DOĞU MARMARA BÖLGE PLANI HAZIRLIK ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Kalkınma Ajanslarının Türkiye genelinde 2024-2028 Bölge Planları hazırlıkları kapsamında görevlendirilmesi için 7 Haziran 2022 tarihinde Resmî Gazetede Cumhurbaşkanlığı Genelgesi yayınlandı. Bahsi geçen Genelgede, bölge planlarının merkezi düzeyde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, yerel düzeyde ise kalkınma ajanslarının koordinasyonunda kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarından tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde hazırlanması hususu ifade edildi.

Bölge planları, mevzuattaki planlar hiyerarşisine göre, ulusal kalkınma planları ve bölgesel gelişme ulusal stratejisinin altında yer alan hukuksal bağlayıcılığı olan kapsamlı ve üst ölçekli bir plan olma özelliği taşımaktadır. Bir bölgenin sosyo-ekonomik gelişim eğilimlerini, sektörel bazlı potansiyel ve hedeflerini, söz konusu hedeflere ulaşma noktasında hayata geçirilmesi gereken strateji ve eylemleri içeren bölge planı, alt ölçekli plan ve strateji belgelerini de yönlendirme etkisi bulunmaktadır. Üst ve alt ölçekli planlar arasında uyumu ve bütünlüğü sağlayıcı nitelikte olması öngörülen Bölge Planları, planlama hiyerarşisinde Ulusal Kalkınma Planları ile Çevre Düzeni Planları arasında yer almaktadır. Dolayısıyla, Çevre Düzeni, Nazım ve Uygulama İmar Planları Bölge Plan kararlarına uygun olarak hazırlanmaktadır.

Katılımcı, yenilikçi, stratejik ve bölgedeki tüm aktörleri bir araya getirerek koordineli çalışmalar yapmasını teşvik edici bir niteliği olan plan hazırlık dönemi için Doğu Marmara Kalkınma Ajansı tüm beşeri sermayesiyle plan hazırlıklarına başladı. Bu süreçte MARKA uzmanları, bölgenin mevcut sosyo-ekonomik yapısını ortaya koyan analizleri tamamlayıp mekânsal gelişim şemalarını oluşturarak mikro bölgeleme çalışmasını gerçekleştirdi. Mekansal analizlerin yanı sıra, ilçe bazlı toplam 8 başlık ve 16 alt başlıktan oluşan sosyal doku analiz raporlarını tamamladı.

Yine bu kapsamda katılımcı planlama ilkesi gereğince, web sitesinde Bölge Vizyon Anketi yayınlandı ve tüm il, ilçe belediyeleri ve kaymakamlıklarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. MARKA, 2022 Eylül ayı içinde Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu ve Yalova’da “sanayi”, “hizmetler”, “dayanıklı kentler”, “sosyal kalkınma” ve “tarım ve kırsal kalkınma” temalarında il çalıştayları düzenleyecektir. Bölgemiz için önem arz eden 5 temada gerçekleştirilecek olan çalıştaylarda; kamu, akademi, özel sektör ve sivil toplum örgütleri bir araya gelecektir. TR42 Bölge Planı Taslağı 2022 Aralık ayında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’ne sunulacak.