ANDA HALKIN BİLİNÇLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYOR
Ülkedeki ağır akreditasyon alan ilk ve bu akreditasyona sahip birkaç dernekten birisi olan ANDA Yalova’da da önemli çalışmalar yapıyor. Derneğin 2015 yılında insani yardım amacıyla kurulduğunu belirten ANDA Yalova Temsilcisi Hasan Hüseyin Uçar bu süreçte arama ve kurtarma ekiplerinin de kurulduğunu dile getirdi. 3 yıldır arama ve kurtarma faaliyetleri ve bu anlamdaki eğitimlerde oldukça faal olduklarına dikkat çeken Uçar, “ANDA Eğitim Araştırma Yardımlaşma ve Arama Kurtarma Derneği 2015 yılında Suriye iç savaşında ki yardıma muhtaç insanlara yardım etmek amacıyla kuruldu. Türkmen bölgesinde insani yardım yaparak yolculuğumuza başladık. Ardından arama ve kurtarma çalışmalarında da aktif rol almaya başladık. Ülkemizde bu alanda ciddi bir eksik olduğunu biliyoruz ve bu eksiğin kapatılmasına destek olmak için biz de ANDA olarak çalışıyoruz. Yalova’da da 3 yıldır ANDA olarak bir hayli faaliz. AFAD eğitimleri alan ve AFAD tarafından ilk akredite olan ekip yine ANDA’dır. Yine ülkemizde ulusal bazda ağır akrediteyi ilk alan dernek de yine ANDA oldu. Biz arama kurtarma köpekleri, iş makineleri, doktorlarla arama kurtarma yapma yetkisine sahibiz.” dedi.
Bölgeye ilk ulaşan ekip ANDA oldu
Kahramanmaraş merkezli ve 11 ilde ciddi can ve mal kayıplarına neden olan depremde de ciddi görev üstlenen ANDA bu anlamda bölgeye ilk ulaşan ekip oldu. Yalova’da da 33 personelle bu arama ve kurtarma çalışmalarına destek verdiklerini ifade eden Uçar, “Kahramanmaraş merkezli olarak gerçekleşen ve 11 ilin ciddi zarar gördüğü depremde de ANDA olarak bölgeye ilk ulaşan ekip yine bizdik. ANDA bin 600 personeli ile sahadaydı. Yalova olarak biz de 33 personelle depremde arama ve kurtarma gerçekleştirdik. Yalova olarak biz tam 5 araba ile bölgeye ulaştık. Yalova ekibi depremin en çok hasar verdiği illerin başında gelen Hatay ilinde AFAD’ın koordinesinde görev yaptı ve burada çok sayıda kurtarma gerçekleştirdik” diye konuştu.
“Yalova kendi göbeğini kesecek”
Beklenen Marmara Büyük Depremi’nde de Yalova’nın ilk andaki tüm arama ve kurtarma faaliyetlerini kendi ekipleri ile gerçekleştirmek zorunda kalacağının altını çizen ANDA Yalova Temsilcisi Hasan Hüseyin Uçar, “Yalova’da 45 tane arama ve kurtarma personelimiz var. Bunların hepsi AFAD’tan eğitim aldı. Her hangi bir olayda arama, kurtarma yapmaya hazır personeller. Yalova 3 büyük şehrin arasında kalmış bir kent. Marmara Büyük Depremi’nde Yalova kendi göbeğini kesmek zorunda kalacak. Bu noktada ilimizde yeterli sayıda eğitim almış arama ve kurtarma personeli olduğuna inanmıyorum. Bu çerçevede Yalova Valiliği koordinasyonunda halkın bilinçlendirilmesine yönelik ciddi eğitimler aldırıldı. Maraş depremi sonrasında yeni dernekler de kuruldu. Biz ne kadar çok dernek kurulur ve eğitimli insan sayısı artarsa o kadar iyi olacağına inanıyoruz. İçişleri Bakanlığı 2022 yılını Afet yılı ilan etti. Biz de ANDA olarak Yalova’da okullarda eğitimler gerçekleştirdik. 500 öğrencimize afet farkındalık eğitimi verdik. Kendi bünyemizde de 7 eğitmen eğitmenleri var. Bu eğitmen eğitmenleri kamu kurum ve kuruluşlarına da giderek afet farkındalık bilincini verebilirse işimiz daha da kolaylaşır.” şeklinde konuştu.
Yalova Afganistan’da ki yetimhaneye destek veriyor
İnsani yardım boyutunda da Yalova ekibi çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede Afganistan’daki bir yetimhanenin tüm ihtiyaçlarını karşıladıklarını dile getiren Uçar, “Ayrıca insani yardım faaliyetlerimiz de sürüyor. ANDA özelinde Suriye’de 2 yetim merkezi, Afganistan’da bir yetimhane var. Afganistan’daki yetimhaneyi de ANDA Yalova Şubesi olarak biz kurduk. Orada 55 yetim çocuğun barınması, beslenmesi ve eğitimini biz üstleniyoruz. Yalova’da da ihtiyaçlarını düzenli olarak takip ettiğimiz yüze yakın aile var. Bu ailelerimizin ihtiyaçlarıyla da ilgileniyoruz.” dedi.