2 KADIN GİRİŞİMCİ TÜRKİYE’DE BİR İLKE İMZA ATTI
Yalovalı Ayfer Dursun Taşdelen ve Mine Yalçın adlı 2 kadın girişimci kurdukları, “Mimi’s Stor” adlı firma çatısı altında ürettikleri Kanka Çorapları’nı ülke genelinde ve uluslararası pazarda satmaya başladılar. Daha önceden hiç ticaret yapmayan 2 ev hanımı yurtdışında üretilen ve ülkemizde üretimi olmayan bir çorabı üretmek için çıktıkları zorlu yolculuk ve varılan nokta ise ticarete girmek isteyen kadınlar için bir ilham kaynağına dönüştü.
“Her şey bir site ile başladı”
Herşeyin internette dolaşırken yurt dışında üretilen bu çorapların ülkemizde üretiminin olmadığını fark etmeleri ile başladığını dile getiren Ayfer Dursun Taşdelen ve Mine Yalçın adlı girişimci kadınlar, “Sosyal medyada gezinirken yüksek takipçili bir sayfada bu çorap paylaşıldı. Benimde çok hoşuma gitti. Ülkedeki tüm satış sitelerine neredeyse baktım ve bu çorabı bulamadım. Sadece Çin pazarında bu çorabı bulduk. Bunun üzerine ülkede bu çorabı üretme fikri aklımıza geldi. Ve arkadaşımla bunun araştırmasına koyulduk. Yalova kazan biz kepçe ilin her yerinde bu çorabı üretmek için araştırma yaptık. Üretim aşaması çok sıkıntılıydı. Yazın başından neredeyse Temmuz sonuna kadar üretim için çabaladık. Bu süreçte de sürekli satış sitelerini takip ediyoruz. Satışın olmadığını görünce daha da hızlı davranmaya çalıştık. Herkesin konuştuğu, beğendiği ve talep ettiği bir çorabın Türkiye’de olmaması ise bizi çok şaşırttı.” dediler.
“Pes etmedik”
Ardından zorlu bir üretim sürecine adım atan kadın girişimciler en ufak detayların dahi ne denli büyük bir soruna dönüşebildiğini bu süreçte yaşadıklarını dile getirdiler. En çok da çorapların gözlerinin işlenmesi sürecinin kendilerini gecikmeye uğrattığını belirten Ayfer Dursun Taşdelen ve Mine Yalçın, “Bir süre sonrasında çorabı aldığımız toptancı ile irtibata girdik. Toplu alımlara başladık. Ama bu süreçte en çok bizi zorlayan şey çorapların 2 tarafında yer alan gözlerin çoraba işlenme safhası oldu. Bunu yaptıracak yer bulmakta zorlandık. O nedenle ilk etapta elde nakış olarak bunları işlettik. Ama bu çok zor ve gecikmeli oluyordu. Bu esnada Yalova’da bir kadının bu işi makinede yaptığını öğrendik. O da bizim gibi kadın bir girişimci. Hemen onunla irtibata girerek çorapların gözlerinin işlenmesi işini ona verdik. Bu andan sonra her şey daha hızlı ilerlemeye başladı. Bu sefer de çorapların ellerini oluşturan kumaşı bulmakta zorlanmaya başladık. Bunları sadece Bursa ve İstanbul’da bulabildik. Kanka çoraplarının ellerinin birleşmesini sağlayan mıknatısı bulmak ayrı bir sorun oldu. Zira çok kuvvetli mıknatıs olmuyor. Küçük çekim gücü olan mıknatıs da olmuyor. Buna uygun bir mıknatıs bulana kadar bir süre daha kaybettik. Ama pes etmedik.” diye konuştu.
Azerbaycan’da giyilen çorap Yalova’da üretiliyor
Şu anda ülkenin bir çok yerine ve hatta Azerbaycan’a da Kanka Çoraplarını gönderdiklerini dile getiren kadın girişimciler, “Uzun ve yorucu bir sürecin ardından çorapların üretimini başardık. Ülkenin önemli internet satış sitelerinden birisi durumundaki bir sitede satışa başladık. İlk günlerden büyük bir ilgi ve taleple karşılaştık. Yurtdışından da önemli oranda talep alıyoruz. Azerbaycan pazarına Yalova’da ürettiğimiz Kanka Çorapları ile girmeyi başardık. Azerbaycan’da satılan çoraplar şu anda Yalova’da üretiliyor.” şeklinde konuştular.
Vergi kaydı var diye kredi vermediler
Bu süreçte yeni projelerinin oluştuğunu ve üretim aşamasına bunları da dahil emek istediklerini ifade eden Ayfer Dursun Taşdelen ve Mine Yalçın adlı kadın girişimciler, kaynak arayışına girdiler. İlk olarak KOSGEB’in kapısını çaldıklarını dile getiren Taşdelen ve Yalçın, “Aklımızda yeni projeler var. Ama bu projeleri hayata geçirmek için maddi destek almamız gerekli. Bunun için KOSGEB kredilerinden faydalanmak istedik. Satış yapabilmemiz için şirket kurmamız gerekliydi. Kurduk. Ama KOSGEB vergi numaramız var diye kredi veremeyeceklerini söyledi. Devlet kayıt dışı satış yapamazsın vergi kaydını yaptır diyor. Devletin diğer bir kurumuna gidince de vergi numaran var ben sana kredi veremem diyor. Biz de KOSGEB’den vazgeçtik. Şimdi kendi kaynaklarımızla projelerimizi hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bu esnada çoraplarımızın marka tescili için de avukatlarımız vasıtası ile gerekli adımları atmaya başladık. Kısa süre içerisinde bu konunun da nihayetleneceğini düşünüyoruz” dediler.