HER YAŞTAN VATANDAŞ İÇİN MESLEKİ EĞİTİM FIRSATI
Mesleki eğitim çalışmalarını projenin başlangıcından itibaren yoğun şekilde yürüten Yalova İl Milli Eğitim Müdürlüğü de mesleki eğitim merkezleri aracılığıyla koşullar sağlayan tüm vatandaşları süreç içerisine dahil etti. Konuya ilişkin olarak İl Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe de; en az ortaokul mezunu olan herkesin birçok alan arasından kendine uygun bir meslek dalında eğitim almasının ve bir meslek belgesine sahip olmasının mümkün olduğunu belirterek kimsenin yaşından ya da eğitim durumundan ötürü umutsuz ve güvensiz olmaması gerektiğini, tüm vatandaşlarımızın ve öğrencilerimizin ilimizde bulunan mesleki eğitim merkezlerine giderek detaylı bilgi alabileceğini ve kayıt yaptırabileceğini ifade etti.
Kimler başvurabilir?
Mesleki eğitim merkezleri nitelikli eleman ihtiyacını karşılayan kurumlarımızın başında geliyor. Mesleki eğitim merkezlerine en az ortaokul mezunu olan herkes 34 alanda 184 dalda kayıt yaptırabiliyor. Mesleki eğitim merkezlerine kayıtlı öğrenciler haftada bir gün okulda teorik eğitim, haftada dört veya beş gün işletmede uygulama eğitimi alarak üç yıllık eğitimin sonunda kalfalık belgesi almaya, kalfalık belgesini alanlar ise bir yıllık eğitimin sonunda ustalık belgesi ve mesleki teknik eğitim lise diploması almaya hak kazanıyor. Lise mezunu olup mesleki eğitim almak isteyen kişiler için ise, Ustalık Telafi Programı ile en fazla 27 hafta süren bir eğitimle ve sadece işletmede staj yaparak ustalık belgesi sahibi olma hakkı tanınıyor. Eğitimin sonunda girilecek olan ustalık beceri sınavında başarılı olanlar ustalık belgesi almaya hak kazanıyor.
Bir işletmenin, çalışanlarını ustalık telafi programına kaydettirebilmesi için işletmesinde usta öğretici belgesine sahip çalışanı olması gerekiyor. Usta öğretici belgesini ise; ustalık belgesi, iş yeri açma belgesi veya en az ön lisans diplomasından en az birine sahip kişiler, mesleki eğitim merkezine kayıt yaptırdıktan sonra uzaktan veya yüz yüze aldıkları eğitim sonunda girecekleri sınavda başaralı oldukları takdirde alabiliyor. Kişi bu belgeye sahip olduğunda çalıştığı işletmede kendi meslek alanında en fazla kırk öğrenciye eğitim verebiliyor.
Ustalık telafi programına kayıt yaptıracak işletme, eğer elliden fazla çalışanı varsa il veya ilçe milli eğitim müdürlükleriyle protokol yaparak çalışanlarını mesleki eğitim merkezlerine kayıt ettirebiliyor. Elliden az çalışanı olan işletmelerse, 31 Aralık 2022 tarihine kadar gerekli belgelerle çalışanlarını mesleki eğitim merkezinde ustalık telafi programına kayıt ettirebilir.
Öğrencilere devlet sigortası ve maaş
Öğrenciler mesleki eğitim merkezine kayıt oldukları andan itibaren iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı devlet tarafından sigortalanıyor. 9, 10 ve 11. sınıf öğrencilerine kalfalık eğitimi boyunca staj yapılan işletme tarafından net asgari ücretin yüzde 30’u tutarında (2022 yılı için 1650 TL) maaş ödeniyor. Kalfalık yeterliliğini sağlayan ve ustalık eğitimi alan 12. sınıf öğrencilerine ise, yine işletme tarafından net asgari ücretin yüzde 50’si tutarında (2022 yılı için 2750 tl) maaş ödemesi yapılıyor. İşletmeler tarafından öğrencilere ödenen maaşlar işletme hesaplarına devlet teşviki olarak geri ödenebilmektedir.
2022 yılı sonuna kadar hedef 1 milyon
25 Aralık 2021 tarihinde Mesleki Eğitim Kanununda yapılan düzenlemeler sonrası mesleki eğitimde hem işveren hem de gençler için mesleki eğitim merkezlerinin cazip hale getirilmesi ve piyasanın ihtiyaç duyduğu insan kaynağının yetiştirilmesinde yeni bir dönem başlatıldı. Amacı ara eleman değil aranan eleman yetiştirmek olan ve Güçlü Türkiye için Mesleki Eğitim sloganıyla bir milyon öğrenci hedefine emin adımlarla ilerleyen mesleki eğitim merkezlerine sizleri de bekliyoruz.