AŞIK VEYSEL ÇINARCIK’TA ANILDI

Çınarcık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, 2023 Aşık Veysel Yılı kapsamında bir anma programı düzenledi. Programda öğretmen ve öğrenciler, Aşık Veysel’in şiirlerini ve türkülerini seslendirdi. Programa Çınarcık Milli Eğitim Müdürü Nedim Karabacak da katılarak “Uzun İnce Bir Yoldayım” şiirini okudu. Programda konuşan Karabacak, Aşık Veysel’in çok önemli bir halk ozanı olduğunu belirterek, “Aşık Veysel, yaşamı boyunca sevgi, barış ve kardeşlik mesajları vermiştir. Şiirleri ve türküleriyle Türk kültürüne büyük katkılar sağlamıştır. Biz de onu anmak ve eserlerini yaşatmak için böyle bir program düzenledik. Programa emek veren öğretmen, öğrenci ve idarecilerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Programın sonunda Aşık Veysel’in hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisi yapıldı.

Aşık Veysel Kimdir?

Aşık Veysel Şatıroğlu (1894-1973), Türk halk ozanı. Sivas’ın Şarkışla ilçesine bağlı Sivrialan köyünde doğdu. Yedi yaşında geçirdiği çiçek hastalığı sonucu iki gözünü de kaybetti. Babasından saz çalmayı öğrendi. On altı yaşında Zöhre adlı bir kızla evlendi. Birinci Dünya Savaşı’nda askere alındı ancak görme engelli olduğu için geri gönderildi. 1921 yılında eşi Zöhre ve iki çocuğunu kaybetti. 1923 yılında Gülizar adlı bir kadınla ikinci evliliğini yaptı. Bu evlilikten de iki çocuğu oldu. 1928 yılında Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı kurslara katılarak okuma yazma öğrendi. 1931 yılında Halkevleri aracılığıyla saz çalmaya başladı. 1933 yılında ilk şiirleri yayınlandı. 1944 yılında eşi Gülizar’ı da kaybetti. 1950 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür Ödülü’nü aldı. 1965 yılında Devlet Sanatçısı unvanına layık görüldü. 1973 yılında Sivrialan köyünde vefat etti.

Aşık Veysel’in en bilinen eserleri arasında “Uzun İnce Bir Yoldayım”, “Kara Toprak”, “Dostlar Beni Hatırlasın”, “Güzelliğin On Para Etmez” gibi şiirleri ve türküleri yer alır.