“KİVİNİN BAŞKENTİ SUBAŞI’DIR”
9.Yalova-Subaşı Kivi Festivali öncesinde organizasyon komitesi, kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı, festival hakkında bilgi verdi. Bu yıl 9.’su düzenlenecek Kivi Festivali öncesinde Subaşı Belediye Başkanı Turan Canbay, bu yıl festivalde bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti. 9. Kivi Festivali’nin ilk defa 2 gün süreceğini söyleyen Canbay, “Arkadaşlarımız 2 aydır gece gündüz çalışıyorlar ancak güzel bir ekibimiz var ve iyi işler yapacağımıza inanıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Festivalimizin amacı ürünümüzü Türkiye’ye daha iyi tanıtabilmek. Günden güne daha iyi adımlar atıyoruz. Kivinin başkenti Subaşı’dır. Üretim merkezi burasıdır ancak kivi, sadece buraya has bir ürün değildir. Yalova’mıza has bir ürün olduğu için bu sene tüm belediyelerimizin katılımıyla daha iyisini yapmak için uğraşıyoruz ve başarılı olduğumuzu da düşünüyoruz. Festivalimiz Yalova için bir kazanç, Yalova’nın tanıtımı açısından da bir kazanç. İnşallah bundan sonraki senelerde de bunun devamını sağlayacağız” dedi.
“30 bin ton rekolte bekliyoruz”
Kivi üretimi, rekoltesi ve bu yılki ton hedefi hakkında açıklamalarda bulunan Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uğur Fidan ise, “Bu yıl festivalimizin 9.’sunu gerçekleştireceğiz. Amacımız ürünümüzü tanıtmak ve kivinin Yalova’ya ait olduğunu göstermek. Geçen yıl bu zamanlarda üretilen kivinin yüzde 90’ını pazarlamıştık. Malum ekonomik sıkıntılardan dolayı bu yıl satışlarda zorlandık. Bu yıl yüzde 50 civarlarında ve ürünlerimizin bir kısmını depolarımızda muhafaza ediyoruz. Bizler, bireysel olarak çok başarılıyız ancak birlik olma anlamında çok deneyimli değiliz. Ama bu değişmeye başladı ve bizim açımızdan sevindirici bir durum. Rekolte olarak 30 bin ton civarında bir üretim bekliyoruz. Umarım üreticilerimiz açısından güzel bir sezon olacaktır. Fiyat olarak bu yıl 13 TL olarak belirledik toplantımızda ancak beklediğimiz sonuçları alamadık ve 10 TL ile 8 TL arasına geriledik. Gerekçe olarak kivi ürünümüzün kalibresinde küçüklüğünden bahsedildiği için satışta problemler yaşandı. Yaklaşık Yalova’dan 30 bin ton kivi çıkması bekleniyor. 6500 dekar alanda üretim yapılıyor, buradaki bahçelerin ortalama yaşı 20’ye yaklaştığı için bir taraftan yenileri yapılıyor, eski bahçelerinde revizesi geçekleştiriliyor. Geçen sene üretim 20 bin ton civarındaydı. Depolarımızın kapasitesi 60 bin ton civarında ve depolama sıkıntımız yok. Yurt dışına üreticiler olarak kivi göndermiyoruz. Satın alan tüccarlarımız bunu yapıyorlar. Yalova sanayi bölgesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Tarıma entegre bir sanayi olursa faydası çok olur ancak bizim sanayimiz daha çok ağır sanayi. Ağır sanayinin zararı olmadığı veya baskılamadığı bir iş kolu yok sanırım. Etrafına sağlamış olduğu iş gücünü saygıyla karşılıyoruz” diye konuştu.
Kivi festivali koşusu hakkında basın mensuplarına bilgilendirmede bulunan Yalova Kivi Koşusu Sorumlusu Orhan Güner de, kivi koşusunun ilk kez 2019 yılında yapılmaya başlandığını ifade etti. Güner, koşunun 10 kilometre uzunlukta olacağını dile getirerek, koşu sununda çeşitli hediyelerin verileceğini de sözlerine ekledi.