SUBAŞI’NDA GELENEKSEL ÇOCUK OYUNLARI ARAŞTIRILDI
Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Folklor araştırmacıları, geleneksel çocuk oyunları ve oyuncakları alan araştırması için Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Gurubu’nu ziyaret etti. Araştırmacılar, Subaşı Göç Müzesi’nde çalışmalarını anlatan gurup üyeleriyle görüştü. Daha sonra köyde oynanan çocuk oyunları üzerine Gülizar Çömert, Veli Metin, Nail Aytar, Canan Neşeli ile de görüş alışverişinde bulundular.
Araştırmacılar, geleneksel çocuk oyunlarının genel kuralları, oynanma tarzı ve muhtevası yanında bu oyunların kazandırdıkları üzerine de değerlendirmeler yaptılar. Geleneksel oyunları yaşatmak ve kültürümüze sahip çıkmak için bu oyunların oynanması gerektiğini vurguladılar. Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Folklor araştırmacıları, “Her toplum gibi, kültürünü ve sahip olduğu değerleri koruma, bu değerleri gelecek nesillere ulaştırma amaç ve kaygısına beldemiz olarak bizde sahibiz” dediler.
Öğrendiklerimizin çoğunun büyüklerimizden, yakınlarımızdan çevremizden öğrendiğimizi, özellikle çocukluk devresinde semboller eşliğinde hayat bulan geleneksel çocuk gelişimi açısından geleneksel oyun kültürünün ne denli önemli olduğu daha net hale geldiğini yaşımız ilerledikçe daha da anladıklarını belirttiler. Gelenekleri ayakta tutan kültürel değerler oyunlar aracılığı ile varlığını nesiller boyunca da devam ettirdiklerini ifade ettiler.
Geleneksel çocuk oyunları alan araştırması, Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü Folklor araştırmacıları tarafından Türkiye’nin farklı bölgelerinde de yürütülüyor.