BALIKÇI BARINAKLARI PROJESİ İÇİN TOPLANTI YAPILDI
Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve TÜBİTAK iş birliğiyle yürütülen "Balıkçı Barınakları İhtiyaç Analizi Balıkçılık Kıyı Yapıları Veri Mimarisi ile Gelişim Yol Haritası ve Yönetişim Modelinin Oluşturulması Ar-Ge Projesi" kapsamında il odak grubu toplantısı düzenledi. Toplantıya Vali Yardımcısı Mehmet Bahattin Atçı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir Kanyılmaz, TÜBİTAK yetkilileri, Deniz Liman Şube Müdürü, Sahil Güvenlik Bot Komutanı, Çınarcık ve Esenköy Belediye Başkanları, Su Ürünleri Kooperatif Başkan ve üyeleri katıldı.
Toplantıda, proje hakkında bilgi verildi. Projenin amacının, Türkiye'deki balıkçılık kıyı yapılarının mevcut durumunun ve ihtiyaçlarının analizi, muadil ülke politikaları ve güncel literatür doğrultusunda sınıflandırılması, etkin yönetişim yapısının ve veri mimarisinin oluşturulması, işletme modellerinin geliştirilmesi ve gelişim yol haritasının belirlenmesi olduğu belirtildi. Proje kapsamında, Türkiye'deki 28 kıyı ve 4 iç su ilinde olan tüm balıkçılık kıyı yapılarının ayrıntılı veri envanteri ve veri mimarisi oluşturulacağı, yapıların alt ve üst yapı ihtiyaçları belirlenerek uygulamaya baz çözüm önerileri geliştirileceği, yatırım önerilerinin bilimsel yöntemler ile stratejik çıktılara göre önceliklendirileceği, ülke araştırma ve saha çalışmaları yapılarak balıkçılık kıyı yapıları sınıflandırılacağı ve belirlenen her bir sınıf için işletme modelleri oluşturulacağı, balıkçılık için karaya çıkış noktaları karar modeli oluşturulacağı, Türkiye balıkçılık kıyı yapıları yönetişim modeli oluşturulacağı ifade edildi.
Toplantıda, Yalova'daki balıkçılık kıyı yapılarının durumu ve ihtiyaçları da değerlendirildi. Yalova'da ki tekne, balıkçı barınakları da ele alınarak bu konularda yapılması gerekli çalışmalar masaya yatırıldı.
Toplantıda, proje kapsamında yapılacak çalışmaların Yalova'daki balıkçılık kıyı yapılarının geliştirilmesine katkı sağlayacağı, balıkçılık sektörünün verimliliğinin, sürdürülebilirliğinin ve rekabet gücünün artırılacağı, balıkçıların gelir düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltileceği, balıkçılık kıyı yapılarının yönetiminde etkinlik ve şeffaflığın sağlanacağı, balıkçılık kıyı yapılarının ülke ekonomisine ve kalkınmasına katkısının artırılacağı belirtildi.
Proje ekibi ile ilgili kurum ve kuruluşlar arasında iş birliği ve koordinasyonun önemine dikkat çekilen toplantıda, proje sonunda ortaya çıkacak rapor, yol haritası, eylem planı, veri mimarisi, yönetişim modeli ve işletme modellerinin ilgili taraflarla paylaşılacağı ve uygulamaya geçirilmesi için destek verileceği ifade edildi.