YTSO’DAN TARIMA TAM DESTEK
Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO), Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) şubesinin açılması anlamında büyük bir destek verdi. TKDK ofisi, YTSO binasının giriş katında hizmet vermeye başladı. TKDK şubesinin ilde tarım ve kırsal turizmin gelişmesine katkı sağlayacağını söyleyen Demiryürek, “Bu proje, hem YTSO üyelerinin hem de tüm Yalovalıların yararlanması anlamında çok önemli. Bu ofis sayesinde, ilimizdeki çiçekçiler, coğrafi işaret almış ürünlerimiz, soğuk hava depoları gibi sektörler Avrupa Birliği hibelerinden faydalanabilecekler. Ayrıca, arazi şartları uygun olan arkadaşlarımız da kırsal turizm alanında TKDK’nın desteklerinden yararlanabilecekler.” dedi.
TKDK şubesinin Yalova’ya açılmasında emeği geçen Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıdar’a da teşekkür eden Demiryürek, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK)şubesinin Yalova’da açılma konusu bize Yalova Tarım ve Orman İl Müdürümüz sayın Suat Parıdar Bey vasıtası ile ulaştı. Buradaki firmalarımızın da bir takım talepleri oldu. Tarım İl Müdürlüğü bünyesinde mi yoksa odamız bünyesinde mi bu şubeyi açılması konusunu tartıştık. Biz hem YTSO üyelerinin hem de tüm Yalovalıların yararlanması anlamında odamızın giriş katında kendilerine bir ofis oluşturabileceğimizi söyledim. Bu proje her ne kadar Yalova’nın tamamına destek verecek bir proje olsa da bizim YTSO üyelerini de özellikle yakından ilgilendiren bir konu. Bu ofis daha öncesinde Yalova’da açılmış olsaydı ilimizdeki çiçekçilerimiz Avrupa Birliği hibelerinden faydalanacaklardı. Verilen bu desteklerin vergi konusunda da çok önemli muafiyet destekleri var.” diye konuştu.
“Keşke daha önce açılsaydı”
TKDK’nın çok önemli hibe destekleri sağladığından bahseden Demiryürek burasını daha önce açmış olsalar birçok sektörün bundan faydalanmasının mümkün olacağını ifade etti. Demiryürek, “Coğrafi işaret almış ürünlerimiz var. Aronya, Kivi ve son olarak Kestane Balı da coğrafik işaret aldı. Yetiştiricilerimiz bu ofisten önemli destekler alabilirlerdi. Altınova bölgesindeki soğuk hava depolarının sayısı da oldukça fazla. Bursa’da ki soğuk hava depoları bu anlamda TKDK ofisinden ciddi destekler almış. Özellikle güneş enerjisi ile ilgili yatırımlarının büyük bölümünü hibe olarak kullanmışlar. Hibede yüzde 70’leri bulan ve geçen oranlar söz konusu. Firmalar bundan çok memnunlar. Bursa’da bu hibelerden 444 proje yararlanmış. Keşke burası Yalova’da daha önce olsaydı diyoruz ama biz oda olarak üzerimize düşen görevi yaptık ve Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nu ilimize getirdik.” şeklinde konuştu.
“Tarımsal projelerde sıçrama yaşanır”
TKDK şubesinin Mart ayında lansmana çıkacağını ve hangi alanlarda nasıl destekler sağlayacağını açıklayacağını belirten Demiryürek, “2 aylık bir zaman dilimi olacak. Ardından başvurular değerlendirilerek destekler netleşecek. Bugüne kadar bu desteklerden faydalanamayan tarım sektöründeki üreticiler artık buradan destek alabilecekler. Bu da ildeki tarımsal projelerde ciddi bir sıçrama yaşanmasına neden olacaktır diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
“Kırsal turizme de destek verilmesi lazım”
Yalova’da turizmin gelişmesini de önemsediklerine dikkat çeken YTSO Başkanı Cemil Demiryürek, “YTSO’da 2 gündür devam eden bir çalıştay da vardı. Bunlardan bir tanesi kırsal turizmle alakalıydı. Bu anlamda Yalova’nın kırsalda da bir turizmi olsun istiyoruz. Arazi şartları uygun olan arkadaşlara da bu anlamda TKDK’nın destek vereceğine inanıyorum. Turizm bizim için son derece önemli. Yalova OSB ve Tersanelerle sanayi kısmını çözmüş durumda. Ama turizme bu konuda biraz destek verilmesi lazım. Bu anlamda da bu ofisin burada olmasından son derece memnuniyet duyuyorum.” dedi.
TKDK Hakkında
2007 yılında kurulan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), 2011 yılında Avrupa Komisyonu’ndan gerekli yetkiyi ve akreditasyonu alarak IPARD Fonlarını ülkemizde kullandırmaya başlamıştır. IPARD Programı, aday ülkeleri, Avrupa Birliği’nin Ortak Tarım Politikalarının uygulanmasına hazırlık kapsamında destekleyen çok yıllık kırsal kalkınma programlarıdır. IPARD Hibe Programı kapsamında kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmakla birlikte, kooperatif ve üretici örgütlerine de proje başvurularında öne çıkması için öncelik verilmektedir. IPARD projeleri kapsamında proje bütçesi üzerinden 50 ile 75 aralığında hibe desteği sunulurken aynı zamanda yatırımcılara KDV ve diğer tüm vergilerden muafiyet desteği de sunuluyor olması yatırımları oldukça cazip hale getirmektedir. 2021-2027 yıllarını kapsayacak olan IPARD III Programı, 2024 yılı itibari ile 81 ilde uygulanmaya başlanacaktır.