ARONYA VE TIBBİ AROMATİK BİTKİLER FESTİVALİ START ALDI
Aronya’nın Türkiye’deki Başkenti olan Yalova Türkiye’de bir ilke de imza atarak bu meyvenin festivalini düzenleyen ilk ve tek il oldu. Yalova Valiliği Koordinesinde düzenlenen Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali 6-7 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek etkinlik, atölye çalışmaları ve konserlerle devam edecek. Bu çerçevede festivalin açılışı Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nde her yıl olduğu gibi bu yıl da gerçekleşen Aronya Hasadı ile yapıldı. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ta Yalova’da ki yoğun programından zaman ayırarak bu programa katıldı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ile birlikte alana gelen Erbaş, protokol mensupları tarafından karşılandı.
Aronya hasadı öncesinde bir konuşma yapan Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Yılmaz Boz, Aronya’nın her geçen gün değeri daha da fazla anlaşılmaya başlayan faydalı bir meyve olduğunu ifade etti. Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali sayesinde Aronya’nın daha geniş kitleler tarafından tanınacağını da dile getiren Boz, “Aronya’yı ülkemizle tanıştıran bir kurum olarak bugün Aronya’nın gelmiş olduğu noktadan duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum. Burada elbette ilimizde görev yapan valilerimizin bize verdiği desteğin önemi çok büyük. Sayın Valim Dr. Hülya Kaya ise Aronya’ya daha farklı bir boyut kazandırarak bu meyvenin başkenti olan Yalova’mıza ülkemizin ilk ve tek festivalini de kazandırdı. Bu festival sayesinde Aronya daha fazla kişi tarafından tanınacak ve dikkat çekecek. Bu meyve gerçekten insan sağlığı açısından çok büyük faydalar içeriyor. Yapılan araştırmalarla Aronya’nın değeri her geçen gün daha da fazla anlaşılmaya başlandı. Aronya abı-hayat değil ama birçok hastalığa derman olan faydalı bir meyve. Biz tüketimimize mutlaka Aronya bitkisini de eklemeliyiz” dedi.
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yılmaz Boz’un ardından söz alan Yalova Tarım ve Orman Müdürü Selçuk Yaman ise ildeki Aronya üretimi ile ilgili teknik bilgilere yer verdi. Yalova’da 2023 yılında 162 ton Aronya hasadının gerçekleştirildiğini ifade eden Yaman 2024 yılında ise bu rakamın 200 tona çıkmasını beklediklerini ifade etti. Yalova’nın uzun vadede 500 tonluk bir üretimi hedeflediğini de dile getiren Yaman, “Yalova’da Aronya üretimiyle ilgili önemli gelişmeler kaydediyoruz. 2017 yılında 10 dekarlık bir alanda başlattığımız ilk Aronya demonstrasyon bahçesiyle başlayan bu süreçte, 2020 yılında rekoltemiz 7-8 ton seviyesindeydi. Bugün geldiğimiz noktada, 2023 yılı itibarıyla rekoltemizi 162 tona çıkarmış bulunuyoruz. 2024 yılı için ise yaklaşık 200 tonluk bir üretim bekliyoruz. Hedefimiz, mevcut Aronya bahçelerimiz tam verime ulaştığında 500 tonun üzerinde bir üretim gerçekleştirmektir.
Yalova genelinde 150 çiftçimizle toplamda 510 dekar alanda Aronya üretimi yapıyoruz. 2020 yılından itibaren başlattığımız organik üretim faaliyetleri kapsamında 42 üreticimize sertifikasyon desteği sağladık ve 212 dekar alanı organik tarım kapsamına aldık. Bu da mevcut üretim alanımızın 42’sine tekabül ediyor.
2017-2022 yılları arasında 144 çiftçimize toplamda 61.462 adet sertifikalı 'Nero' ve 'Viking' çeşidi fidan dağıttık. Ayrıca, 2017-2024 yılları arasında uygulanan projelerle Aronya üretimine yönelik olarak toplamda 4,9 milyon TL kamu hibe desteği sağladık.
Yalova, Türkiye'de Aronya üretiminde önemli bir merkez haline gelmiştir ve bu başarımız, ilimizin tarımsal potansiyelini en iyi şekilde değerlendirme konusundaki kararlılığımızın bir sonucudur.” Diye konuştu.
Konuşmaların ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş festivalin hayırlı olması dilekleri ile dua yaptırdı.
Kortej düzenlendi
Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’ndeki Aronya ve Tıbbi Aromatik Bitkiler Festivali açılışı ve Aronya hasadı sonrasında protokolün katılımı ile Araştırma Enstitüsünden başlayarak, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’na kadar uzanan bir kortej yürüyüşü gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve il protokolünden oluşan kortejde yer alanlar meydanda oluşturulan stantları gezerek atölye çalışmalarına eşlik ettiler. Festival Cumartesi günü de atölye çalışmaları ile devam ettikten sonra akşam gerçekleştirilecek olan Turgay Başyayla konseri ile sona erecek.