“ASIL SORUN CARİ GİDERLERLE CARİ GELİRLER ARASINDAKİ DENGESİZLİK”
Yalova Belediye Meclisi Ağustos ayı olağan toplantısı Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel başkanlığında gerçekleştirildi. Gündem maddeleri arasında belediyenin vergi borçlarının belediyeye ait bazı taşınmazların Vergi Dairesi’ne devri ile ödenmesi konusu da görüşüldü. Burada Vergi borçları ve SGK borçları hakkında bilgiler paylaşan Güler, Yalova Belediyesi’nin Vergi Dairesine 90 milyon liralık vergi, SGK’ya ise 37 milyon liralık SGK prim borcunun bulunduğunu söyledi. Gürel konuşmasında, “Vergi Borçlarımıza binaen belediyemize ait taşınmazları önereceğiz. SGK borçları ile ilgili süreç biraz daha teferruatlı ilerliyor. SGK daha çok sıfır sorunlu arazileri tercih ediyor. Aslında SGK’nın da kabul edeceği gayrimenkullerin yer alacağı bir liste getirecektik ancak, oradaki süreç daha farklı işlediğinden şimdilik sadece Vergi Dairesi’ne olan borçlarımıza yönelik devredeceğimiz arazilerin konusunu meclise taşıdık. Yalova Belediyesi olarak ilk amacımız Yalova Belediyesi’nin SGK ve Vergi borçlarından kurtulmak. Bunlar yuvarlak olarak 90 milyonluk vergi borcu ve 37 milyonluk SGK borcu var. Fakat şirketlerin borçları buna dahil değil. Hükümetin açıkladığı SGK borçlarının ödenmesi konusu ise gerçekten bizi çok zorlayacak. Ama biz zaten bu borçları azaltmaya yönelik çalışıyoruz.” dedi.
“İller Bankası payımızdan 20 milyon kesinti var”
SGK, Vergi borcu, banka kredileri ile birlik payları konusunda İller Bankası paylarından kesinti olduğunun altını çizen Güler, “Bugüne kadar ödenmeyen SGK ve Vergi borçlarımızdan dolayı şu anda ayda 11 milyon lira İller Bankası paylarımızdan kesiliyor. Banka kredilerinden dolayı 7 milyon lira kesinti var. Türkiye Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği paylarından dolayı da 2 milyon lira kesinti yapılıyor. Yani normalde 20 milyon lira İller Bankası payımızdan kesiliyor. “ diye konuştu.
İller Bankasından gelen payları açıkladı
Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel göreve geldiği günden beri İller Bankası kesintilerinden sürekli olarak kesinti yapıldığına değindi. İller Bankasından bu ay gelecek olan payı da net kestiremediklerini sözlerine ekleyen Güler, “Göreve geldiğimizden beri aylık İller Bankası paylarımız, 34 milyon lira, 38 milyon ve 42 milyon olarak geldi. En son geçen ay gelir vergisindeki toplanan paydan dolayı 98 milyon lira gibi bir para geldi. Biz de zaten yılda bir kez gelen bu yüklü payla bir önceki aydan kalan maaş ödemelerimizi ve normal maaşlarımızı ödedik. Şu anda personelimize her hangi bir borcumuz yok. Bu ay İller Bankası payında ne kadar kesinti yapılacağını bilemiyoruz. 41-48 milyon aralığında geleceğini öngörüyoruz.
“Cari gelirle cari gider arasında uçurum var”
Konuşmasında Yalova Belediyesi’nin cari gelir ve giderlerine de değinen Güler, “Bizim net maaşlarımız 72 milyon lira aylık. Brüt maaşlarımız 115 milyon lira. Giydirilmiş maaşlarımız ise aylık 135 milyon lira. Yani Yalova Belediyesi’nde ayda yaklaşık 20-22 milyon lira arasında bir gelir sağlanıyor. Yani Yalova Belediyesi’nin sabit gelirleri 20-22 milyon arasında, sabit giderlerimiz ise 135 milyon lira. Ana sorun sabit gelirlerimizle sabit giderlerimiz arasındaki uçurum. Bunu denkleştirebilmemiz lazım. Sabit gelirlerimizden birisi İller Bankası payımız, Sabit gideri de personel maaşlarımız. Personel maaşları da yıllarca sanki vergisi ve SGK ödemesi yokmuş gibi konuşulmuş. Ama maalesef bunlar da var. 115 milyon sabit maaş giderimiz ve karşılığında ise 40 milyon lira ortalama İller Bankası payımız var.
Yani biz Yalova Belediyesi’nin kapısını her gün 85 milyon liralık bir borçla açıyoruz. Hiçbir hizmet yapmasanız bile bu para lazım. Ama hukuka uygun şekilde vergi ve SGK’sını da öderseniz 130 milyon liraya ihtiyacınız var. Yalova Belediyesi’nin asıl sorunu aylık nakit akışının dengede olmaması. Gelenle giden birbirini tutmuyor.” şeklinde konuştu.
“O nedenle personel azaltmak istedik”
Yalova Belediyesi’nden personel çıkartılması konusuna da değinen Güler, bu cari dengesizliğin kendilerini buna zorladığını ifade etti. Tek amaçlarının maaşları ödemek olduğunu da hatırlatan Güler, “Biz personel sayısında bu nedenle azaltmaya gitmeye çalışıyoruz. Ya da personel maaşlarını düşürelim teklifimiz de bundan. Biz maaşları tam verebilmek için uğraşıyoruz. 40 milyon gelir ve 115 milyon brüt gideriniz varsa başka yapacak ne olabilir. Önünüzde başka ne gibi bir seçenek olabilir.” dedi.
117 milyon liralık borçlanma yetkisi verildi
Yalova Belediye Meclisi gündeminde yer alan Yalova Belediyesi’nin İller Bankası, özel ya da kamu bankalarından kredi kullanması konusunu da karara bağladı. Belediyenin görev ve hizmetlerinin gerektirdiği giderleri karşılamak amacıyla kamu ya da özel bankalardan 74 milyon liralık kredi çekilmesi için de Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’e yetki verildi. Yalova Belediye Meclisi ayrıca, belediye personellerinin İhbar ve Kıdem Tazminatı Ödemesi için 50 milyon, İnşaatı ihalesi devam etmekte olan Yalova Merkez İçme Suyu İsale Hattının kalan ihale bedeli üzerinden hesaplanan KDV tutarının ödenebilmesi için de 50 milyon lira kredi kullanması için Başkan Gürel’e yetki verdi. Yalova Belediye Meclisi bu oturumda Yalova Belediye Başkanı Mehmet Gürel’e toplamda 174 milyon liralık borçlanma yetkisi verdi.