“YENİ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI İÇİN TÜM HAZIRLIKLARIMIZ TAMAMLANDI”
2024-2025 Eğitim ve Öğretim Yılı 09 Eylül 2024 tarihinde çalacak olan ilk ders zili ile birlikte başlayacak. Bu yıl ilk defa Yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli de eğitim sisteminde uygulanacak. Bu çerçevede hazırlıkları daha da bir ince eleyip sık dokuyarak yaptıklarını ifade eden Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe okulların bakım ve onarımlarının son ders zilinin çalması ile birlikte başladığını dile getirdi. Yaz boyunca okullarda yeni ders yılına hazırlıkların devam ettiğini dile getiren Akmeşe, “2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılının son ders zili çaldığından itibaren bizde yeni bir heyecanla yeni eğitim ve öğretim yılına hazırlık başladı. Bu anlamda yaz döneminde çok ciddi bir performans ortaya koyduk. Okullarımızı yeni eğitim ve öğretim yılına hazırlamak, öğrencilerimizin konforunu ve güvenini daha iyi bir noktaya getirmek, okullarımızın fiziki kapasitelerini arttırmak ile ilgili birçok okulumuzda çalışmalar yaptık.” dedi.
“Mesleki eğitimde yeni planlama devreye girdi”
Her defasında mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, bu anlamda yaptığı çalışmalarla da geldiği günden beri göz dolduruyor. Bu anlamda yeni eğitim ve öğretim yılında sektörün taleplerini karşılamayan mesleki eğitim bölümlerinin kapatıldığını dile getiren Akmeşe, “İlimizde özellikle mesleki eğitimde bir takım köklü değişiklikler yaptık. Bu kapsamda öğrenci yoğunluğunun fazla olduğu okullarla, öğrenci yoğunluğunun az olduğu okullarda takaslar yapıldı. Öte yandan mesleki eğitimle ilgili birçok okulda piyasanın ihtiyacı olmayan, işgücünün talep etmediği, istihdam sağlanmasında güçlük çekilen birçok bölüm kapatıldı. Çocuk gelişimi, halkla ilişkiler ve büro yönetimi bu bölümlerden bazıları. Geçen yıl büyük bir çalıştay gerçekleştirdik. Valimizin koordinasyonunda, bakanlık daire başkanlarımızın, okul müdürlerimizin katılımı ile önemli bir çalışmayı gerçekleştirdik. Buraya istihdamı sağlayacak olan sektörün önde gelenlerini de burada ağırladık. Bu çalıştayda ortak akılla, ilimizde bölge bölge nerelerde hangi bölümleri açalım, hangi bölümleri kapatalım yönünde mesaimiz oldu. Özellikle sanayi ve turizmi ilgilendiren alanlarda yeni bölümler açtık. Örneğin Armutlu’da çocuk gelişimi ve halkla ilişkiler bölümünü kapatarak o bölgeye hitap edecek turizm konaklama ve yiyecek, içecek bölümünü açtık. Altınova’da da bu yönde çalışmalarımız var.” diye konuştu.
Yalova’ya 92 yeni derslik kazandırıldı
Yalova’da atıl durumdaki okullarda yapılan bakım ve onarım çalışmaları ile birlikte ilimize yeni derslikler kazandırdıklarını da dile getiren Akmeşe, “Yeni yapılan okullarımız da gündeme gelecek. Yeni yapılan okullarımız var. Ama biz bir süre Yalova’da eğitim ve öğretime hizmet etmiş ama sonrasında kaderine terk edilmiş eğitim okulları da onardık. Bu okulların yeniden ilimize kazandırdık. Yani derslik bazında bakılınca ilimize 92 yeni derslik ürettik. Termal’de, Altınova’da yeni okullar açıyoruz. Bu okullarla birlikte o bölgenin planlamasını yeniden şekillendiriyoruz. İlimizde son derece modern okullarda çocuklarımızın güvenli ve sağlıklı eğitim alması noktasında fiziki anlamda da çok ciddi çalışmalarımız oldu. Bu anlamda, belediyelerle, kaymakamlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile de sıkı bir iletişim halindeyiz.” diye konuştu.
Okullara 6,5 milyon liralık malzeme takviyesi
Okullarda eğitimin sürdürülmesinde kullanılan temel kırtasiye ve temizlik malzemelerinin de okullara aktarıldığını dile getiren Akmeşe, “Eğitime hazırlık olması anlamında toplamda 6,5 milyon liralık, temizlik, kırtasiye ve spor malzemesi aldık. Bunlar okullarımıza dağıtıldı. Bakanlığımız üzerinden değişen yeni müfredata uygun olan kitaplarımızı dağıttık. Okullarda kitaplar yavrularımızı bekliyor.” şeklinde konuştu.
Öğretmen eğitimleri bu hafta başlayacak
Diğer yandan öğretmenlerin Yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili eğitimlerine de bu hafta başlanacağını ifade eden Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe, “Bu yıl eğitimin içeriği anlamında bizi farklı bir yıl bekliyor. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile ilgili bir süreç başlıyor. Bu süreç öncelikle, okul öncesi, ana sınıfı, 1’nci, 5’nci sınıflar ve liselerde hazırlık ve 9’ncu sınıflarda ilk defa uygulanacak. Bununla ilgili ilimizde eğitici eğitimleri dediğimiz formatör öğretmenlerimizi yetiştirdik. Bu hafta içerisinde formatör öğretmenlerimiz, okul öncesi 1’nci, 5’nci ve 9’ncu sınıflarda derse girecek öğretmenlere yeni müfredatla ilgili eğitim verecekler. Yeni müfredatla ilgili bu süreci de son derece önemsiyoruz. Türkiye Yüzyılı Marif Modeli’nin uygulanması noktasında tüm tedbirlerimiz aldık. 2024/2025 eğitim ve öğretim yılının sağlıklı başlatılabilmesi, sürecin en iyi şekilde ilerletilmesi noktasında gayretlerimiz ortada.” dedi.
YEGES bu yıl da devam ediyor
Geçtiğimiz eğitim ve öğretim yılında ilk kez uygulanan ve oldukça başarılı sonuçların elde edilmesini sağlayan Yalova Eğitimi Geliştirme Stratejisi, bu yıl da devam edecek. Bu konuda da bilgiler paylaşan Akmeşe, “Geçen sene Yalova Eğitimi Geliştirme Stratejisi (YEGES) diye bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın 1 yıllık değerlendirmesini yaptık. Değerlendirmemizde okullarımızda ciddi bir hareketlilik olduğun, eğitimin her konularında güzel bir ivme yakaladığımızı gözlemledik. 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında YEGES daha çok bakanlık politikaları, Yeni Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ‘nin olmazsa olmazlarını bu modele entegre edeceğiz. Dolayısıyla bu programı en iyi şekilde uygulanacak bir noktaya getireceğiz. YEGES bu senede devam edecek. İçerisinde TÜBİTAK, Erasmus, E-Twinning gibi projeleri de devam edecek.” diye konuştu.
“Hazırız”
Yalova’da eğitim ve öğretim yılında başarılı bir yıl geçirmek adına töm hazırlıkları tamamladıklarını ifade eden Akmeşe, “İlimizdeki toplamda 3 bin 937 öğretmenimize 246 resmi ve özel okulla birlikte 2024-2025 eğitim ve öğretim yılının en verimli şekilde gerçekleştirilmesi için elimizden gelen tüm gayreti ortaya koyacağız.” dedi.