BALKAN KÜLTÜRÜ BU SERGİDE HAYAT BULACAK

Sergide, annelerin sandıklarında saklanan ve göç sırasında beraber getirilen gelin aynaları, peşkirler ve keseler sergilenecek. Bu işlemeler, genç kızların hayattan, sevmek ve sevilmekten, evlilikten, çocuk sahibi olmaktan beklentilerini motifler ve renkler aracılığıyla nakş ettikleri çeyiz malzemelerinden oluşuyor. Sergide ayrıca, Balkan kültüründe bereket ve aydınlığı temsil ettiğine inanılan gelin aynası geleneği de canlandırılacak.

Artık yapılmayan gelin aynası, peşkir ve kese gibi işlemeleri kayıt altına almak ve farklı kullanım alanları ile devamlılığını sağlamayı hedefleyen sergi, gelenekleri korumak ve gelecek nesillere aktarmayı da amaçlıyor. Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu Başkanı Zeki Gürsu, “Bu nedenle büyüklerden emanet kalan, toplanıp, incelenen, kullanılan malzeme, renk, teknik, motif ve kompozisyon özellikleri tespit edilerek kayıt altına aldık. Sergideki işlemeler 40’lı yılların başlarından 60’lı yılların sonlarına kadar işlenen örneklerden oluşuyor.” dedi.

Serginin proje ortağı olan Yalova BAL GÖÇ Derneği Başkanı Lütfü Özgür ise , “Bu sergi Balkan kültürünün tanıtılması ve yaşatılması açısından çok önemli. Bu noktada sergimizi birlikte düzenlediğimiz Subaşı Sözlü Tarih Çalışma Grubu adına Sayın Zeki Gürsu’ya da teşekkür ediyorum” diye konuştu.