ZEMİNDEKİ RİSKLER ACİL MÜDAHALE BEKLİYOR

Yalova’nın Bad Godesberg parkında bulunan balıkçı barınağında son zamanda gündeme gelen çökme sonrasında belirtilen yerde incelemede bulunan Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Cangir ve teknik ekibi bu deformasyona yönelik tespitlerini ve çözüm önerilerini içeren raporu yayınladılar. Yalova Jeoloji  Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Cangir, söz konusu çökmelerin temel sebebinin, “kıyı dolgusu işlemlerinin mühendislik esaslarına uygun yapılmaması ve yeterli zemin sıkıştırmasının sağlanmaması” olduğunu belirtti. Cangir, “Dolgu zemin zamanla oturma ve kaymalara neden oldu. Bu durum hem yapısal bütünlük hem de vatandaşların can güvenliği açısından ciddi risk taşıyor” dedi.

Odanın teknik ekibi tarafından hazırlanan raporda sahada yapılan gözlemler detaylı biçimde değerlendirildi. Yatay ve düşey çatlaklar, kaldırım taşlarında sehimler, kıyı duvarlarında ayrılmalar ve iskele bağlantılarında rijitlik kaybı gibi sorunların yaşandığı aktarıldı. Raporda: sıkıştırılmadan yapılan dolgu, zamanla konsolidasyon oturmalarına yol açtığı, mevsimsel su yükü değişimleri zemin stabilitesini zayıflatığı, drenaj sisteminin olmayışının su birikimine ve zemin dayanımının azalmasına neden olduğuna vurgu yapıldı.

Öneriler de raporda yer aldı
Yalova Jeoloji  Mühendisleri Odası Başkanı Ozan Cangin oda tarafından yayınlanan raporda şu önerilere yer verdiklerini de ifade etti, “ Sondaj, SPT ve CPT gibi jeoteknik testlerle zemin profili ortaya konmalı. MASW gibi yüzey dalgası teknikleriyle zemin davranışı analiz edilmeli. Jet grout, taş kolon ve mini kazık gibi sistemlerle zemin güçlendirilmesi yapılmalı. Gabion, kazıklı perde duvar gibi yapılarla yapı bütünlüğü korunmalı. Su sızıntısı ve yükü kontrol altına alınmalı.”

“Gecikmeden müdahale edilmeli”

Ozan Cangir, Yalova Belediyesi ve ilgili kurumlara çağrıda bulunarak, “Bu bölgede yapılacak her müdahale mühendislik esaslarına dayanmalı. Kapsamlı bir jeoteknik etüt yapılmadan geçici çözümlerle zaman kaybedilmemeli. Aksi takdirde hem altyapı hem de insan güvenliği açısından daha büyük sorunlarla karşılaşabiliriz.” dedi.

Yalova Jeoloji Mühendisleri Odası, raporun tamamını Yalova Belediyesi ile paylaşarak sürece teknik destek sunmaya hazır olduğunu da açıkladı.