KANSERLE MÜCADELEYE DİKKAT ÇEKTİLER

BİKAMDER ve Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi, 4 Şubat 2024 Pazar günü, saat 11.00-12.00 arasında Yalova Belediyesi Halil İnancık Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe Radyolog Dr. Deniz Öner de katıldı. Öner, programda kanser tedavisine erişimde toplumsal ve bireysel sorumluluklar konusunda bilgiler verdi. Kanser hastaları ve yakınlarının yaşadığı sorunlara da değinen Öner, "Kanser, hem hastayı hem de ailesini fiziksel ve duygusal olarak etkileyen zor bir hastalıktır. Hastalar ve aileleri ölüm korkusu, hastalığın doğası, gelişimi ve sonlanımı hakkında belirsizlikler gibi ızdırap verici bir duygu ve tecrübe ile karşı karşıya kalırlar. Bu nedenle kanser hastalarına ve yakınlarına psikolojik destek verilmesi çok önemlidir." dedi

Programın ardından BİKAMDER üyeleri, Yalova Kent Konseyi Kadın Meclisi üyeleri ve vatandaşların katılımı ile bir yürüyüş düzenlendi. Gazipaşa Caddesi'nde düzenlenen yürüyüşte ellerinde pankartlar taşıyan katılımcılar kanserden korunmada fiziksel hareketin önemine vurgu yaptılar.

"Kanser hastalarının hastanemizde tedavi olma hakkı var"

Yürüyüş sonrasında bir basın açıklaması yapan BİKAMDER Başkanı Nurcan Bayar, kanser hastalarının hastanemizde tedavi olma hakkı olduğunu söyledi. Bayar, "Sağlık, insan yaşamının sürdürülmesinde, yaşam kalitesinin yükseltilmesinde ve korunmasında özel bir öneme sahiptir. Sağlığın korunması ve geliştirilmesi, kişinin öncelikle kendi sağlığına sahip çıkması ve sağlık bilincini geliştirmesi ile mümkündür. Güçlü bir toplum, kendisini geliştiren, çağına ayak uyduran ve sağlıklı yaşam koşullarını oluşturan bireylerden meydana gelir. Bilinçli bireyler ise sağlıklı bir toplumun oluşması için gereken koşulları oluşturur." dedi.

BİKAMDER olarak 2014 yılından beri kanserle mücadelede farkındalık, bilinç düzeyinin artırılması yönünde çabalarını sürdürdüğünü belirten Bayar, "Birlikte kanserle mücadele derneği olarak bizler, bilgilendirme, bilinçlendirme çabalarımızla, farkındalık yaratan aktivitelerimizle, hastalarımızın sessiz çığlıklarını yetkililere duyurmaya çalışan gönüllüler olarak, kansere karşı mücadelede farkındalık, bilinç düzeyinin artırılması yönünde çabalarımızla inanıyoruz ki ilimizde hatta dünyada giderek artan kanser hastalığına karşı korunma yöntemlerini benimseyerek benimseterek hem kendimize hem ülke ekonomisine katkıda bulunduk, daha sonra da bulunmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

Ayrıca kanser hastalarının Yalova’daki hastanede tedavi olma hakkı olduğunu vurgulayan Bayar, "Hasta ve hasta yakınları olarak bizler artık bizi maddi manevi yıpratan çileli hastane yolculuklarına son verilmesini, kendi elimizde kendi hastanemizde tedavi olmak istiyoruz. Şu an düzenleme sürecinde olan devlet hastanemizin Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi düzeyinde olması için gereken koşulların oluşturulmasını, kemoterapiden radyoterapiye, kanser tedavisinde erken tanıya yön veren PET-CT'den psikolojik desteğe kadar hastalarımızın hastanemizde tedavi görmelerini talep ediyoruz. Çevre illerde çeşitli zorluklarla ileri tarihlerle randevu verilen PET-CT taramalarının artık ilimiz hastanesinde yapılması için büyük bir özveri ile topladığımız valilik onaylı imza kampanyamız başarıyla sürdürülmüş, 27.000 imza yetkililere teslim edilmek üzere elimizde bulunmakta olup duyurusu bakanlığa kadar gitmiş bulunmaktadır. PET-CT cihazı kullanımı için gerekli şartların oluşturulmasını, bunun için de nükleer tıp ünitesi açılmasını talep ediyoruz." şeklinde konuştu.

Son olarak ülkemizde kanserlerin önlenmesi amacıyla toplumun sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmesine yönelik eğitim çalışmalarının arttırılması gerektiğini söyleyen Bayar, "Ülkemizde kanserlerin önlenmesi amacıyla toplumun sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmesine yönelik eğitim çalışmaları arttırılmalıdır. Bu amaçla eğitim müfredatına uygun bilgilerin eklenmesinden başka, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, meslek kuruluşları, medya ve yerel yönetimler ile işbirliğine gidilmelidir." dedi.