ULUSLARARASI ÇEVRE VE AHLAK SEMPOZYUMU YAPILDI

Yalova Üniversitesi, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD), Akademik Platform, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda,  çevresel sorunların yanında, bu sorunların üstü örtülen asıl nedenleri tartışıldı.

İki gün boyunca Yalova Termal otelde devam eden sempozyumun açılış gününe, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, TENMAK (Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu) Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı ve birçok akademisyen katıldı.

Sempozyumun açılış konuşmasını, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve Yalova Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Uğur gerçekleştirdi. Açılış konuşmasının ardından kürsüye Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı geldi.

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı konuşmasına sempozyumun gerçekleşmesinde paydaş olan kuruluşlara teşekkürlerini sunarak başladı. Değerlere sahip çıkılmaması halinde çevrenin gelecek nesillere dönüşünün çok ağır bedelleri olacağını hatırlatan Bahçekapılı, “Allah ile insan, insan ile insan ve insan ile çevre. İslam medeniyetinin oluşturduğu temel öge bu üç ögenin birlikte uyum içerisinde çalışmasıdır. Bu dengeyi bozduğunuz andan itibaren kurmuş olduğunuz ana yapı taşlarında bir bozulma meydana gelir. Bu bağlamda, bu sempozyumda gerçekleşecek olan sunumların bu değerlere sahip çıkıp yaşatabilme ve geleceğe daha umutla yaklaşma açısından çok önemli buluyorum” dedi.

Rektör Bahçekapılı’nın ardından söz alan Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, çevre adına ilde yapılan çalışmalardan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Soygüzel sempozyumun geleceğe yönelik umut verici fikirlere ev sahipliği yapacağını söyledi.

TENMAK Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Balıkçı’nın, “Karbonsuz Bir Dünya Yolunda Nükleer Enerji” konulu sunumu ile başlayan konferansta; Nükleer Enerji, hava muhalefetinden dolayı ortaya çıkan sorunlara doğa dostu çözümler, Yeşil Yönetim Modeli, Çevre Mühendisliği Dersleri, Türkiye'deki Lisans Programları, Hayvan Atıklarının Yönetimi, Tarımsal Atıkların Bertarafı, Hidrotermal Karbonizasyon Yöntemi, İslami Çevre Hareketleri, Çevre ile İlişki ve Kuran ve Sünnet Işığında Ahlak, Karbon Ayak İzi Hesaplaması sunumları gerçekleştirildi.