TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
Haber
11 Temmuz 2024 - Perşembe 19:13
 
TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Yalova’da tarımsal alanların daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlayacak ve verimin artmasına imkan tanıyacak olan Tarımsal Üretim Planlaması çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ilde nerede hangi ürün ekilmesi gerektiğini parsel parsel bildiklerini ifade etti.
EKONOMİ Haberi
TARIMSAL ÜRETİM PLANLAMASI ÇALIŞMALARI HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen Tarımsal Üretim Planlaması çalışmaları, Yalova’da tarımsal üretim alanlarının daha verimli bir şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla sürdürülüyor.
14 Eylül 2023 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Tarımsal Üretimin Planlanması Yönetmeliği ve uygulama rehberliği çerçevesinde Bakanlıkça yapılan çalışmalar kapsamında, gıda arz güvenliğinin sağlanması için kapsamlı bir model geliştirilmiş durumda. Bu model, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimin planlanmasını kapsayan bir dizi iş ve işlemi içeriyor.
Bu kapsamda yürütülen uzun ve titiz çalışmaların sonuçlarına dair önemli bilgiler paylaşan Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, "Yalova’da nerede, hangi zamanda ve hangi tarımsal üretimin yapılacağını parsel parsel belirleyerek, uygun olmayan yerlere ekilen ürünlerin neden olduğu verim kaybı sorununu ortadan kaldırmayı başardık," dedi.
Tarımsal Üretim Planlaması Modeli Nedir?
Son yıllarda ekonomik, sosyal ve çevresel gelişmelerin yanı sıra küresel iklim değişikliği, su kısıtı, artan nüfus ve kentleşme gibi faktörler, gıda arz güvenliğinin önemini artırmış ve bu durum doğal kaynakların optimum kullanımını sağlayacak etkin bir planlama sürecini zorunlu hale getirdi. Bu bağlamda Tarımsal Üretim Planlaması modeli geliştirildi. Bu model bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretiminde tarım havzası veya işletme bazında üretimi planlamaya yönelik işlemleri kapsıyor. 
Tarımsal Üretim Planlaması Yönetmeliği, kayıtlılık, kalite, verimlilik, yatırım ve sürdürülebilirlik gibi beş ana eksen üzerinde şekillendiriliyor. 5488 ve 5403 sayılı kanunlarda yapılan değişiklikler ile üretim planlaması, sözleşmeli üretim, kayıtlılık ve işlenmeyen arazilerin üretime kazandırılması gibi konularda yeni politikalar oluşturuldu. Bu politikalar aracılığıyla gıda güvenliğinin sürdürülebilir olması sağlanacak, üreticilerin gelir düzeyi artırılacak ve ülke ekonomisine katkı sağlanacak.
Yalova'da Yapılan Çalışmalar
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde, 2023 yılında Hayvancılık ve Su Ürünleri Planlaması için üç yıllık bir planlama süreci başlatıldı. Ayrıca, Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce 2024-2026 yılları arasını kapsayan 12. Kalkınma Planı, Orta Vadeli Plan, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı ve Bakanlık 2024-2028 Stratejik Planı dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda Tarımsal Üretimin Planlaması Kurul kararı Yalova Tarım ve orman İl Müdürlüğü’ne iletildi.
Tarımsal Üretim Planlaması Modeli çerçevesinde Yalova’daki tüm tarımsal alanları parsel bazında tarayarak, haritalandırma verileriyle birlikte üretici verilerinin envanterini oluşturduklarını belirten Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, “Yalova İli’nin bütün envanterini harita sistemi üzerine yansıtarak, daha verimli bir tarımsal üretim süreci için önemli bir altlık oluşturduk. Gıda güvencesinin sağlanması için bu modelin uygulanabilirliğini artırmak ve teknolojik imkânlardan faydalanmak temel hedeflerimiz arasında yer alıyor,” şeklinde konuştu.
Gıda Güvencesi İçin Yeni Stratejiler
Gıda güvencesinin sağlanmasının en etkin yolunun tarımsal üretim alanlarını verimli hale getirerek teknolojik imkânlardan faydalanmak olduğunu ifade eden Parıldar, bu süreçte Tarımsal Üretim Planlaması Modeli’nin hayati bir rol oynadığını vurgulayarak,  “Tarımsal üretim alanlarını daha verimli kullanarak, Yalova’nın tarım potansiyelini en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu amaçla yürütülen çalışmalar, tarımsal üretimin planlanmasında önemli bir adım olmuştur” dedi.

 

Kaynak: Editör: Saim Çotuk
Etiketler: TARIMSAL, ÜRETİM, PLANLAMASI, ÇALIŞMALARI, HIZ, KESMEDEN, DEVAM, EDİYOR,
Haber Yazılımı