“KİVİ’DE REKOLTEDE YÜZDE 70’LİK DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ”
Türkiye genelinde nisan ayındaki kar yağışı ve soğuk havanın etkisiyle yaşanan zirai dondan başta kayısı olmak üzere üzüm, incir, elma, erik, kiraz, vişne, fındık, ceviz, badem, şeftali, Trabzon hurması gibi ürünler etkilendi. Yalova’da da zirai dondan Altınova ilçesi ağırlıklı olmak üzere ilk verilere göre kivi, ceviz, erik ve Trabzon hurması etkilendi. Çınarcık ilçesine bağlı Kocadere ile diğer ilçelerde de zirai don nedeniyle zarar gören ürünlerin belirlenmesi için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından çalışma başlatıldı.
Zirai don vuran bahçeler tamamen yok oldu
Yaşanan zirai don olayı nedeniyle oluşan zarar hakkında bilgi veren Yalova Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mutlu Çoban, “Altınova bölgesinde denize yakın bölgeleri vurdu. Denize yakın bölgelerdeki bahçelerde kivi, hurma ve eriği don vurdu. Bu bahçeler tamamen yok oldu. Aynı şekilde Ayazma Köyü’nde arasından dere geçen bahçeleri de vurdu. Ayrıca yukarıda kalan köyler de dondan etkilendi” dedi.
İznik ve Orhangazi yüzde 80 bitik durumda
İznik ve Orhangazi’nin zirai dondan daha fazla etkilendiğini dile getiren Mutlu Çoban, şunları söyledi: “İznik ve Orhangazi yüzde 80 bitik durumda. Bizim bölgemizin çiftçilerinin oralarda arazileri var. Onlar da zarar gördü. Kocadere bölgesi hakkında şuan için bilgim yok. Şubası Ovası olarak sadece denize yakın bölgelerde sıkıntılar oldu. İç taraflarda problem yok.”
Zararın kesin tespiti 10 güne kadar ortaya çıkar
Şuana kadar zarar tespiti yapamadıklarını kaydeden Mutlu Çoban, “Zararın boyutu 10 gün sonra tam manasıyla ortaya çıkar. Tamamen yanmış gibi görünüyor ama daha açacak filizler var. O filizlerden meyve yapıp yapmayacağını görmemiz lazım. Bunun için de 10 gün kadar beklememiz gerekiyor ama olmayacak gibi görünüyor” açıklamasını yaptı.
Rekoltede yüzde 70’leri bulan bir düşüş olur
Zirai donun bu yılın rekoltesini olumsuz anlamda etkileyeceğini dile getiren Mutlu Çoban, “Şuan da sadece Subaşı Ovası’nda kivi var gibi görünüyor. Diğer yerlerde hep yandı. Orhangazi’de yukarıdan sisleme yöntemiyle kurtarmaya çalışıyorlar. Sistemi olup çalıştıranlar bir nebze kurtardı. Ancak çalıştırmayanların mahsulleri hep gitti. Rekoltede yüzde 70’leri bulan bir düşüş olur. Çok büyük bir zarar bu. Ben sadece Yalova olarak düşünmüyorum. Orhangazi ve İznik olarak da düşünüyorum. Balıkesir Gönen bölgesinde de bizim arkadaşların arazi var. Onlar da gitti. Orada benim amcalarımın 50 dönüm hurması vardı gitti. Olduğu gibi dondu” diye konuştu.
Kredilerin ertelenmesi ve düşük faizli yeni kredilerin açılması lazım
Zirai donun üreticiye yıkıcı etkileri olacağını ekleyen Mutlu Çoban, şunları söyledi: “Sadece bu işten geçinen insanlar var. Tamam bu dondu ama bunun seneye de zararı var. Zararını bırak insanlar sadece bu işten geçiniyor. Hiçbir gelirleri yok şuanda. Bir de kredi borçları olanlar daha büyük sıkıntı içerisine girdi. Tarım Bakanlığından çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi için talebimiz olacak. Dün akşam İl Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman aradı. Bunlar bugün tespit yapacaklar bizim bölgede. Ondan sonra oturup konuşacağız. En azından kredilerin ertelenmesi ve düşük faizli yeni kredilerin açılması lazım. Çünkü bu insanlar bu bahçelere tekrardan bakmak zorundalar. Önümüzdeki sene verim alabilmek için bakımını yapmak zorundalar.”
Bütün üreticilerimize geçmiş olsun
İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel yaptığı açıklamada zirai donun Yalova’daki zararına dikkat çekti. Soygüzel açıklamasında “Maalesef ziraî don Yalova'mızın bazı köylerinde de etkili oldu. Özellikle kivi, erik, ceviz ve Trabzon hurması ekili alanlarımız dondan büyük zarar gördü. Bütün üreticilerimize geçmiş olsun” sözlerini sarf etti.