİK, verilerin Hanehalkı Bütçe Anketi kapsamında elde edildiğini ve seyahat tanımının Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO) tarafından belirlenen kriterlere uygun olarak yapıldığını kaydetti.
|