“CUMHURİYET TARİHİNİN EN ÖNEMLİ PROJESİ”

Yalova’da mesleki eğitimin geliştirilmesi, ve öğrencilerin mesleki eğitime yönlendirilerek sektörün ara elaman ihtiyacına cevap verilmesi adına neler yapılması gerektiği sorusuna cevaplar üretmeyi hedefleyen Mesleki Eğitim Çalıştayı Uygulama Oteli’nde düzenlendi. Çalıştay’a Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe ile sektör temsilcileri ve davetliler katıldılar.  Çalıştayın açılış konuşmasını Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe yaptı.
“Radikal kararlar almak zorundayız”
Akmeşe mesleki eğitimin yeniden tercih edilebilir bir hale gelmesi için radikal kararlar alarak bunları uygulama zorunluluğuna vurgu yaparak, “Eğitim, üretim ve istihdam kavramları birbirini besleyen ve geliştiren unsurlar olduğu için okul sektör işbirliğini çok önemsiyoruz. Hem mesleki eğitimi geliştirmek, hem de mesleki eğitimin gelecek planlamasını en sağlıklı ve ortak akılla gerçekleştirmek için sektör temsilcilerini okullarımızla biraraya getiriyoruz. Okullarımızın sektörün ihtiyaçlarına, sektörün de okullarımızın ihtiyaçlarına vakıf olmalarını istiyoruz. Aynı zamanda ilimizdeki tüm meslek liselerini sektörün ihtiyacına göre yeniden planlamak, kapatılması gereken alanlar var ise bu alan ve dalları belirlemek yeni açılması gereken elzem alan ve dallar varsa bu çalıştay vasıtası ile karara bağlanmasını önemsiyoruz. Bugün burada alınacak olan kararlar ilimizin ve bölgemizin üretim ve istihdam potansiyelini etkileyecek düzeyde önemli kararlar olacaktır. Geçtiğimiz süreçte akademik olarak üst düzeyde olan öğrencilerin bile meslek liselerini tercih ettiği bir süreci yaşamışken, şimdi geldiğimiz noktada akademik başarısı istenilen düzeyde olmayan gençlerin bile meslek liselerini tercih etmiyor olması noktasında olduğumuz gerçeği ile başbaşa olduğumuz gerçeğini hatırlatmak isterim. Bu sorunlara çözümler üretmek için hep birlikte radikal kararlar üretmek ve almak zorundayız.” dedi.
“Yüzbinlerce mezunu sektörle buluşturamıyoruz”
Yalova Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe’nin ardından Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz söz aldı. Her yıl yüzbinlerce öğrencinin mesleki eğitim alarak mezun olmasına rağmen bu öğrencilerin sektörle buluşturulamamasından dert yanan Karagöz, “Gençlerimizi geleceğe hep birlikte hazırlamak zorundayız. 20 milyon öğrencimiz var. Her seme binlerce mezun veriyoruz. Üniversitelerimizde yine milyonlarca öğrencimiz var. Bu çocuklarımızın hepsi hayata emin adımlarla hazırlanmalıdır. Biz Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü olarak 3 bin 400’ün üzerinde kurumla 1 milyon 600 binin üzerinde öğrenciyle, 130 binin üzerinde öğretmenle, 53 meslek alanında 110 meslek dalında ülkemize hizmet veriyoruz. Elbette ki bu öğrencilerimizin eğitimleri ülkemizin ihtiyaçlarına şu aşamada yetmiyor. Her yıl 200 binin üzerinde mezun veriyoruz. Ama mezun olan öğrenciler eğitimini aldıkları alanda çalışıyorlar mı? İstihdama geçiyorlar mı? Yoksa başka iş alanlarında mı hayatlarını ikame ettiriyorlar. Başka alanda çalışacaklarsa neden meslek liselerinde o alanda eğitim alıyorlar. Bir yanda mezun yüz binlerce evladımız var. Bir yandan da yüzbinlerce iş açığı var. Yüzbinlerce mezun evladımız bu iş açığı ile neden buluşamıyor. Bu çalıştayda sorulara cevap bulacaksınız. Milli Eğitim Bakanlığı olarak Mesleki ve Teknik Eğitim Politika Dokümanını hazırladık. Bu dokümanı birkaç ay önce ekonomi koordinasyon kurulunda da arz ettik.” diye konuştu.
“Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi”
Mesleki Eğitim Çalıştayı’nda son söz alan isim ise Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya oldu. Kaya mesleki eğitimin Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi olduğuna inandığını ifade ederek, “Bu çalıştay ilimiz açısından çok büyük bir öneme sahip. Biz en son yaptığımız il istihdam kurulunda yaklaşık 8 bin kişinin Yalova’da iş aradığını vurguladık. Ama bir taraftan da tersaneler başta olmak üzere sektör dışarıdan 40 bin kişiyi taşımalı olarak buraya getiriyor. 5 OSB’miz var. Biz bu OSB’lere ara elaman ve kalifiye eleman bulamıyoruz. Sektör kan ağlıyor. Burada bir yanlışlık var. Bizim yetiştirdiğimiz iş gücü reelde sektörün ihtiyacını karşılayabilecek kalifiye elemanlar değil. Bizim sektörün ihtiyacını karşılamak adına bir çalışma yapmamız gerekiyor. Mesleki Eğitim Çalıştayı yapma kararı aldık. Bizim artık kaybedecek zamanımız yok. Kaybedecek insan kaynağımız yok. Ben mesleki eğitimi Cumhuriyet tarihinin en büyük projelerinden birisi olarak görüyorum. Bizim mesleki eğitimi sektörün ihtiyaçlarına göre geliştirmemiz lazım. Sektör şu anda gemi inşa ön imalatı alanında ciddi bir kalifiye eleman ihtiyacı içerisinde. Bununla ilgili Yalova’da sadece 1 tane meslek lisesi var. Bizim şu anda 40 bin kalifiye elemana ihtiyacımız var. Bir tane meslek lisesi bu ihtiyaca cevap veremez. Öte yandan 5 tane OSB var. Bunlardan hangileri daha hızlı büyüyecek. Hangi alanda yetişmiş eleman ihtiyaçları olacak bunların da belirlenmesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.
“Rapor oluşturulacak”
Programın açılışının ardından çalıştaya katılanlar gün boyu süren oturumlarla hangi alanlarda ne gibi çalışmalar yapılması gerektiği konusunda görüşlerini ortaya koydular. Çalıştaydan çıkacak sonuç ise bir rapora dönüştürülerek Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bakanlıklar ve ilgili kurumlara gönderilecek. Bu rapora yönelik il bazında da nasıl adım atılacağı Yalova Valiliği tarafından belirlenecek.