ÇİFTİNİN YÜZÜ 7 MİLYONLUK DEV PROJE İLE GÜLDÜ

Yalova’da tarımsal üretimin desteklenmesi ve arttırılmasına yönelik çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.  Bu çerçevede Yalova tarihindeki en büyük tarımsal proje olan, “Yalova İli Plastik Sera Örtülerinin Yenilenmesi Projesi” kapsamında örtü altı üreticilerine sera naylonu dağıtıldı. 7 milyon TL’lik proje kapsamındaki naylon dağıtım törenine Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, AK Parti Yalova Milletvekili aday adayı Selihan Dicle Şimşek Battal ile kurum müdürleri ve çiftçiler katıldılar. Programın açılış konuşmasını Sınırlı Sorumlu Kadıköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Yaşar Yiğit yaptı. Emeği geçenlere teşekkür eden Yiğit, “Bizler örtü altı üretimi yapan çiftçiler olarak özellikle son zamanlarda maliyetlerin artışından dolayı ciddi bir maliyeti olan sera naylonu teminin de zorlanıyorduk. Bu konuda bize sağlanan bu imkandan dolayı Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ve İl Özel İdaremize çok teşekkür ediyoruz” dedi.
İlk etapta 5,8 milyon TL’lik naylon dağıtıldı

Örtü altı üreticilerinin en büyük gider kalemi olan sera örtüsünün yenilenmesi ile üretimin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Parıldar, bu projenin alanında Yalova’nın en büyük projesi olduğunu söyledi. Projeden 223 çiftçinin faydalandığını dile getiren Parıldar, “Bugün, Yalova İli Plastik Sera Örtülerinin Yenilenmesi Projesi kapsamında plastik sera örtüsü dağıtımını gerçekleştireceğiz. ‘Kent Tarımı’ yaklaşımı ile artan lojistik maliyetlerin olumsuz etkisini kırmak üzere büyük kentlerin sebze ihtiyacını yakın üretim havzalarından karşılamak hedefiyle, ilimizde örtüsüz, atıl durumdaki mevcut seraların ve işgücünün ekonomiye kazandırılması amacıyla Yalova’da modern seracılığı yaygınlaştırmak, yetiştiricileri katma değeri ve stratejik önemi yüksek tarımsal faaliyetlere yöneltmek amacıyla ‘Yalova İli Plastik Sera Örtülerinin Yenilenmesi Projesi’ hazırlanmıştır.  İlimizde 3 bin 820 dekar alanda örtü altı sebze üretimi yapılmaktadır. İlimizde üretim yapan işletme profilimizin büyük kısmı küçük aile işletmelerinden oluştuğu için kendi imkanları ile örtü değiştirmeleri ciddi bir maliyet oluşturmaktadır. Proje ile hedef kitlemiz sera üst örtüsü hiç olmayan seralar öncelikli olmak üzere sera örtüsü yırtık, yamalı ve ekonomik ömrünü yitirmiş olan seraların örtülerinin yenilenmesi hedeflenmiştir.  2017 Yılında Bakanlık desteği ile uygulanan ‘Yalova İli Süs Bitkileri ve Sebze Seralarının Modernizasyonu Projesi’ ile 10 çiftçimizin her biri 500 metrekare olan seraları modernize edilmiştir. Bu seralarda öncekine oranla bitkisel üretimin daha kaliteli ve yüksek verimli olduğu üreticiler tarafından görülmüş ve diğer seralarının kendi imkanları ile modernize edilmesi için motivasyon sağlamıştır. Yapılan çalışmalar diğer çiftçiler tarafından da örnek alınmış ve yeni projelere katılım için yüksek talep oluşmuştur. Yalova İli Plastik Sera Örtülerinin Yenilenmesi Projesi bütçesi yüzde 50’si Bakanlığımızca yüzde 25’i Yalova İl Özel İdaresi yüzde 25 i ise Çiftçi katkı payı olmak üzere toplam 7 milyon TL’dir. Bugün 223 üreticiye yaklaşık 360 dekarlık alanda sera örtüsü yenilemesi yapmak üzere 112 ton sera naylonu dağıtımı yaparak bütçemizin 5,8 milyon TL’sini kullanmış olacağız. Bütçenin kalan kısmını ise 2. etapta kullanacağız” diye konuştu.

“Köylerde tarımın gelişmesini istiyoruz”
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile yapılan ortak projelerde köylerdeki tarımsal üretimin arttırılmasını hedeflediklerini dile getiren Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise, “Yalova bildiğiniz gibi Türkiye’nin en küçük şehri ve topraklarımız da ciddi bir rant ve satış baskısı ile karşı karşıya. Biz bu topraklarda üretimden verim almak, üretimden kazanmak adına Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüz ile birlikte 4 yıldır çok güzel çalışmalar yürütüyoruz. Bu anlamda ciddi tarımsal desteklerimiz var. Bende bir köy çocuğu olarak köylerimizde tarım gelişsin, bereketlensin, tarımdan para kazanılsın diye uğraşıyorum. Bu proje bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz en yüksek bütçeli proje oldu. İnşallah çiftçilerimiz bundan faydalanır ve ciddi gelir elde ederler” dedi.
“Tarımsal üretimi daha nitelikli hale getireceğiz”
Soygüzel’in ardından kürsüye gelen AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş de katılanlara hitap etti. Yalova’da tarımsal ve hayvansal üretimi ilerleyen süreçte daha nitelikli bir hale getirmek istediklerini dile getiren Büyükgümüş, “Bizim çok büyük arazilerimiz yok ama Yalova’nın her köşesinde, her bölgesinde farklı alanlarda markalaşmış, Türkiye’ye hatta Dünya’ya açılan kapılarımız niteliğinde ürünlerimiz var. Son dönemde yaptığımız çalışmalarla Kivi’de ve Aronya’da coğrafi işaret almamız, Yalova Kıvırcığını bir ırk olarak tescil ettirmemiz kentimizde hem hayvancılık, hem de tarımın diğer alanlarında markalaşmamız ürettiğimiz ürünlerin katma değerini artırmak bakımından çok değerli çalışmalar oldu. Ben eneği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üretimimizi ilerleyen dönemde daha nitelikli hale getireceğiz. Markalaşma çalışmalarımıza devam edecek ve Türkiye’ye örnek, Dünyayla rekabet edebilir bir tarım eko sistemini Yalova’da her geçen gün daha da güçlendireceğiz” dedi.
Konuşmaların ardından 5,8 milyon TL’lik ilk etapta sağlanan sera naylonları 223 çiftçiye Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş ve Yalova İl Genel Meclisi Başkanı hasan Soygüzel tarafından dağıtıldı.