“KADIN KOOPERATİFLERİ ÇOK SAĞLIKLI BİR YOL DEĞİL”
Haber
19 Ocak 2024 - Cuma 06:43
 
“KADIN KOOPERATİFLERİ ÇOK SAĞLIKLI BİR YOL DEĞİL”
Yalova Valilisi Dr. Hülya Kaya, kadınların illaki kooperatif kurarak iş hayatına adım atmasının şart olmadığını ifade etti. Kadın kooperatiflerinin kadın girişimciliğini desteklemek için çok sağlıklı bir yöntem olmadığına dikkat çeken Vali Kaya, kadınların şirket kurarak iş hayatına atılabileceklerine dikkat çekti.
EKONOMİ Haberi
“KADIN KOOPERATİFLERİ ÇOK SAĞLIKLI BİR YOL DEĞİL”

Yalova Valiliği, Yalova Üniversitesi, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) ve Yalova Girişimci Kadınlar Derneği’nin destekleriyle organize edilen, “Yalova Kadın kooperatifleri Çalıştayı” YTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, YTSO Başkanı Cemil Demiryürek, Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürü Arif Laçin, Yalova Tarım ve Orman il Müdürü Suat Parıldar, Yalova Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Emine Yüksekol ile kadın kooperatiflerinin yetkililerinin de katıldığı toplantı saygı duruşunda bulunulması ve istiklal marşı’nın okunması ile başladı. Çalıştayın açılış konuşmaları Yalova Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Emine Yüksekol ile başladı. Yüksekol kürsüde bir selamlama konuşması yaparak katılımcıları selamladı.
“Güçlü kadın güçlü toplum prensibi ile çalışıyoruz”
Yüksekol’un ardından kürsüye gelen Yalova Aile ve Sosyal Hizmetler il Müdürü Arif Laçin kurum olarak güçlü kadın güçlü toplum prensibi ile çalıştıklarını ifade etti. Çalıştaydan kadın kooperatifleri ve kadınların iş hayatında daha güçlü var olmaları adına önemli sonuçların çıkacağına inandığını dile getiren Laçin, “Biz bakanlık olarak kadının güçlendirilmesini sağlamaya çalışıyoruz. Güçlü kadın, güçlü toplum prensibi ile çalışıyoruz. Kadının güçlendirilmesinde kadın kooperatifleri çok önemli bir rol oynuyorlar. Kadının iş hayatına, sosyal hayata ve emeğinin karşılığını alması yönünde kooperatiflerin önemi büyük. YTSO ile bir toplantı yaparken kooperatif temsilcilerimizden bir çalıştay yapılması istenmişti. Sayın valimiz Dr. Hülya Kaya’nın da bu anlamda bir talimatı vardı. Bugün hem valimizin talimatı hem de kooperatiflerin isteklerinin sonucu olarak buradayız. Ben çalıştaydan çok önemli sonuçların çıkacağına da eminim” dedi.
“Kadın kooperatifleşmesi hız kazandı”
Laçin’in ardından söz alan YTSO Başkanı Cemil Demiryürek ise kadınların iş hayatına ilgisinin arttığını ve kooperatifleşmelerin de hız kazandığını söyledi. Bu anlamda YTSO olarak kadınlara destek olmaya ve yol göstermeye devam edeceklerini belirten Demiryürek, “Bugün Yalova’daki kadın kooperatiflerimiz açısından olduğu kadar ülkedeki diğer Kadın Kooperatifleri açısından da çok önemli bir toplantı gerçekleştiriyoruz. Kadın kooperatifleri bölgesel kalkınmaya ve dezavantajlı bölgelerin gelişmesine önemli faydalar sunan sosyal bir girişimdir. Bu kooperatiflerin desteklenmesi kadınların, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan da yükselmesine yardımcı olurken yerel ekonominin de sürdürülebilirliğini sağlamaktadır. Kadın kooperatifleri kadınların iş hayatına atılmasına, istihdam sayılarının artmasına ve kadınların güçlendirilmesine önemli rol oynamaktadır. Türkiye’de ve özellikle Yalova’da kadınların son yıllarda birleşerek kooperatifleşmeye yöneldiklerini, kadın kooperatiflerine olan ilginin arttığını görüyoruz. Bu durumun kadınların sosyal ve ekonomik açıdan güçlenmesini sağladığını düşünüyoruz. Bu noktada önemli konulardan birisi de kadın kooperatiflerine olan yerel desteğin sağlanmasıdır. Bu konuda özellikle belediyelerimiz, müdürlüklerimiz ellerinden gelen desteği sağlıyorlar. Biz de YTSO olarak Girişimci Kadın üyelerimizle birlikte sürecin başından beri kendilerine destek vermeye, yol göstermeye ve satış alanları oluşturmaya gayret gösteriyoruz.” şeklinde konuştu.
“Kadınların iş hayatında daha faal olmalarını arzu ediyoruz”
Çalıştayda bir konuşma yapan Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı ise kadınların çalışma hayatında daha faal olmalarının önemine değinerek, “Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, “Kadınlarımızın sosyal hayatta yer almaları aslında ekonomik anlamda daha özgür, daha bağımsız bir yaşam biçimi elde etmeleri noktasında çok kıymetlidir. Kadınlarımızın belirli alanlarda daha etkin, daha faal olmalarını arzu ettiğimizde onları destekleyen ekonomik ve özgürlük alanlarının gelişmiş olması onların yapacak oldukları faaliyetlerin daha geniş bir perspektifte gelişmesine de imkan tanıyacaktır. Bu çalıştay da o anlamda önemlidir. Bu çalıştaydan çıkacak sonuçlar ileriki süreçte kadınlarımızın girişimcilik bağlamında daha iyi, güzel ve etkin faaliyetler yapmasına katkı sunacaktır.” diye konuştu.
Şirketleşin çağrısı yaptı
Yalova Valisi ise kadın kooperatiflerinin yollarına bir umut ışığı olarak başladıklarını ancak kısa süre içerisinde yok olup gittiklerini söyledi. Kadın kooperatiflerinin kadın girişimciliğini desteklemek için çok sağlıklı bir yöntem olmadığına dikkat çeken Vali Kaya, “Türkiye kadın girişimciliği noktasında çok önemli adımlar atmaya başladı. Bakıldığında sermayenin hep erkeklerin elinde olduğunu görüyoruz. Bunu bir kadın olarak üzülerek ifade etmek istiyorum. Daha yeni yeni kadından girişimci olur mu diye konuşmaya başladık. Ama ben başlangıç noktamızın yanlış olduğunu düşünüyorum. Zira kadın kooperatifleri çok kırılgan bir zemindeler. Kadın kooperatifleri kadın girişimciliğini desteklemek için çok sağlıklı bir yöntem değil. Şu anda kooperatifler kanunun bile yenilenmeye, revizyona ihtiyacı varken bizim bütün kadınları buraya yöneltip bu kırılgan zeminde kadınların başarısızlıklarını izleyecek miyiz. Bir kadın olarak eğer kadın girişimciliğini destekleyeceksek kadın kooperatifleri üzerinden olmamalı. Kadın birey olarak da desteklenebilir. Kadın sermayeye ulaşamıyorsa bir şekilde hibe destekleriyle de desteklenebilir ve güçlendirilebilir. En az 7 kişiyi bir ataya getiriyorsunuz. Bu 7 kişinin sürdürülebilirliği tam bir senkronizasyon içerisinde sürdürmesini bekliyorsunuz. Bu çok da başarılı olmuyor. Kadın kooperatifleri bir umut ışığı gibi doğuyor ve çok kısa süre içerisinde de kaybolup gidiyor. Dolayısıyla biz bu başarısızlığı kadınların omuzlarına yüklediğimizde sorumlu olduğumu hissediyorum. Kadın kooperatiflerinin sürdürülebilirliğini mutlaka masaya yatırmalıyız. Bu nedenle kadın kooperatiflerindeki en büyük çekincem sürdürülebilirlik. Kadın kooperatifleri ihtiyaç analizi de yapmıyorlar. Hepsi aynı şekilde salça, makarna, reçel üretiyor. Standardizasyon da yok. Ben sektördeki bütün kooperatiflerle de konuşuyorum. Kooperatiflerin büyük bölümü yüz yüze satış yapma yolunda ilerliyor. Bu şekilde büyüyemezsiniz. Biz mutlaka dijital ortama da kaymamız lazım. Piyasadaki ihtiyaca göre kendimizi konumlandırmamız ve markalaşmamız gerekiyor. Bunun illaki kooperatifler eliyle olmak zorunda değil. Kadınlar bir araya gelerek şirket de kurarak iş hayatında yer alabilir. Zira kooperatiflerin kırılganlıkları çok fazla.” dedi.
Protokol konuşmalarının ardından Yalova üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Senan Yürür bir sunum gerçekleştirdi. Çalıştay gün boyu süren oturumlarla devam etti. Çalıştayın sonuç bildirgesi ise önümüzdeki günlerde yayınlanacak.

Kaynak: Editör: Saim Çotuk
Etiketler: “KADIN, KOOPERATİFLERİ, ÇOK, SAĞLIKLI, BİR, YOL, DEĞİL”,
Haber Yazılımı