“ORGAN BAĞIŞINDA BULUNUN”
Organ Bağışı Haftası nedeni ile açıklamalarda bulunan Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Ayşe Medetoğlu, vatandaşları organ bağışı konusunda daha hassas olmaya davet etti. Organ bağışının önemine vurgu yapan Medetoğlu, 33 bin 72 kişinin böbrek nakli için sıra beklediğini ifade etti. Türkiye’de en fazla organ bekleyen vatandaşların ise böbrek hastaları olduğunu belirten Medetoğlu, “Şu anda Türkiye’de en fazla böbrek nakli için sıra bekleyen hasta var. 24 bin 499 kişi böbrek nakli için bekliyor. Karaciğer için 2 bin 600, Kalp için bin 422 kişi, Akciğer için 204 kişi, Pankreas için 277, İnce bağırsak için 1, Kornea için 4 bin 119 kişi toplamda ise 33 bin 72 kişi hayata geri dönebilmek için, makine desteklerinden kurtulabilmek için organ bağışını bekliyorlar. Her an biz de hastalanıp bir organ nakli bekler duruma düşebiliriz. Lütfen halkımız organ bağışında bulunsunlar. “ dedi.
Birçok organ bağışlanabiliyor
Birçok organın bağışlanabildiğini de belirten Medetoğlu, “Böbrek, Pankreas, Karaciğer, Akciğer, Kalp, İnce Bağırsak ile kemik iliği, kornea, kalp kapağı bağışçıdan alınıyor. Organ bağışı yapılsa da her ölümden sonra Organ Bağışı mümkün olmuyor. Evde ya da yolda vefat eden kişinin bağış kartı ve ailesinin rızası olsa bile organları alınamıyor. Sadece hastanede yoğun bakım ortamında ölen hastalardan organları alınabiliyor.” Şeklinde konuştu.
“Organ nakli caizdir”
Halk arasında organ naklinin günah olduğu yönünde bazı söylentilerin dolaştığını da ifade eden Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Ayşe Medetoğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve Din İşleri Yüksek Kurulu’nun bu konuda, “Caiz” açıklamasının olduğunu hatırlattı. Medetoğlu, “Biz Diyanet İşleri Başkanlığı ile birlikte hareket ediyoruz. Din İşleri Yüksek Kurulu insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımladı. Aynı zamanda 1980 yılında çıkan 396 sayılı karar ile organ naklinin caiz olduğunu belirttiler. Kuran-ı Kerim Maide Suresi 32’nci ayette, kim bir kimseye hayat verirse onun sanki tüm insanlara hayat vermişçesine sevap kazanacağı belirtiliyor. Şimdiye kadar görüştüğümüz tüm din görevlileri de organ naklinde dinen bir sakınca bulunmadığını bize belirttiler. Elbette organ naklinde bulunacak insanlarımız da bu konuda Diyanet İşlerine, ya da illerde Müftülüklere ya da telefonla fetva hattına başvurup gerekli bilgileri de alabilirler. Biz soru işareti ile kalan herkese bunu tavsiye ediyoruz. “ diye konuştu.
“18 yaşını dolduran herkes bağış yapabilir”
Organ bağışında aranan şartları da sıralayan Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Uzm. Dr. Ayşe Medetoğlu, “Organ bağışında bulunmak için 18 yaşını doldurmak ve akli dengenizin yerinde olması yeterlidir. Başvuru yapıldığında 2 tanık huzurunda bir belge hazırlanıyor. Bu belgeyi imzaladığınızda ise organlarınızı bağışlamış oluyorsunuz. Ama siz bağışta bulunsanız da yine bağışçı öldükten sonra yakınlarından onay alınıyor ve bağışlar böyle kabul ediliyor.” dedi.