GÜL ÜRETİCİLERİ BİYOTEKNİK MÜCADELEDEN MEMNUN
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından yürütülen “Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi” kapsamında dağıtılan mavi yapışkan tuzaklar, gül üreticilerine önemli bir fayda sağladı. Proje yararlanıcısı çiftçiler, zararlılardan dolayı üretimden vazgeçme aşamasında iken projeyle üretime devam ettiklerini ve verim artışı sağladıklarını belirttiler.
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar, İl Müdür Yardımcısı İrfan Sakinci ve Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Necdet Tuncer, Kadıköy’deki gül üreticilerini ziyaret ederek, mavi yapışkan tuzakların sonuçlarını yerinde incelediler. Parıldar, biyoteknik mücadelenin gül üretiminde zarara neden olan thrips adlı zararlının kontrolünde etkili bir yöntem olduğunu söyledi.
Parıldar, “Bu projeyle hem çevreye hem de insan sağlığına zarar vermeyen bir mücadele yöntemi uygulamış olduk. Hem de gül üreticilerimize maliyet avantajı sağladık. Bu proje sayesinde gül üreticilerimizin verimi ve kalitesi arttı. Kesme Gül üreticilerine yönelik desteklemelerimiz devam edecek.” dedi.
Ziyaret edilen iki üretici de uygulamadan memnun olduklarını ifade ettiler. Üreticiler, “Mavi yapışkan tuzaklar sayesinde zararlılardan kurtulduk. Önceki yıllara göre önemli oranda verim artışı sağladık. Bu proje bize büyük bir fayda sağladı. İl Müdürlüğüne teşekkür ediyoruz.” dediler.
Üreticilerle önümüzdeki yıllarda projenin devamı ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.