YALOVA’DA KURAKLIĞA KARŞI ÖNLEMLER MASAYA YATIRILDI
Yalova Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı başkanlığında, ilin tarım, orman, sağlık, çevre ve meteoroloji kurumlarının yöneticileri ile belediye başkanları ve sivil toplum temsilcilerinin katılımıyla Tarımsal Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı Toplantısı yapıldı.
Toplantıda 2023-2027 yılları arasında ülke genelinde ve ilde yaşanabilecek tarımsal kuraklığa karşı hazırlıklı olmak ve alınması gereken önlemleri belirlemek amaçlandı. Bu kapsamda Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan, “Ülkemiz Tarımsal Kuraklık Stratejisi Eylem Planı” ve il düzeyinde hazırlanan “İlimiz Kuraklık Eylem Planı” taslağı sunuldu ve değerlendirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, son iki yıldır ilde yağış miktarının uzun yıllar ortalamalarının yaklaşık yüzde 50 altında gerçekleştiğini ve 2023 Tarım Yılında olası bir kuraklığa karşı ek kararlar alınması gerektiğini vurguladı.
Toplantının devamında Meteoroloji Müdürü Ahmet İnci ve DSİ İnşaat Mühendisi Mustafa Özen bölgenin yağış ve su durumu hakkında sunumlar yaptılar. Tarımsal Altyapı ve Arazi Değerlendirme Şube Müdürü Filiz Kılınç ise ülke ve il düzeyinde hazırlanan tarımsal kuraklıkla mücadele eylem planları ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Eylem planları kapsamında suyun tasarruflu kullanılması, topraktaki organik madde miktarının artırılması, kuraklığa dayanıklı ve su tüketimi az olan bitki tür ve çeşitlerinin seçilmesi, damlama sulama ve basınçlı-kapalı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması gibi konularda çiftçilere yönelik eğitim ve yayım faaliyetleri yapılması kararlaştırıldı. Ayrıca ildeki sondaj kuyularının tespiti ve denetimi, günlük kullanım su kaynaklarının izlenmesi ve halkın kuraklık ve su kaynakları konusunda bilgilendirilmesi gibi çalışmalar da sürdürüleceği belirtildi.
Kuraklık Eylem Planının amacının, kuraklığın yaşanmadığı dönemlerde gerekli tedbirleri almak, kriz dönemlerinde ise etkin bir mücadele programı uygulamak ve kuraklığın etkilerini en aza indirmek olduğu vurgulandı. Bu amaçla Yalova Üniversitesi ile kurumlar arası işbirliği içinde “İklim Değişikliği ve Su” konulu etkinlikler düzenlenmesi, sosyal medyanın suyun ekonomik kullanımına yönelik etkin kullanılması gibi konularda kararlar alındı. Kuraklık Eylem Planıyla kamuoyunun bilinç düzeyini artırarak, tüm paydaşların sürece dahil edilmesiyle, arz ve talep yönetimini de dikkate alarak, çevresel açıdan sürdürülebilir tarımsal su kullanım planlaması ile kuraklığın yaşanmadığı dönemlerde, ileriye dönük gerekli bütün tedbirlerin alınmasını, kriz dönemlerinde ise, etkin bir mücadele programını uygulayarak kuraklığın etkilerinin asgari düzeyde kalmasını sağlamak amaçlanıyor.
Toplantıda Yalova Halkında yönelik de bir sesleniş gerçekleştirilerek, “Yalova halkı olarak kuraklıkla mücadelede hepimize büyük görevler düşüyor. Suyu tasarruflu kullanalım, tarım ve orman kurumlarının önerilerine kulak verelim, iklim değişikliği ve su konusunda bilinçlenelim. Unutmayalım ki su hayattır ve gelecektir” denildi.