FABRİKA GİBİ OKUL

Nene Hatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bundan 7 ay önce aldığı kararla yiyecek ve içecek bölümü öğrencilerinin mesleki gelişimlerine katkı sunmak, bunu yaparken okulların yemek ihtiyacını karşılamak ve döner sermaye sayesinde de okula para kazandırmak için bir çalışma başlattı. İlk olarak uygulama mutfağı kuruldu. Ardından 90 öğrencisi bulunan Yiyecek ve İçecek Bölümü öğrencileri bu sisteme dahil edildi. Ailelerinden de alınan izinler doğrultusunda burada dönüşümlü olarak öğretmenleri nezaretinde yemek üretmeye başlayan öğrenciler günlük 11 okuldaki 800 öğrenciye yemek çıkartıyorlar. Bu süreçte okul elde edilen gelirin yüzde 40’a yakı bölümünü ise öğrencilere dağıtıyor. Kalan yüzde 60’lık kısmın devlet payları çıktıktan sonraki bölümü ise okulun ihtiyaçlarının karşılanması ve üretimin arttırılması için harcanıyor.
800 öğrenciye sıcak yemek
Kurulan sistem hakkında bilgi veren Nene Hatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Fatih Olğun, “Okulda 450 öğrencimiz var. Bölümde ise 90 öğrencimiz bulunuyor.  Okulumuzda 5 alan var. Bunlardan ikisinde döner sermaye faaliyetlerimiz yer alıyor. Çocuk gelişimi alanında uygulama ana sınıfımız ve Yiyecek İçecek bölümüzün uygulama ana mutfağımız var. Burada döner sermaye ile birlikte yiyecek ve içecek üretimi yapıyoruz. Burada 9’ncu sınıftan, 12’nci sınıfa kadar bütün öğrencilerimiz yiyecek içecek üretim faaliyetlerine katılıyorlar. Şu anda günlük olarak 11 okula 800 kişilik civarında yemek üretimi yapıyoruz. Öğrencilerimiz sabah saat 06.00 gibi üretime başlayıp 10.00-11.00 gibi yemek üretimini tamamlıyorlar. Ardından da üretilen yiyecekler okullarımıza servis ediliyor.
7 ayda 3 milyon liralık ciro elde edildi
Uygulama otelinde üretimi gerçekleştirilen yemeklerin satışı ile 7 ayda 3 milyon lira gibi hatırı sayılır bir geliri okula kazandırdıklarını ifade eden Yalova nene Hatun Kız Mesleki ve tekni Anadolu Lisesi Müdürü Fatih Olğun, “Bundan 7 ay önce bu projeyi hayata geçirdik. 2023 yılı Eylül ayında yemek üretimi başlamış oldu. Bu projede öğrencilerimizin üretime katılmasını ve ileride iş hayatına atıldıklarında da mesleklerini en ince ayrıntılarına kadar bilmelerini hedefledik. Bu 7 aylık süre zarfında sadece öğrencilerimize yaklaşık 300 bin TL gibi destekte bulunduk. Bu hem öğrencimize, hem okulumuza hem de devletimize bir katkı. Her geçen gün de üretim sayımız artmaya devam ediyor. Yıl içerisinde de bu üretimden 3 milyon TL gibi bir kazanç sağlıyoruz. Devletimize aktarılacak olan tüm paylar ayrıldıktan sonra kalan paranın yüzde 30’luk kısmını öğrencilerimize veriyoruz. Ama biz bu oranı elimizden geldiğince yüzde 40’lara çekiyoruz. Okulun döner sermaye gelirleri 4,5 milyon TL gibi bir ciroya ulaştı. Bu cironun önemli bölümünü de yiyecek içecek bölümü oluşturuyor.” diye konuştu.
Hem mesleği öğreniyorlar hem para kazanıyorlar
Okulda öğrencilerin üretim sürecinde her zaman yanlarında olan Yiyecek İçecek Hizmetleri alan şefi ve uygulama mutfağı yöneticisi Ali Bahçekapılı ise, “Sektörde bu anlamda bir açık olduğunu tespit ederek 2023 yılında bu uygulama başladı. Gerekli tüm hazırlıkları en kısa sürede yaparak üretime başladık. 9,10 ve 11’nci sınıf öğrencilerimiz haftalık nöbetler halinde buraya geliyorlar. Elbette burada çalışacak öğrencilerimiz için ailelerinden de onay alıyoruz. Öğrencilerimiz burada ürerimin her aşamasında aktif olarak çalışıyorlar. Meslek lisesi öğrencilerinin mutlaka üretimin içerisinde olmaları anlayışı ile öğrencilerimizi buraya dahil ettik. Öğrencilerimiz burada çalışırken hem mesleki anlamda el becerilerini geliştirirken hem de ücret alıyorlar. Ve bu durumdan da gayet memnunlar” şeklinde konuştu.
“Paramızı kazanmaktan çok mutluyuz”
Nene Hatun Kız Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek ve İçecek Bölümü öğrencileri ise uygulama mutfağında gerçekleşen yemek üretiminde hem mesleğin detaylarını öğrendiklerini hem de para kazandıklarını ifade ettiler. Öğrenciler bu durumun kendilerini son derece memnun ettiğini, ailelerinin de kendilerini desteklediğini ifade ettiler.