DİRENÇLİ KENTLER ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU AÇIKLANDI

Yalova Kent Konseyi, Yalova İl Özel İdaresi, Yalova Belediyesi, Yalova Üniversitesi, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO), Yalova Esnaf ve Sanatkarlar Odası (YESO) ile Yalova Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi tarafından ortaklaşa olarak gerçekleştirilen Dirençli Kentler Yalova Çalıştayı’nın sonuç raporu açıklandı. YTSO Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, YTSO Başkan Yardımcısı Sercan Şık ile çok sayıda davetli de katıldı.
Programın açılış konuşmasını Yalova Kent Konseyi Başkanı Mustafa Kandemir gerçekleştirdi. Dirençli Kentler Yalova Çalıştayı’nın sonuçlarını çok önemsediğini dile getiren Kandemir, “Yalova Kent Konseyi’nde göreve geldiğimizden beri yenilikçi, yapıcı adımlar atmak, kentimize katkı sağlamak adına ekibimizle birlikte çalışıyoruz. Bu süreçlere kente aidiyet duygusu ile bağlı herkesi dahil ediyoruz. Kapsayıcılık anlayışı ile girdiğimiz bu güzel yolda sizlerle birlikte de büyüyoruz. Burada Kent Konseyimizin 7-8 ay önce bir düşünce ile Dirençli Kentler Projesi için yola çıktık. Uzun bir çalışma neticesinde çok kıymetli paydaşlarımızla birlikte bu projenin çalıştayı sonrasında oluşturulan sonuç raporunu hep birlikte kamuoyu ile paylaşıyoruz. Biz bu projeyi ve çıkan sonuçları çok önemsiyoruz. Yalova’mıza hayırlı olsun” dedi.
“Çalıştay ülkeye örnek oldu”
Kamdemir’in ardından kürsüye gelen Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise Yalova’da düzenlenen çalıştayın ülkeye örnek olduğunu söyledi. Soygüzel konuşmasında, “Yalova Kent Konseyi son dönemde şehrin gündeminde olan tüm önemli konuları masaya getiriyor ve tartışılmasını sağlıyor. Dolayısıyla Kent Konseyi’nin temel fonksiyonu olan şehir adına fikir üretmek, öneri ve projeler geliştirmek fonksiyonunu icra ediyor. Bu anlamda yürütülen işleri başarıyla yürüttükleri için Kent Konseyi üyelerimizi kutluyorum.  Her dönem hem dünya ve hem de ülkemizde bir takım kavramlar daha fazla konuşulup öne çıkıyor. Özellikle Kahramanmaraş depremi sonrasında kentlerin afetlere hazırlıklı hale getirilmesi dirençli kentler ya da kentlerin afetlere dayanıklılığı konusu konuşulan kavramlardan birisi oldu. Yalova Kent Konseyimiz de bu anlamda öncülük yaparak Dirençli Kentler Yalova çalıştayını gerçekleştirdi. Bu çalıştay diğer kentlere de öncülük etti. Umarım bütün bu toplantılardan elde edilen sonuçlar başta belediyelerimiz olmak üzere merkezi idarelerimizin taşra teşkilatlarını ve diğer yerel yönetimler tarafından hayata geçirilir” diye konuştu.
“Yalova’nın Rotasını oluşturmalıyız”
Yalova’nın deprem kuşağında bir il olduğuna dikkat çeken YTSO Başkanı Sercan Şık da programda bir konuşma gerçekleştirdi. Yalova’ya bu anlamda bir rota oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Şık ise, “Tüm dünyayı ve tabi ki ülkemizi de etkileyen iklim değişikliğinin sonuçlarını ve afet bölgesinde olduğumuz gerçekliği göz önünde bulundurularak Yalova’mıza bir rota oluşturmalıyız. Bu anlamda aklı ve bilimi referans alarak bilim insanlarının katkıları ile Yalova’ya yön verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bugün ve daha sonrasında karşılaşma ihtimalimiz olan olumsuz ekonomik koşullar, doğal afetler, ekolojik ve sosyal sonuçlara karşı sonuç üretebilen ve kendi kendine yeten bir Yalova oluşturmalıyız” şeklinde konuştu.
“Alınan kararları hayata geçireceğiz”
Programın açılışında son söz alan isim ise AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol oldu. Dirençli Kentler Yalova Çalıştayı sonuç raporunda yer alan kararların hayata geçrilmesi için gereken ne varsa yapacaklarını dile getiren Akyol, “Beş yıldır Yalova’mıza hizmete derken en küçük sorundan en büyük soruna kadar elimizden geldiği kadar çare olmaya çözüm üretmeye çalıştık. 14 Mayıs seçiminde de halkımız takdir eder ve yeniden seçilirsek sizlerin bu çalıştay sonrasında aldığınız tüm kararların arkasında duracak ve hayata geçirilmesi için çaba harcayacağız. Yalova depremle her zaman karşı karşıya olan bir il dolayısıyla bu çalışma çok önemli. Ben emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Afetle ilgili önemli saptamalar yapıldı
Sivil toplum, kamu ve özel sektörü temsilen 50 kurum ve bu kurum ve kuruluşlardan toplamda 124 kişinin davet edildiği ve yüzde 82 gibi bir katılım yüzdesi yakalanarak 103 kişinin katılımı ile gerçekleşen  Dirençli Kentler Yalova Çalıştayı sonrasında oluşan sonuç raporunda ise çok önemli saptamalar yer aldı. Raporun doğal afetler başlığı altında ortaya konan önemli konu başlıkları ise şu şekilde sıralandı;  Çınarcık- Armutlu Yolu’nun çökme ihtimali bulunuyor. İlimizde daha önce başlanılmış olan ‘‘Afet Yolları Çalışması”nın acilen yeniden başlaması gerekmektedir. Balıkçı Kooperatiflerinin gerekli denetimlerin ardından tatbikatlara dahil edilmeli gerekli organizasyon sağlanmalıdır. Yalova'da bulunan tüm muhtar ve STK görevlilerine telsiz desteği sağlanmalı, AFAD’ın daha önce topladığı telsizleri yeniden dağıtması gerekmektedir. Valilik binasının ulaşımı kolay ve güvenli bir bölgede bulunmalıdır. AFAD binasının olası bir afette ulaşım ağındaki durumu göz önünde bulundurularak yeni bir yerleşim alan alternatifi değerlendirilmelidir. Ulaşım ve zemin açısından güvenli sismik izolatörü bulunan yeni bir yerleşke yapılmalıdır. Ayrıca arama kurtarma ekiplerinin eğitim merkezleri sabitlenmeli ve genişletilmelidir. İtfaiye belediyelerden alınıp ilgili devlet kurumlarından birine bağlanmalıdır. Kentsel Dönüşüm öncelikli olmalı ve belediyelerde riskli yapı danışma birimlerinin oluşturularak avukat ve mühendis gibi liyakatli bireylerin görevlendirilmesi gerekmektedir. Sahillerde bulunan parklardaki oyuncakların can simidi görevi yapabileceği duruma getirilmelidir. Erken Uyarı Sistemi ilimizde uygulamaya geçmelidir. Bu uygulamanın aktif geliştiricisi olan Kocaeli Üniversitesi’nden destek alınabilir.