TR42 BÖLGESİNDE YOKSULLUK ORANI YÜZDE 11,3
Yoksulluk oranı, eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert medyan gelirinin yüzde 50’si dikkate alınarak belirlenen yoksulluk sınırına göre hesaplanıyor. Toplumun genel düzeyine göre belirli bir sınırın altında gelire sahip olan bireyler göreli anlamda yoksul sayılıyor.
TR42 bölgesi, 2022 yılı için 15,752 milyar dolar ile Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci bölgesi oldu. Bölgede 8 üniversite, 6 teknoloji geliştirme bölgesi, 2 serbest bölge, 37 organize sanayi bölgesi, 164 AR-GE merkezi ve 23 tasarım merkezi bulunuyor.
TÜİK verilerine göre, TR42 bölgesinde yoksulluk oranı en düşük olan gruplar; yükseköğretim mezunları (yüzde 2,6), tek kişilik hanehalkları (yüzde 7,5) ve çekirdek aile bulunmayan birden fazla kişiden oluşan hanehalkları (yüzde 11,7) oldu. Yoksulluk oranı en yüksek olan gruplar ise; okur-yazar olmayanlar (yüzde 27,7), bir okul bitirmeyenler (yüzde 24,4) ve en az bir çekirdek aile ve diğer kişilerden oluşan hanehalkları (yüzde 19,6) oldu.
TÜİK ayrıca maddi ve sosyal yoksunluk oranını da hesapladı. Bu oran; otomobil sahipliği, ekonomik olarak beklenmedik harcamaları yapabilme, evden uzakta bir haftalık tatil masrafını karşılayabilme gibi değişkenlerin yanı sıra; düzgün iki çift ayakkabıya sahip olabilme, ayda en az bir kez tanıdıkları ile toplanabilme gibi sosyal yoksunluk kriterlerini de içeriyor. Bu orana göre; Türkiye’de fertlerin yüzde 32,6’sı yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altında kaldı. TR42 bölgesinde ise bu oranın ne kadar olduğu açıklanmadı.