KILIÇKÖY’DE CEVİZ TARLA GÜNÜ YAPILDI

İyi Tarım Uygulamaları çalışmaları kapsamında Çiftlikköy ilçesine bağlı Kılıç köyünde Sami Bıyıklı adlı ceviz üreticisinin bahçesinde ceviz hasadı tarla günü yapıldı. Tarla Günü’ne Vali Muammer Erol, İl Müdürümüz Suat Parıldar, İl Emniyet Müdürü Göksel Topaloğlu, Çiftlikköy Kaymakamı Ömer Bilgin, İl Özel İdare Genel Sekreteri Ümit Yılmaz, Kurum Müdürleri, teknik personeller, vatandaşlar ve çiftçiler katıldı.

Burada bir konuşma yapan Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ildeki ceviz üretimi ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Parıldar ildeki Ceviz üretiminde 2018 yılından 2021 yılına kadar olan süreçte yüzde 70 oranında ürün artışı yaşandığını ifade etti. Tarımsal üretimi teşvik etmek adına Yalova’da, “Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi”nin hayata geçirildiğine de dikkat çeken Parıldar, “Bu yıl ilk defa düzenlediğimiz, emeklerimizin meyvesini aldığımız bu güzel ve gururlu güne Ceviz Tarla Gününe hepiniz hoş geldiniz. Ceviz Tarla Gününü Çiftlikköy ilçemiz Kılıç köyünde büyük emeklerle tesis edilmiş bu güzel ceviz bahçesinde gerçekleştiriyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Yalova ülkemizin en küçük yüzölçümüne sahip il olması nedeni ile tarım alanları az ama değerlidir. İlimizin tarım parsellerinin yüzde 72,5'i 5 dekar ve altında büyüklüktedir. Bu sebeple birim alandan katma değeri yüksek ürünlere öncelik verilmektedir. İlimiz tarım arazilerinin bir kısmı yatırım amaçlı değerlendirilmektedir. Bu tür arazilerde emek az, bakım şartları nispeten daha kolay tarımsal üretimin yapılmasını teşvik etmek amacıyla ceviz yetiştiriciliğinin geliştirilmesi projesi yürütülmektedir” dedi.

“3 bin 865 dekar alanda üretim yapılıyor”
2021 yılı itibarı ile Yalova’da 3 bin 865 dekar alanda Ceviz üretimi yapıldığını dile getiren Parıldar, “TÜİK verilerine göre 2 bin 660 dekar alan olan ceviz alanımızı 2018 yılında 11 çiftçi ve 50 dekar alanda başladığımız ceviz bahçesi projeleri ve teşvik ettiğimiz üreticilerimizin kurmuş olduğu ceviz bahçeleri ile bu rakam 2021 yılı itibariyle 3 bin 865 dekar alana yükselmiştir. 2018 yılına göre 2021 yılında alan bazında yüzde 45 oranında, üretim miktarında ise yüzde 70 oranında artış gerçekleşmiştir. Yeni tesis edilen ceviz bahçelerinin henüz genç yaşlarda olması nedeniyle üretim miktarı önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır” dedi.

“Hibe destekleri verdik”
Yalova’da meyveciliğin geliştirilmesini sağlamak adına hibe destekleri verdiklerini de ifade eden Parıldar, “2018-2021 yılları arasındaki son 4 yılda, Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle uygulamakta olduğumuz ‘Yalova İlinde Meyvecilik Faaliyetlerinin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında 187 üreticimize, 17 bin 550 adet mavi sertifikalı ‘Chandler’ çeşidi ceviz fidanı ve tozlayıcısının dağıtımı yapılarak 702 Dekar basınçlı sulama sistemli bahçe tesisi kurulumu sağlanmış olup, 327 bin 501 TL hibe desteği sağlanmıştır. 2022 yılında Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü tarafından uygulanan ‘Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi’ çatı projesi kapsamında uygulanmak üzere hazırlanmış olan ‘Yalova İlinde Trabzon Hurması ve Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Projesi’ 2022 yılının sonbahar döneminde hayata geçirilerek il genelinde 150 Dekar atıl tarım arazisinin üretime kazandırılması amacıyla 3750 adet sertifikalı fidan dağıtımı yapılarak tarımsal üretime kazandırılması hedeflenmektedir. Projede yüzde 25'lik üretici katkısı alınarak yüzde 75 hibe desteği sağlanacaktır. Aynı zamanda 150 Dekar Trabzon Hurması bahçe kurulumunu da içeren Söz konusu Bakanlık projemizin toplam hibe desteği tutarı 295 bin 313 TL'dir. İlimizin ceviz üretimine elverişli alanlarına sertifikalı fidan desteği sağlanarak ceviz üretim alanı ve miktarını artırmaya çalışılacaktır” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Vali Muammer Erol ile Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar ceviz üreticisi Sami Bıyıklı'ya İyi Tarım Uygulamaları Sertifikasını birlikte verdiler. Ardından Vali Muammer Erol ve protokol üyeleri ceviz hasadını birlikte gerçekleştirdiler.