KALKINMA PLANINDA KADI POLİTİKALARI ANLATILDI

Uluslararası Kadın ve Toplumsal Gelişim Derneği (KAFTA-DER), 18 Aralık Dünya Göç Günü dolayısıyla dikkat çeken bir etkinlik gerçekleştirdi. "12. Kalkınma Planında Aile ve Kadın Politikaları" başlıklı söyleşi, Yalova Halil İnalcık Kültür Merkezi’nde, Yalova Üniversitesi Çınarcık MYO Sosyal Hizmetler Programı öğretim görevlisi Dr. Metin Öksüz’ün sunumuyla düzenlendi.

“Kadın ve Çocuklar Göçten En Çok Etkilenen Kesim”

KAFTA-DER Başkanı Nurten Anıl, programın açılışında yaptığı konuşmada, göçün toplumsal etkilerine dikkat çekti. Göçün sadece uluslararası değil, yerel düzeyde de yaşanan bir olgu olduğunu belirten Anıl, “Göç dünyanın ortak bir sorunu. Savaşlar, kıtlıklar ve elverişsiz yaşam koşulları gibi nedenlerle insanlar bulundukları yerden ayrılmak zorunda kalıyor. Ancak bu süreçte en çok yara alan kesim kadınlar ve çocuklar oluyor. Erkekler iş hayatında kendilerine daha kolay alanlar yaratabilirken, kadınlar ve çocuklar evlerde asosyal bir hayatın içine sıkışabiliyor.” dedi.

Anıl, göç ve toplumsal kalkınma planlarının kadınların ve çocukların yaşam kalitesini artıracak şekilde düzenlenmesi gerektiğini de vurguladı.

Söyleşiyi gerçekleştiren Dr. Metin Öksüz, 1961 yılından itibaren hazırlanan kalkınma planlarının kadın ve çocuk politikalarını nasıl ele aldığını katılımcılarla paylaştı. 12. Kalkınma Planı’nda yer alan maddeleri ayrıntılı bir şekilde açıklayan Öksüz, kadın ve çocukların öncelik sıralarının zaman zaman arka planda kaldığını belirterek, “Kalkınma planları, genellikle o dönemin öncelikli sorunlarına odaklanıyor. Ancak kadın ve çocuklarla ilgili meselelerin bazı dönemlerde daha az önceliklendirildiğini görüyoruz. Bunun değişmesi ve bu kesimlerin hak ettikleri dikkati görmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Söyleşi sonunda katılımcıların sorularını yanıtlayan Dr. Öksüz’e, KAFTA-DER Başkanı Nurten Anıl tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Anıl, farkındalık yaratmaya yönelik bu tür etkinliklerin devam edeceğini belirterek katılımcılara teşekkür etti.