TUTUK, DİRENÇLİ KENTLER PROTOKOLÜNE İMZA ATTI
Yalova Valiliği’nde yapılan tören ile protokole Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, Yalova Makine OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, YTSO Başkan Yardımcısı Serkan Şık, Yalova Esnaf Odası Başkanı Necati Erbul ve Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir imza attı.
213 Akademisyen Çalıştayda Yer Alacak
Burada bir konuşma yapan Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir, Dirençli Kentler Çalıştayı ile ilimiz Yalova’nın, dirençli kentler ana başlığı altında yer alan alt başlıklardan; afetler, göçler, ekonomi, güvenlik, savaşlar, iklim değişikliği, sağlık ve akıllı kent konularında risk analizinin yapılması ve bu analiz doğrultusunda ortak akla dayalı çözüm önerileri oluşturulmasının hedeflendiğini söyledi. Kandemir, “İnsanlar, ‘afetler, göçler, ekonomik sorunlar, güvenlik sorunları, savaşlar, iklim değişikliği ve salgın hastalıklar gibi’ olumsuzluklar sonucu kırılganlığı olan kentlerde yaşamaktadırlar. Önemli olan çağdaş kentlerin bu kırılganlıkları ve riskleri ortadan kaldırarak ya da en aza indirerek dirençliliklerini arttırmalarıdır. Riskleri ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek amacıyla, 213 kişiden oluşan, alanında uzman akademisyen ve ilgili kişilerin, yerel yönetimlerin ve sivil toplum kuruluşlarının da bulunduğu toplam 50 kurum ve kuruluş birinci günü bilgilendirme ve çalıştay, ikinci günü çalıştay sonuç raporlarının açıklanması olmak üzere iki günlük program yaparak, kentin risk başlıkları tartışılarak kentsel dirençliliğe yönelik bir konsensüs sağlanması amaçlanmaktadır” dedi.
Tutuk Protokole İmza Attı
Protokole imza atan Yalova Belediye Başkan Vekili Mustafa Tutuk, bunu oldukça önemsediklerini söyledi. Tutuk, “Dirençli Kentler kavramının, Türkiye’de bu denli detaylı olarak çalışılması kentimizin ilkler arasında yer edinmesini sağlayacaktır. Sürdürülebilir kalkınma için 2030 gündemi doğrultusunda kent olarak adım atılacak, Birleşmiş Milletler Bin Yıl Kalkınma Hedefleri doğrultusunda çalışma yapılmış olacaktır” dedi.
Çalıştay’dan Beklenen Sonuçlar
Yalova Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada ise gerçekleştirilecek çalıştaydan beklenen sonuçlar konusunda da bilgilendirmede bulunuldu. Yapılan açıklamada, “İlimizde bulunan kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, ilgili sivil toplum kuruluşları ve ilimizde ikamet eden bireyler “dirençli kent” kavramının içeriği hakkında detaylı bilgi sahibi olacaktır. Çalıştay katılımcıları ortak bir alanda çalışma imkânı kazanacaklar. Çıkan sonuçların her kurumun ortak kararı olarak konsensüs içerisinde alınması ve halka açık olarak gerçekleştirilmesi çıktıların meşruluğunu sağlayacaktır. Veriler, ilimiz yöneticilerine çeşitli AR-GE çalışmaları yapma imkânı sağlayacaktır. Uzun dönemde alınan verilerin uygulamaya geçmesi halinde, gelecek zaman diliminde kentte yaşayanlara, gerçekleşebilecek sorunlar karşısında daha az etkilenmeleri ve hızlı şekilde toparlanabilme kabiliyeti kazandırılacaktır” denildi.