"TÜRKİYE'NİN 17 YIL ÖNÜNDEYİZ"
Yalova beklenen Marmara Depremi'ne yapı stoğu anlamında ne denli hazır sorusu vatandaşların da sıkça sordukları sorulardan birisi. Bu anlamda en yetkin akademik odalardan birisi durumundaki TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yalova Temsilciliği'nin Yönetim Kurulu Üyesi Safa Uygun yüreklere su serpen açıklamalarda bulundu. Uygun 2005 yılında Yalova Belediye Meclisi tarafından alınan yapı inşa kuralları kararının dünya ile yarışacak bir noktada olduğunu ifade etti. Uygun, "İlimizin çevresinde bir çok aktif fay hattı var ve bu fay hatlarının tamamında meydana gelecek bir deprem yalova'yı doğrudan etkiliyor. 1999 Marmara Depremi sonrasında biz şunu gördük; Yalova'da binalarımızın yüzde 75'inin dönüşümünü sağladık. Yeni yapı stoğu ve güçlendirmelerle bunu yaptık. Yalova'nın yüzde 25'lik kısımı da yorgun yapı stoğundan oluşuyor. Bunlarda daha çok ilin ilk teşkil edildiği imar adalarında bulunuyorlar. 1999 Marmara Depremi sonrasında Yalova binaların dönüşümünde yerinde ve emin adımlarla aldığı kararlarla bir dönüşümü sağladı. Yalova deprem mühendisliği ve deprem imarında neredeyse Dünya ile yarışacak bir noktaya geldi." dedi.
"Ülkenin 17 yıl önündeyiz"
Yalova'da alınan bu kararlarla inşa edilen ildeki yapı stoğunun yüde 75'lik kısmında doğal dönüşümün sağlandığına dikkat çeken TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yalova Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyesi Safa Uygun, "Yalova depremden sonra kendi mühendisleri ve odaları ile proje ve neredeyse imalat bazında da tüm güçlendirme tatbiklerini tamamı ile kontrol etti. Yalova 2005 yılında aldığı Belediye Meclis kararlarıyla yani yapılaşma plan notlarıyla Şili ve Yunanistan gibi en bariz kırmızı kuşak deprem bölgelerindeki ülkelerin bakanlık bazında aldığı kararları Yalova yerel yönetimler bazında uyguladı. Mesela o dönemde binalara perde beton zorunluluğu getirildi. 2005 yılında Yalova Türkiye'nin bakanlık mevzuatından 16-17 sene önünde kararlar aldı. Ve bunu 18 seneden beri tatbik ediyoruz. Yüzde 75'lik yapı stoğunda biz çağdaş olarak bir dönüşüm sağladık. Yalova vaktinde kendi kanaat önderleri ve Belediye Meclisi ile bu kararları aldı. Yalova bu anlamda Türkiye'nin 17 sene önünde." şeklinde konuştu.
"Taviz vermemeliyiz"
Alınan bu kararlardan taviz verilmemesi gerektiğine de dikkat çeken Uygun, "Ama üzülerek söylüyorum ki 6 Şubat öncesinde bu kuralları biraz gevşetmek istediler. Zira ekonomik durum yapı imal edenleri zorlamaya başladı. Ama Kahramanmaraş depreminde gördük ki bu kemeri gevşetmemeli, alınan kararlardan taviz vermemeliyiz." diye konuştu.
"En az badire ile atlatırız"
Beklenen Büyük Marmara Depremi'nde Yalova'nın uyguladığı katı kuralların avantajını göreceğinin altını çizen Uygun, "Ülkemizde deprem güvenli binaların inşasında en katı kuralları uygulayan il Yalova'dır. Ben yaşanacak depremde de bunun avantajını göreceğimizi ve en az badire ile bu afeti atlatacağımızı düşünüyorum" dedi.