YASKİ’DEN 12 MİLYONLUK DEV PROJE

YASKİ hem kurum olarak kendisine bir kaynak sağlaması hedeflenen hem de ilimizde kurlumu devam eden OSB’lerin ihtiyaç duyduğu suyu sağlamaya imkan tanıyacak dev bir proje için düğmeye bastı. Tesisin çok önemli bir görev üstlenmesine rağmen bugüne kadar hep üvey evlat muamelesi gördüğünü ifade eden YASKİ Başkanı Cihan İsmet Yıldırım yapacakları çalışmalarla YASKİ’yi Yalova’nın gözbebeği bir kuruma dönüştüreceklerini dile getirdi. YASKİ’nin işini çok güzel yapan bir kurum olduğuna da dikkat çeken Yıldırım, “YASKİ olarak il merkezi ve üye belediyelerden bize ulaşan atık suları arıtarak derin deşarjla denize veriyoruz. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da bizden istediği bazı kriterler var. Biz bu kriterleri uyguluyor ve bir turizm ili olan Yalova’mızda çevrenin ve doğanın temiz kalmasını sağlamak adına çok önemli bir görevi hassasiyetle sürdürüyoruz. Tesisimiz çok güzel işliyor. Biz de YASKİ olarak işimizi çok güzel yapıyoruz. YASKİ bugüne kadar Yalova’da işini güzel yapmasına rağmen her zaman üvey evlat olarak kalmış, gerekli değeri görememiş bir kurum. Biz hayata geçireceğimiz proje ve çalışmalarla da YASKİ’yi Yalova’nın gözbebeği bir kuruma dönüştüreceğiz.” dedi.
Tesis 7/24 denetleniyor
YASKİ tarafından işletilen arıtma tesisi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve müdürlük tarafından 7/24 izlenip denetleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünün ise istediği anda şok denetimler gerçekleştirebildiğini ifade eden Yıldırım, “YASKİ 5 belediyeden oluşan bir mahalli idare birliği. 2011 yılından beri aktif bir şekilde çalıştırılıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği ile ildeki bakanlığın temsilcisi müdürlük tarafından sürekli olarak denetlenmekte. Biz çok tehlikeli kabul edilen bir sınıfta Yalova’mıza hizmet üreten bir kurumuz. Yalova’nın atık sularının arıtmadan denize verilmesi sadece Yalova’yı etkileyecek değil tüm Marmara’yı etkileyecek bir çevre felaketine kadar ulaşabilecek etkiler doğurur. Tesisimiz 7/24 izlenirken tesis çıkış suyu değerlerimiz de bakanlığa iletiliyor.” diye konuştu.   
“Yalova’nın hayatını kurtaracak proje”
YASKİ tarafından hayata geçirilmek istenen projenin OSB’lerin su ihtiyacını karşılarken kuruma da önemli bir maddi getiri sağlanması hedefleniyor. Bu proje ilde daha temiz ve sürdürülebilir bir çevre oluşturulması anlamında hayati bir öneme sahip. Projenin Yalova’nın hayatını kurtaracak bir yatırım olacağını da ifade eden Yıldırım, “Şimdi bu anlamda çok önemli bir projenin hayata geçirilmesi amacıyla çalışmalara başladık. Projemizle tesisimize gelen atık suları normal arıtma sonrasında ileri arıtma dediğimiz ikinci bir prosesten daha geçirerek sanayi ve tarımsal alanda kullanılır hale getirmek istiyoruz. Zira ilimizde hızla büyüyen ve kurulumunu sürdüren OSB’lerimiz var ki bun OSB’lerde yer alan fabrikaların da ciddi bir su ihtiyacı olacak. OSB’ler devreye girdiklerinde 2,5 Gökçe Barajının su kapasitesine eş değer yıllık su ihtiyacı olacak. O bölgede su kaynağı da olmadığından eğer OSB’lerin içme suyu ihtiyacı başka bir alternatifle karşılanamazsa ortaya çok ciddi bir sorun çıkmış olacak. Yani özüne baktığımızda bizim hayata geçirmek için çalışmasına başladığımız bu proje Yalova’nın hayatını kurtaracak önemli bir proje. Biz günden 40 bin litre gibi bir ölçüde ileri arıtmadan geçirilmiş su üretmeyi hedefliyoruz. Bununla ilgili de şu anda bir fizibilite çalışmasındayız. Bu ay içerisinde fizibilite çalışmasını hazırlayarak bakanlığın onayına sunacağız. Bakanlığın onay sürecinden sonra 3 yıl içerisinde bu sistem kurularak çalışmaya başlayacak.” Şeklinde konuştu.
2 kutuplu dev bir proje hayata geçecek
Projenin sadece suyun ileri arıtmasını değil aynı zamanda bu suyun OSB’lere iletimini sağlayacak altyapı çalışmalarını da kapsadığını vurgulayan YASKİ Başkanı Cihan İsmet Yıldırım, “Bakanlık da arıtma tesisimizden arıtma suyunun sadece yüzde 10’unu ileri arıtmadan geçirmemizi yeterli kabul ediyor. Ama biz bunu yeterli bulmuyoruz ve suyun tamamını ileri arıtmadan geçirmek istiyoruz. Bunu yaparsak hem çevre ve halk sağlığına katkı sunacağız, hem bu suyu OSB’lere vererek onların su ihtiyacının önemli bölümünü karşılayacağız ve hem de kuruma bir gelir sağlamış olacağız. Bu suyu arıtmak ve iletmek yönünde 2 kutuplu bir çalışmanın hazırlıkları sürüyor. Elbette bu çok büyük maliyeti olan bir proje. Yaklaşık 12 milyon 555 bin dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz.” dedi.