HAYVAN HAKLARI KORUMA KURULU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen toplantıya, tüm belediyeler, ilgili kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum örgütleri katıldı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın başkanlık ettiği toplantı, İl Özel İdaresi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Toplantıda, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yerel yönetimlere verilecek destekler hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Sahipsiz hayvanların korunması, bakımı ve rehabilitasyonu konularında yürütülen çalışmalar değerlendirilirken, insan, hayvan ve çevre sağlığını korumaya yönelik alınacak tedbirler ele alındı.
Toplantıda, 12 Aralık 2024 tarih ve 32751 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Hayvanların Korunması Hakkında Uygulama Yönetmeliği hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürü Nevzat Alğan, yapılan çalışmalar ve yeni mevzuatın uygulanmasına ilişkin sunum gerçekleştirdi.
“Hayvan haklarına duyarlı bir toplum için çalışıyoruz”
Toplantıda konuşan Vali Dr. Hülya Kaya, hayvan haklarına duyarlı bir toplum oluşturmak için çalıştıklarını belirtti. Kaya, “Hayvanların korunması ve refahı, insanlığın ortak sorumluluğudur. Bu toplantıda alınan kararlar, hem hayvanların hem de insanların yaşam kalitesini artıracak önemli adımlardır” dedi.
Önemli kararlar alındı.
Yalova İl Hayvanları Koruma Kurulu toplantısında şu kararlar alındı, “Kanun değişikliğiyle Yerel hayvan koruma görevlilerinin sorumlulukları başlıklı 18. madde yürürlükten kaldırıldı. Mevcut yerel hayvan koruma görevlisi kimlik kartları iptal edildi ve bu kartların Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne teslim edilmesi gerekiyor. Nüfusu 25 bini aşan belediyelerin hayvan bakımevlerini kurması ve mevcut bakımevlerinin koşullarını iyileştirmesi için 31 Aralık 2028 tarihine kadar süre tanındı. Ancak hayvanların toplanması ve bakımevlerinde tutulmasıyla ilgili hükümler, kanunun yayımı tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Rehabilitasyon işlemi tamamlanmış olsa bile yerel yönetimler tarafından toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi yasaklandı. Bu kurala uymayan belediyelere hayvan başına 71.965 TL idari para cezası uygulanacak. Sahipsiz hayvanların toplanması işlemlerine, şikâyet, saldırı vakaları ve kuduz gibi bulaşıcı hastalık risklerinin yüksek olduğu alanlardan başlanacak. Hayvan bakımevlerinden sahiplenilebilecek hayvan sayısı 2 adet olarak belirlendi. Daha fazla hayvan sahiplenmek isteyenlerin özel hayvan yaşamevi kurmaları gerekecek. İnsan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden köpeklerin sahiplendirilmesi yasaklandı. Bu hayvanlarla ilgili ötanazi kararı alınabilecek. Kedi ve köpeklerin kaçak üretimi ve satışının engellenmesi için denetimler artırılacak. İlde bulunan sahipsiz hayvan sayısının belirlenmesi için çalışmalar yapılacak ve hayvan bakımevlerinin kapasitesi bu sayıya göre değerlendirilecek. Belediyelerin hayvan bakımevleri için ayırdığı bütçelerin denetimi yapılacak ve bu bütçelerin başka amaçlar için kullanılması engellenecek.”