"BORÇ EDEBİYATI DEĞİL HİZMET YAPIN"

Yalova Belediyesi eski başkanı Mustafa Tutuk, Yalova Belediyesi'ni devraldığında nasıl bir tablo olduğunu, borç batağından belediyeyi nasıl kurtardığını ve nasıl bir mali tablo ile devrettiğini rakamlar eşliğinde açıkladı. Belediyenin kendi kendine yetecek bir mali yapıya kavuşturulduğunun altını çizen Tutuk, "Belediyelerde nasıl bütçe yapılır, bu bütçe nasıl yönetilir ve belediye nasıl borçlanır ve bu borçları nasıl öder konularında ben arkadaşlara bilgi veriyim deneyimlerimi paylaşayım da belki biraz olsun onlara bir faydam dokunur" dedi.

"Aylık 50 milyonluk yatırım bütçesini 3 ay kıssan borcu ödersin"

Yalova Belediyesi bütçesi ve bu bütçenin nasıl yönetilmesi gerektiğini detaylandırarak anlatan Tutuk, "2024 yılı bütçemiz 2 milyar 140 milyon lira olarak meclisten geçerek onaylanmıştı. Bu bütçenin bir kısmı maaştır, bir kısmı genel giderlerdir, bir kısmı ise yatırım bütçesidir. Tahmini bütçenin yüzde 30'u yatırım bütçesidir. 2 milyar 140 milyon liralık bütçenin 642 milyon lirası 12 aylık yatırım bütçesidir. Bunu aylara böldüğünüzde ise aylık 53 milyon liralık yatırım bütçesi vardır. Bu her ay 53 milyon liralık şehre yatırım yapabileceğin anlamına gelir. Bunda genel giderler hariçtir. Genel giderler, YASKİ, YAKAB ödemeleri, elektrik faturaları, akaryakıt gibi ödemelerden oluşur. Bu 50 milyonluk yatırım payı ile alt yapı, üst yapı, kültür faaliyetleri gibi şeyleri yaparsın." diye konuştu.

Yatırım bütçesinde 3-4 aylık bir kesinitinin borcu bitirmeye yeteceğini dile getiren Yalova Belediyesi eski Başkanı Mustafa Tutuk, "Gelen belediye başkanı ilk önce 140 milyon borç var dedi. Sonra 160 milyon daha sonra da 200 milyon borç var dedi. Ben bıraktığımda belediyede hiç bir icra yoktu. Yani belediyeyi sıfır icra ile teslim ettim. Belediyenin son 3 ay içinde gelen hak ediş faturaları var. 140 milyon lirayı 3'e böldüğünde yaklaşık 46 milyonluk faturalar var demektir. 2024 yılından bu borç. 2023 yılından da borç yok. Eğer 150 milyon liralık borcu ödemekten korkuyorlarsa hiç yatırım yapmasınlar, piyasaya olan borç 3-4 ayda biter. 642 milyon liralık yatırım bütçemiz var ya. 12 aya kadar hiç yatırım yapmazsan eğer 150 milyon lira borcu ödersin kasanda da 450 milyon lira para kalır. Yani korkacak bir durum yok. Yalova Belediyesi öz kaynakları ile güçlü kendi kendi kendisini idare edebilen bir mali yapıya bizim dönemimizde kavuşturuldu ve öyle bırakıldı." şeklinde konuştu.

"291 haciz bin 300 kişiye borçla belediyeyi devraldık"

Yalova Belediyesi'ninm 2020 yılında devraldıklarında ortada olan mali tabloyu da hatırlatan Tutuk, "Ben 2020 yılının Mart ayında göreve geldiğimde kasada para yoktu. 5 vezdede haciz için avukatlar oturuyordu. Tahsilatı yapılan paralar belediye kasasına girmeden haciz için alınıyordu. Belediyenin mal varlıklarında ve banka hesaplarında 291 icra ile biz belediyeyi devraldık. Bin 300 kişiye de borç vardı o günlerde. Ben hiç borç edebiyatı yaptım mı. Ben her zaman öz kaynaklarımızla borcu ödeyeceğimizi söyledim. Ardından pandemi başladı. Buna küresel ekonomik kriz eklendi. Bu krizin yansımalarını doğal olarak biz de yaşadık. Belediye gelirlerimiz sıfırlandı. 3 ay boyunca belediyeye gelir gelmedi. Pandemi sürecinde belediyenin gelirleri yüzde 50 düştü. Ben o dönemde hiç borç edebiyatı yaptım mı. Yine yapmadım. Borçları da ödedikmi. Tıkır tıkır ödedik. 1,5 yıl içerisinde bütün icraları ödedim. Bin 300 kişi ve şahsa olan borçları ödedim. Ve mecliste defalarca, 'Belediyeden alacağı olan varsa gelsin' dedim. 291 icra bitirildi. 4 yıllık görev süremde de belediyeye 1 tane bile icra gelmedi. Pandemi vardı. Ekonomik kiriz vardı. Çevremizdeki ülkelerde savaşlar vardı. Bunların etkileri vardı. Ama ben bu dönemlerde de hiç bir şekilde borç edebiyatı yapmadım. Hiç borcumuz var diye isyan etmedim. Belediyede icra var diye isyan etmedim. Tam tersine 'özkaynaklarımızla bu borcu ödüyoruz alacağı olan gelsin' dedim. Hatta mecliste beni sıkıştırmaya çalıştılar. Haciz gelecekmiş belediyeye diye. Ama gelmedi. Gelse de öderdik zaten." dedi.

"Ödemeler bu bütçe ile yapılır"

Mevcut borcun belediyenin sahip olduğu bütçe ile rahatça ödenebileceğini, diğer ödemelerinde yapılabileceğini dile getiren Tutuk, "31 Mart seçimlerini kaybettiğimizde Yalova Belediyesinin hiç bir yerinde icra yoktu. Evet 140 milyon lira piyasaya borç var. Bu ödenebilir bir borç. Aylık 50 milyon yatırım bütçesi olan bir belediye için bu borçlar kolayca ödenebilecek borçlardır. Belediyenin toplam 178 milyon lira aylık bütçemiz var. Bunun içinde yatırımlar, maaşlar ve diğer giderler de var. 56 milyon aylık maaş giderimiz var. 178 milyon lira bütçe var. 56 milyon lira maaş gideri var. Ödemeler bu bütçe ile yapılır, yapıldı, bundan sonra da yapılmaya devam edilebiliri. Biz 48 ay maaşları bu bütçe ile geciktirmeden ödedim. Borçları ödedim. Yatırım yaptım." diye konuştu.

"Korkmaya endişelenmeye gerek yok"

Yalova Belediyesi'nin kendi borçlarını rahatça ödeyebilecek bir mali yapısı olduğunu vurgulayan Yalova Belediyesi eski Belediye Başkanı Mustafa Tutuk, "Bugün çok borç var diyenlerin bilgisi olsun diye bir veriyi daha paylaşayım. Ben göreve geldiğimde bütçemiz 215 milyon liraydı. Borç ise 280 milyon liraydı. O zamanki denetim komisyonu raporlarını da ben paylaşayım olmazsa. 215 milyon yıllık bütçe, 250 milyon SGK ve vergi dahil genel borç artı 23 milyon lira da kasadan giden para olmak üzere 280 milyon lira borçla devraldım belediyeyi. Bütçeden çok daha fazla borç vardı. Şimdi mevcut yönetim 1 milyar 200 milyon lira borç var diyor. Kaldı ki bunun önemli bölümü ana ishale hattının ödemesinden kaynaklı. Kabul ediyorum. Peki bütçe ne kadar 2 milyar 140 milyon lira. Yani bütçenin yarısı kadar borcumuz var. Ayrıca 2022 yılında da belediyenin vergi borcunu sıfırladık. Bunu da mecliste paylaştık. Tarihinde ilk kez belediyenin vergi borcu sıfırlanmış oldu. Assınlar pankartı, biz de bizim dönemizdeki denetim raporlarını karşı binaya asarız. Mesele 2025 yılını, 2026, 2027 denetim raporunu da asarız sonraki yıllarda. 5 yıl sonrakini de asarız. Yani borç edebiyatı yapmaya gerek yok. Yalova Belediyesi Türkiye'nin en az borçlu belediyelerinden birisidir. Ben içme suyu ana ishale hattını yaptım. 5 yıl ödemesiz 30 yıl taksitli. İnsan onu borç olarak yazmaya utanır. Elbette SGK borçları var. Bizden önceki belediye yönetimi ödemiş miydi de bizi suçluyorsun. Ben SGK borçlarını da ödeyeceğimi ilan etmiştim. Bir planlama yaptık, borçları bitirdik. Yatırımlarımızı yaptık. Ardından da bu dönemde SGK borçlarımızı ödeyecektik. Ben borç edebiyatı yapmalarını üzülerek izliyorum. Sanki yanmış bitmiş bir belediye devralmışlar algısı yapmaya çalışmalarını gerçekten üzülerek izliyorum. Oysa bizim belediyeyi devraldığımız ve devrettiğimiz arasındaki nokta bellidir. Bunu onlar da biliyorlar aslında. Ayrıca Kirazlı Sanayi Sitesinde 23 milyon liraya arsa satışı gerçekleştirdiler. Bunu da borçtan düşersen 120 milyon lira borcu var demektir belediyenin. Belediye kendi borcunu çok rahat ödeyebilir. Korkmalarına endişe etmelerine gerek yok." şeklinde konuştu.

"Borçları da ödedik yatırım da yaptık"

Yalova Belediyesi'ni yönettikleri süreçte önemli yatırımları Yalova halkının hizmetine sunduklarını, borçları ödediklerini ve gelecek yıllara yönelik de yatırım planlamalarını yaptıklarını belirten Tutuk, "Biz görev süremizde 80 bin ton sıcak asfalt döktük. 14 mahalleye spor sahaları kazandırdık. Dere ıslahları, yürüyüş yolları, bisiklet yolları yaptık. Kültürel faaliyetlere de ağırlık verdik. Her Cumartesi günü çocuklar için ücretsiz çocuk tiyatroları vardı. Maalesef 3 haftadır bunlar da gerçekleştirilemiyor. Her hafta sonu RDKM'de kültürel faaliyetler oluyordu. Maalesef şu anda onlar da yok. İnsanlar yakında bunları sorgulamaya başlayacak. Bunlar güzel etkinliklerdi." dedi.

"Mehmet Gürel beş yıl içinde vaatleri yerine getirmen lazım"

Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel'in halka projelerini açıkladığını hatırlatan Tutuk, "Biz Yalova'nın menfaatine ve faydasına olan her şeyi destekleyeceğimizi söyledik. Yeni başkanın halka duyurduğu ve göreve gelir gelmez yapmaya başlayacağı projeleri vardı. Hatta şehrin aksayan yerlerinde de oldukça başarılı videoları vardı. Biz bun sözlerini 1 ayda yerine getirmesini beklemiyorum. Sadece halka verilen vaatlerin yerine getirilmesi gerektiğini söylüyorum. Zaman elbette vereceğiz. Ama 5 yılın sonunda bunların yapılması halka verilen sözlerin tutulması lazım. Benim vaatlerimin yer aldığı katalok kalen duruyor. Ben 3 yıl içerisinde verdiğim her sözü yerine getireceğimi dile getirmiştim. Bunun içinde şehre katma değer sağlayacak çok güzel projeler var. Feyz alırlarsa oradan da bir kaç projeyi hayata geçirmelerini tavsiye ediyorum. Özellikle Yalova Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin arkasındaki yolu köprü ile Hacı Mehmet Ovası'na bağlanması şehrimiz için çok gerekli bir proje. Şehir içi trafiğin rahatlatılması için özellikle bunu yapmalarını tavsiye ediyorum." şeklinde konuştu.