YALOVA MAKİNE OSB SADECE YALOVA'YA DEĞİL, TÜM TÜRKİYE'YE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA ORTAYA KOYUYOR’
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Yalova merkezindeki programlarını tamamlayarak Yalova Makin İhtisas OSB’deki 5 fabrikanın devreye girmesi ve 20 fabrikanın ise temelinin atılması törenine katıldı. Burada Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir tarafından karşılanan Bakan Kacır OSB hakkında bilgiler aldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir OSB’nin stratejisi ve hedefleri hakkında bilgiler verdi. OSB’nin tam doluluğa ulaşması halinde 350 üretim tesisinde 20 binin üzerinde istihdam sağlanacağını ve 4 milyar dolarlık bir ihracat hacminin yakalanacağını ifade eden Özdemir, “Yenilikçilik, yeşil dijital dönüşüm adına yaptığımız tüm çalışmalarda son derece güçlü ve proaktif olarak desteğini yanımızda hissettiğimiz sayın bakanımıza teşekkür etmek isterim. Sayın Cumhurbaşkanımızın himaye ve destekleri ile kurmaya başladığımız OSB’mizde çalışmalarımıza dünyadaki örnekleri analiz ederek başladık. 5 temel stratejik eksen belirledik. Yerli, yenilikçi, yeşil, yüksek teknolojili ve yalın üretim olmak kaydı ile stratejimizi belirledik. OSB’mizin içerisindeki tüm yapılar, fabrikalar hepsi Anadolu 5.0 dediğimiz bu mimari konsepte inşa ediliyor. OSB’miz yüzde 100 doluluğa ulaştığında 350 üretim tesisinde 20 bin kişinin istihdam edileceği ve yaklaşık ortalama kilogram değeri 7 dolar olan 4 milyar dolarlık bir ihracat potansiyeline erişeceğiz” dedi.
“Sanayi eko sistemini inşa ediyoruz”
Bakan Kacır’ın ardından söz alan Yalova Valisi Dr. Hülya kaya ise burada sadece bir iş bölgesi değil bir sanayi eko sisteminin oluşturulacağını belirterek, “2017 yılında temelleri atılan OSB’miz 5Y mottosu ile üretim üssü olmak üzere yolculuğuna başladı. Kısa sürede başlayan kamulaştırma ve altyapı çalışmaları ile bugün 1. Etapta 5 üretim tesisinde deneme üretimine başlamanın gururunu yaşıyoruz. 2029 yılında tam doluluğa ulaştığında 350 üretim tesisine ev sahipliği yapacak ve 20 binden fazla kişiye istihdam sağlayacak OSB’miz sadece bir iş bölgesi değil, aynı zamanda bir sanayi eko sistemi oluşturmayı hedefliyor. Bu eko sistemde AR-GE çalışmaları, inovasyon ve sektörel gelişme ivme kazanacak. Kamu, üniversite, sanayi, finans işbirliği modelini örnek bir şekilde hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Yalova Nitelikli İstihdam Merkezi’nin de OSB’de yer alması bu işbirliğinin somut bir göstergesidir.” diye konuştu.
Değeri 6 milyar TL’yi aşan 20 fabrikanın temelini attı
Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın ardından kürsüye gelen ve katılımcılara hitap eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ise Yalova Makine İhtisas OSB bünyesinde toplam 847 milyon lira yatırımla hayata geçirilen 5 üretim tesisinin ve 3 sosyal donatı projesinin açılışını, 6 milyar lirayı aşan 20 fabrikanın ve 3 OSB sosyal donatı projesinin temelini attıklarını ifade etti. Bakan Kacır, Yalova Üniversitesi ve Yalova Makine İhtisas OSB arasındaki işbirliğinden de övgü ile bahsederek, “Yalova’mız Bursa, Kocaeli, İstanbul gibi Türk sanayisinin merkezlerine komşu olmasına rağmen maalesef OSB’si olmayan illerimiz arasında yer alıyordu. Son 22 yılda Yalova'mıza 4 yeni OSB kazandırarak şehrimizi sanayi yatırımları için önemli bir merkez hâline dönüştürdük. Bugün 4 organize sanayi bölgemiz, 5 bin vatandaşımıza istihdam sağlıyor. 4 OSB’mizde tüm parsellerde üretime geçilmesiyle inşallah bu rakam katbekat artacak. Bugün Yalova’mızın yatırım, üretim, istihdam ve ihracat rotasında, şehrimizin kalkınmasında başat rol üstlenen OSB’lerimizden birinde Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgemizde sizlerle bir aradayız. 5Y olarak adlandırdığımız yenilikçi, yeşil, yüksek teknoloji, yalın ve yerli yaklaşımıyla hareket eden organize sanayi bölgemiz tüm Türkiye’de organize sanayi bölgelerimize örnek teşkil edecek bir model oluşturmayı başardı. Yeşil ve sürdürülebilir üretim altyapısı sunan organize sanayi bölgemiz, sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağını karşılamak üzere elini taşın altına koymayı seçti. OSB’mizin bu doğrultuda yürüttüğü çalışmaların yanında yer alıyoruz. Ekim 2022’de bu kampüs bünyesinde temelini attığımız ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansımızın destekleriyle hayata geçireceğimiz “Nitelikli İstihdam Merkezi”yle çalışanlarımızı doğru yetkinliklerle donatacağız. Aynı zamanda merkezimiz bünyesinde verdiğimiz danışmanlık hizmetleriyle firmalarımızın yalın ve dijital dönüşüm yolculuklarında yanlarında yer alacağız. Temelini attığımız bir diğer proje TSE Test ve Kalibrasyon Merkezi’mizle de makine, otomotiv, tersane, deniz ve demiryolu ulaşımı başta olmak üzere imalat sanayimizin farklı kollarında ihtiyaç duyduğu sertifikasyon, muayene-gözetim ve test hizmetleri kapasitesini büyüteceğiz. Sanayicilerimiz için zaman ve maliyet tasarrufu sağlayacağız. Sanayicilerimizin ihtiyaçlarına cevap verecek bu tesisleri en kısa sürede tamamlamayı hedefliyoruz.
Bugün de Yalova Makine İhtisas OSB bünyesinde toplam 847 milyon lira yatırımla hayata geçirilen 5 üretim tesisinin ve 3 sosyal donatı projesinin açılışını gerçekleştiriyoruz. Toplam yatırım tutarı 6 milyar lirayı aşan 20 fabrikanın ve 3 OSB sosyal donatı projesinin temelini atıyoruz. Temelini attığımız Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’yle şehrimizde kamu, üniversite ve sanayi iş birliğini kuvvetlendirecek önemli bir hamleyi gerçekleştiriyoruz. Mühendislik fakültemizde eğitim gören öğrencilerimiz artık üniversite öğrendikleri teorik bilgileri bizzat sanayide uygulayarak pekiştirme imkânına kavuşacak. Yine bugün temelini attığımız Kamu Kampüsü’yle de Yalova’da Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımızı tek çatı altında topluyoruz. Bir anlamda Bakanlığı sanayicilerimizin ayağına getirerek bürokratik süreçlerle zaman kaybetmemelerini sağlıyoruz. Zamanı altın değerinde kıymetli girişicilerimizin ihtiyaç duydukları bilgiye ve desteğe en hızlı şekilde ulaşmalarını temin ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Yalova’nın sanayide ve teknolojide başarı grafiğini daha yukarıya taşıyacak yatırımların önünü açmaya devam edeceğiz. Sanayicilerimizle, girişimcilerimizle yakın işbirliği içerisinde hareket ederek mevcut üretimi, ihracatı, istihdamı çok daha ileri noktalara çıkaracağız.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından OSB içerisindeki 4 fabrikanın açılışı ve 20 fabrikanın ise temel atma töreni gerçekleştirildi. Düzenlenen programda; Endüstri Cm Makine Son ve Tic. Ltd Şti., Ari Dokum Makina San. Tic. Ltd Şti., Eska Metal San. Tic. A.Ş., Delfin Vinç San. ve Tic. Ltd Şti.. Fyt Mühendislik İnş Ve Alüm. San. Tic. A.Ş tesislerinin açılışını yapan Bakan Kacır, Modart Modüler Yapı Sistemleri A.Ş, Yaşalar Çelik işleme Ve Oto San. Tic. Ltd. Şti. Ve Tic. Ltd. Şti., Efor Çelik San Ve Tic. Ltd. Şti, Dane Metal San Ve Tic. A.Ş, Otomatik Otopark Sis, San Ve Tic. Ltd. Şti, Bülent Erdemir, Endüstri Geri Makine San Ve Tic. Ltd. Şti.,Bilgiroğu Endüstri Malz. Son. Ve Tic. A.Ş, Texmak Ağır Mak. San. Ve Tic. Ltd. Şti, Empet Metalürji Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Unimak Mah. Hiz ve Mak San. Ve Tic. Ltd. Şti., Karmod Kobin Tek. İnş. San Ve Tic. Ltd. Şti., Koçoto İç ve Diş Tic. San. A.Ş, Safaş Poliüratan San. Ve Tic. A.Ş., Çetin Civata San. ve Tic. A.Ş, Ünoks End. Pas. Ürün San. ve Tic. Ltd. Şti., Çita Marin Mobilya San. Tic. A.Ş., Ceviz Pres Döküm San. ve Tic. A.Ş., Nng Enerji Teknoloji Taahhüt Ve Tic. Ltd. Şti fabrikalarının da toplu temel atmalarını gerçekleştirdi.
Programda TÜBİTAK ve Yalova Belediyesi arasında imzalanan işbirliği protokolüne de Bakan Kacır şahitlik etti.
Bakan Kacır’ın Yalova programındaki son durağı ise partisinin Yalova İl Binası oldu. Burada, partililerle bir araya gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, teşkilat mensupları ile istişarelerde bulundu.