YALOVA’DA RİSKLİ BİNALARIN TESPİT ÇALIŞMASI START ALIYOR
Yalova Belediyesi, Yalova İnşaat Mühendisleri Odası ve Yalova Mimarlar Odası birlikteliği ile Yalova merkezinde ve mahallelerde riskli bina tespit çalışmaları başlayacak. Yalova bu anlamda örnek bir birliktelik sergileyerek Yalova’nın deprem güvenli bir il olması için çok önemli bir adımı atmış olacak.
İnşaat Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Hüseyin Uygun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bu çalışmanın Yalova için hayati önem taşıdığına dikkat çekerek, “2013-2014 yıllarında yapılan bir değerlendirme toplantısında, Yalova’daki riskli binaların tespit edilerek 20 yıllık bir planla dönüştürülmesi gerektiğini önermiştim. O proje o zaman başlasaydı, şu anda ilimizde dönüştürülmemiş ve deprem görmüş bina kalmayacaktı. Ancak geç kalmış sayılmayız. Şimdi Yalova Belediyesi ve Mimarlar Odası ile el ele vererek bu çalışmayı hayata geçiriyoruz. Öncelikle en riskli yapıları tespit edeceğiz. Ada bazlı dönüşümlerle, vatandaşlarımızın can güvenliğini sağlamayı hedefliyoruz. Tespit edilen binalarda oturan vatandaşlara, binalarının riskli olduğuna dair tebligat yapılacak. Böylece vatandaşlarımız yaşadıkları yapının risk durumunu bilecek ve gerekli önlemleri alabilecek.” Dedi.
“Devletin zorunluluk getirmesi lazım”
Kentsel dönüşüm sürecinde karşılaşılan zorluklara da değinen Uygun, “Kentsel dönüşüm her zaman gündemde olmasına rağmen, kimse gerekli fedakarlığı yapmak istemiyor. İnsanlarımız, riskli yapılarda oturmasına rağmen, dönüşüm için müteahhide verilmesi gereken payı kabul etmiyor, hatta fazlasını talep ediyor. Bu noktada devletin devreye girerek, riskli binalar tespit edildiğinde belirli bir süre verip, o süre içinde dönüşüm yapılmasını zorunlu kılması gerekiyor. Aksi halde, iskan izni iptal edilmeli. Çünkü insan hayatından daha önemli hiçbir şey yok.” diye konuştu.
İlk Çalışma Bahçelievler Mahallesi’nde başlayacak
Riskli bina tespit çalışmaları, öncelikli olarak Bahçelievler Mahallesi’nde başlatılacak. Daha sonra, Rüstempaşa, Süleymanbey, Fevziçakmak mahalleleri ve GOP’un kısmi bölümlerinde çalışmalar devam edecek. Uygun, Yalova’nın yapı stoku açısından Türkiye genelinde örnek bir il olduğunu vurgulayarak, “Yalova, birçok ile kıyasla yapı stokunu yenilemiş bir şehir. 2000 yılını baz aldığımızda, yeni yapılan ve güçlendirilmiş 560 bina mevcut. Bunlar, can güvenliğini sağlayan yapılardır. Ayrıca, Yalova yeni deprem yönetmeliklerinin en sıkı uygulandığı illerin başında geliyor. 2005 yılında uygulamaya koyduğumuz ve daha sonra tüm Türkiye’de zorunlu hale gelen perde beton uygulaması bunun bir göstergesidir. Özellikle AVM gibi yoğun insan trafiğinin olduğu yapılarda, perde beton şartı son derece önemlidir.” şeklinde konuştu.
Yalova Belediyesi bünyesinde kurulan Afet Müdürlüğü ile koordineli yürütülecek bu proje, şehrin deprem güvenliğini artırmak için örnek bir model sunuyor. Proje kapsamında atılacak adımlar, sadece Yalova için değil, Türkiye genelinde riskli bina tespiti ve dönüşüm süreçlerine örnek teşkil edecek.