YALOVA KENDİ TAŞINI VE BETONUNU ÜRETECEK
Yalova’ya bağlı köylerin yollarının yapımında kullanılan malzemelerin sağlanması anlamında dışa bağımlılığın önüne geçmek adına önemli bir adım atıldı. Yalova il Özel İdaresi bu noktada kendi parke taşını, yollarda ve diğer ihtiyaçlarında kullanacağı betonu üreteceği entegre bir tesis kurmak adına düğmeye bastı. Yalova’da artık silindirle sıkıştırılmış beton yol (SSB) imalatına geçileceğini dile getiren Yalova il Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel bunun ihtiyacın karşılanmasının yanısıra artık sezona bağlı kalma sıkıntısını da ortadan kaldıracağını ifade etti. Tesisin adeta bir fabrika gibi çalışacağını dile getiren Soygüzel, “Yol yapımında artık silindirle sıkıştırılmış beton yol (SSB) olarak adlandırılan yeni bir yol yapım yönetimine geçiyoruz. Türkiye’de çok iyi uygulamaları var. Artık yolun içerisinde bütüm dediğimiz petrol türevi ürünlerin kullanılması yerine çimento kullanılarak yollarımızı yapacağız. Burada birkaç tane avantajımız var. Asfalt esaslı yollar sadece yaz sezonu dediğimiz 3 aylık süreçte yapılabiliyor. Ama SSB yolda 12 ay boyunca yol yapma şansımız var. Dolayısıyla hem maliyet yönünden, hem yerlilik yönünden ve hem de yol yapımını bir mevsime sıkıştırmak zorunda kalmadan çalışabilmek adına böylesi önemli bir yatırımı planlıyoruz. Sadece yolla ilgili bir tesis değil aynı zamanda yaş beton üretecek, parke taş üretimi yapacak entegre bir fabrika olacak” dedi.
2023 yılında hizmete girecek
Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit yılmaz da tesisin amacı hakkında bilgiler verdi. Tesisin 2023 yılında hizmete gireceğini söyleyen Yılmaz, “ Yalova İl Özel İdaresi olarak gerek saha ziyaretlerimizde ve gerekse muhtarlarımızın bizleri ziyaretleri sırasında yol ve parke taş talepleri ağırlıklı olarak geliyordu. Yalova bugüne kadar bu ihtiyacını hep dışarıdan hizmet ve mal alımı olarak tedarik ediyordu. Bu noktada kendi ihtiyacımız olan parke taşın üretimine odaklandık. Hemen teknik bir ekip kurduk ve diğer illerdeki kendi taşını üreten kamu kurumlarını ziyaret ettik. Şu anda parke taş ve beton üretimi noktasında bir çalışma başlattık. Bununla ilgili ilimizde bir entegre tesis kurmayı planlıyoruz. Çalışmalarımız da bu anlamda belirli bir noktaya geldi. Kurulduğunda yerel yönetimlerimizin de ihtiyacını karşılayacak ve hatta başka belediyelere de ürettiğimiz parke taşları satarak gelir sağlayacak önemli bir yatırımı planladık. Taşköprü ocağımızı da aktif olarak kullanarak ihtiyacımız olan parke taşı üretmeye başlayacağız” şeklinde konuştu.
“Beton santrali de inşa edilecek”
Tesisin parke taşın yanısıra beton üretimi de yapacak entegre bir tesis olacağına işaret eden Yılmaz, “Yine bir beton santrali inşa edeceğiz. Çok fazla stabilize yol yapıyoruz. Stabilize yollarda kullanılan ürünlerin çoğu yurtdışından geliyor. Dolayısıyla kaynaklarımızın büyük bölümü buraya gidiyor. Bakanlığımızın tasarrufları doğrultusunda birçok ilde beton yol uygulaması başlatıldı. Biz de teknik arkadaşlarımızla birlikte yaptığımız değerlendirmelerde ilimizde beton yol yapımına geçilmesi kararı aldık. Yatırımını yapacağımız tesisler sayesinde ilimizin ihtiyacı olan parke taşı, ve yollarda kullanacağımız betonu kendimiz üreteceğiz. Elbette bununla birlikte ekip ve ekipmanlarımızı da bu anlamda güncelleyerek ilimize böyle önemli bir yatırımı kazandıracağız. 2023 yılı içerisinde bu tesisleri kuracak ve ihtiyacımız olan bu ürünleri kendimiz üretmeye başlayacağız” şeklinde konuştu.