MUCİZE MEYVEDE 3. HASAT
Haber
10 Eylül 2022 - Cumartesi 17:10
 
MUCİZE MEYVEDE 3. HASAT
Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdare destekleriyle Yalova’nın Çiftlikköy ilçesine bağlı İlyasköy’de tesis ettirilen Organik Aronya bahçesinde ilin 3. hasatı gerçekleştirildi.
GÜNDEM Haberi
MUCİZE MEYVEDE 3. HASAT

Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Tarım ve Orman Bakanlığı ve İl Özel İdare destekleriyle Yalova’nın Çiftlikköy ilçesine bağlı İlyasköy’de tesis ettirilen Organik Aronya bahçesinde ilin 3. hasatı gerçekleştirildi. 
“Süper Meyve” olarak adlandırılan Aronya’nın Yalova’da üretimi hızlanıyor. Bu kapsamda Çiftlikköy ilçesine bağlı İlyasköy’de 'de girişimci Mehmet Koç’a ait bahçede Yalova’nın 3. Aronya Hasadı gerçekleştirilmiş oldu. Hasat için düzenlenen törene Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz, Yalova Milletvekili ve Ak Parti MKYK Üyesi Ahmet Büyükgümüş, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, Yalova Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Jandarma Komutanı Albay Ali Naci Binici ile kurum müdürleri, personelleri ve çiftçiler katıldı.
Organik Aronya Hasadı Tarla gününün açılış konuşmasını yapan Mor Aronya firması sahibi ve girişimci Mehmet Koç, “Aronyanın dünyada özellikle Polonya, Rusya ve ABD'de üretimi gerçekleştiliyor. Ülkemizde ise henüz yeni tanınmaya başladı diyebiliriz. Diğer meyvelere göre en yüksek lif ve besin değeri taşıyan Aronya ekonomik olarak da katma değeri yüksek bir meyve. Yemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra kuru meyvesi, çiçekleri, kökleri ve yaprakları ilaç sanayisinde değerlendirilebiliyor. Bunlara ek olarak krem ve sabunlarda, cilt bakımında ve esans ham maddesi olarak kozmetik sanayisinde de değerli bir ürün. Son yıllarda Türkiye'de birçok fırsatı barındıran iç talebin yurt içi üretimle karşılanması için aronya üretim alanlarının artırılması gerekiyor. Bu üretim alanlarının ve gelişen sanayinin istihdama sağlayacağı katkı da yadsınamaz" dedi.
“40 ton rekolte bekliyoruz”
Mor Aronya olarak aronya ekimine 2019 yılında başladıklarını belirten Koç, "Organik ürün yetiştirmek için gerekli sertifikasyonları hassasiyetle takip ediyoruz. 3 yıl önce Kırklareli ve Yalova'daki arazilerimizde ekime başladık. Toplam 90 bin ekili fidanımız bulunuyor. Ülkemizde duyulan ihtiyacı dikkate alarak fidan yetiştiriciliği belgemizi aldık ve yeni fidan üretimlerimize de başladık. Bu yıl 10 ton hasat elde edeceğiz. 5 yıl içerisinde ise bu rakamı 400 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Hasadını gerçekleştirdiğimiz meyveleri ise sivi, kuru ve toz formunda müşterilerimize sunuyoruz. Aronya’nın takviye edici gıda olarak tüketilmesi için ise Bezmialem Vakıf Üniversitesi ile ar-ge çalışmalarımız devam ediyor" diye konuştu.
Mehmet Koç’un ardından kürsüye gelen Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ise bu yıl 40 ton Aronya Rekoltesi beklediklerini dile getirdiği konuşmasında, “ Yalova coğrafik anlamda Türkiye’nin en küçük ili. Tarım parsellerimizin yaklaşık yüzde 73’ü de 5 dekar ve altında büyüklüğe sahip. Bize birim alanda maksimum gelir elde edeceğimiz ürünlere yönelmemiz mesajını veriyor. Bu anlamda son çalıştığımız ürünlerden birisi Aronya. Aronya’da 2017 yılında proje çalışmaları yaparak start verdik. Türkiye için 2012 yılında adaptasyon çalışmaları başlatılan ve 2 çeşidinin de 2017 yılında tescil edilmiş olduğu bir ürün. Tescile müteakip biz de üreticilerimizle birlikte projeler yaptık. Bugün geldiğimiz noktada 350 dekarlık bir Aronya bahçesi ekilişimiz var. Çiftçilerimiz yoğun gayret içerisindeler. En fazla projeyi de geçen sene 160 dekarla gerçekleştirdik
Yalova Aronyası’nın bir özelliği var. Yalova’da üretimini yaptığımız Aronya’nın yüzde 50’sini Organik tarım metodu ile üretiyoruz. Yani 175 dekarlık alanda Organik Aronya üretimine sahibiz. Hedefimiz ildeki Aronya üretiminin tamamını organik yapmak. Zira Aronya bir sağlık meyvesi. Antioksidan ve Antisiyonin seviyesi çok yüksek olan bir ürün. Bağışıklık seviyesini güçlendiren, hücre yenilenmesini hızlandıran, kalp ve damar hastalıkları alanında çalışma yapan uzmanları tarafından da ortaya konan bir ürün. Aronya’yı üreticimizin birim alandan elde edeceği getirinin yüksek olacağı bir ürün olarak tasarlarken, aynı anda tüketicinin de bir sağlık meyvesine erişim imkanlarına haiz bir ürün olarak düşündük
2021 yılında coğrafi işaretimizi aldığımız bir ürün. Yalova’nın tarımsal alandaki ilk coğrafi işaretli ürünü. Yani Türkiye’nin Kivi üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Yalova’da gerçekleşirken, yeni bir 24 ayar altınımız olan Yalova Aronyası da ülkemizde Coğrafi işarete sahip durumda. 
2020 yılında yaklaşık 7-8 ton civarında bir rekoltemiz olmuştu. 2021 yılında bu rakamı 25 tonların üzerine taşıdık. Bu sene ise 40 tonun üzerinde bir rekolte beklentimiz var.  Yıllara sari projemiz verime yattığında ise Yalova’dan Türkiye’ye 350 tonluk bir Aronya hasadı gerçekleşerek üreticilerimizden tüketicilerimize sunulmuş olacak” sözlerine yer verdi. 
“Aronya üretiminde Yalova’nın büyük katkısı var”
Yalova’da 3.sü düzenlenen Aronya hasadında AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de söz aldı. Büyükgümüş konuşmasında, “Aronya yetiştiriciliği konusunda hem Yalova hem de ülkemiz mesafeleri her geçen gün birer birer kat ediyor. Özellikle Yalova Aronyasına coğrafi işaret almamız bizim açımızdan kritik bir öneme sahipti. Burada bu özel ürünün markalaşmasını temin edecek önemli bir adımdı. Bunu geçtiğimiz yıl başardık. Şimdi inşallah hedefimiz, bu coğrafi işaret kapsamında üretilen ürünleri piyasayla buluşturabilmek. İnşallah bu gibi üretim alanları da buna vesile olacak. Aronya’nın üretim hikayesine baktığımızda, buna ilk andan itibaren şehrimizin önemli bir katkısı olduğunu görüyoruz. Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü 90’larda Kivi adaptasyon projesini hayata geçirdi ve ilk fidanlar oluşturuldu. 2012 yılında aynı başarıyı Aronya meyvesinde sağladık. Ve tıbbi üretime hammadde özelliği teşkil eden  bu stratejik tarımsal üründe de önemli bir adaptasyonu şehrimizde başardık” dedi. 
Aronya Pastası kesildi
Konuşmaların ardından Mor Aronya İşletmesi sahipleri Mehmet Koç ve Aynur Tona ile Organik Aronya geçiş süreçlerini tamamlayan yetiştiricilere sertifikaları Yalova Valisi Muammer Erol ve AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş tarafından verildi. Kesilen Organik Aronya Pastası da protokol mensupları ve katılımcılara Aronya Suyu eşliğinde ikram edildi. 
Program Vali Muammer Erol ve beraberindekilerin Aronya bahçesinde organik Aronya hasadı yapması ile sona erdi. 

 

Kaynak: Editör: Saim Çotuk
Etiketler: MUCİZE, MEYVEDE, 3., HASAT,
Haber Yazılımı